Бебета останаха без важна ваксина, лекари пишат до Сербезова

Заради липса на договор спряха доставката на ваксина за ротавирус
17 фев 2022 11:55, Красимир Ангелов
28
Бебета останаха без важна ваксина, лекари пишат до Сербезова
Снимка: БГНЕС

Спирането на доставката на важна ваксина за бебета застрашава здравето на хиляди новородени, алармираха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

В тази връзка те изпратиха писмо до здравният министър Асена Сербезова и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, с което настояват проблемът да бъде решен възможно най-бързо.

"В изпълнение на Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в Република България, ние ОПЛ прилагаме на децата, по точно определена схема за начало и край на имунизирането, два вида ваксини, за които е посочено, че не са взаимнозаменяеми.

През текущия месец бяхме неприятно изненадани, че дистрибуторът за доставка на една от ваксините (Ротарикс) е прекратил доставките на тази ваксина до ОПЛ по Националната програма поради липса на договор. Резултатът е, че бебетата, приели първа доза от тази ваксина, остават с незавършен ваксинационен курс, тъй като втората доза липсва, а другата налична не може да я замени, както вече посочихме, се затваря порочен кръг, в който децата са изложени на риск от сериозно, но ваксинопредотвратимо заболяване, което е недопустимо в съвременното общество", пишат  в писмото си Общопрактикуващите лекари.

"Не знаем, дали има краен срок за сключване на съответните договори за доставка, но със сигурност сме наясно, че има краен срок спрямо възрастта на детето, след което приложението ѝ.

Настояваме и вярваме, че ще предприемете необходимите мерки, отговорните за осигуряване на снабдяването с ваксина длъжностни лица в много бърз порядък да направят така, че да бъдат възобновени доставките", завършва писмото на личните лекари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако тези бебета имаха родители с поне 100 мозъчни гънки нямаше да им бият и първа доза. Ужас - току що си поел първия си дъх и те набождат с 50 "ваксини" щото някога някъде може да се разболееш от нещо. Болни мозъци. Никога не бих позволил да набодат няколко месечнното ми дете с незнайни отрови. Който го е позволил да си носи кръста.
25
4
 
0
 
! Отговори
Тази преди 2 години
ваксина не е задължителна. Ако фамилно знаете, че сте обременени с тежко протичане на ротавирусни инфекции- слагайте. Може донякъде да помогне. Но иначе няма смисъл
24
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази ваксина я слагат в целия ЕС.Но България е по-зле от третия свят.Липсата на ваксина,която е задължителна при това за бебета е ненормално! Докато бях бременна (живея в Нл) ме питаха да ми поставят ваксина за коклюш, която преминава и на бебето и после му спестява боцкане...Това пък сигурно след 5г ще го пробват в Бг
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали съобщиха,че ковидите предизвикват и симптоми разстройство с/у които се предлагат ваксини за начин да се справят и с тези симптоми,като лечение само с предлаганите регистрирани за тез цели как подходящи що за големи деца,хора,що за малки деца,че как ще ги познаят по състав и ще ги различат,като им ги изпратят щом се оказва,че по симптоми появяващи се при заразени,заболели различните инфекционни вируси си приличат щот ги предизвикват,като еднакви неразличими,но в развитие са различни за тях.
22
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ами виж "Ние сме расли без тази ваксина, защото преди в България нямаше ротавирус. Докараха го любимите ни миячи на чинии от безценния Запад." Майко мила, няма такава НЕГРАМОТНОСТ. Ротавирусните серотипове са описани ЗА ПРЪВ ПЪТ през 1980. НИКЪДЕ, не само в България не се е знаело точно за какво става дума, камо ли да си "знаел" дали го има в България. Русофилите сте изключително тежко увредени що се отнася до начина по който мислите - първо нагласяте пропагандата, после - реалността.
21
5
 
5
 
! Отговори
Днес пак се изложи преди 2 години
Ваксината не е задължителна. И е леко безсмислена -4 са ротавирусите , тя не ги покрива и 4те , има доста народ които са я сложили , но не съм чула за доказана ефективност
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само тази ли не разбра, че не става за този пост или чака бай Масон да и каже
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като изби десетки хиляди възрастни нарочно за политически дивиденти, Грипена сега с некадърността си застрашава и десетки хиляди бебета. И това ли ще му простите?
18
1
 
4
 
! Отговори
Ами виж преди 2 години
До Ти да видиш Ние сме расли без тази ваксина, защото преди в България нямаше ротавирус. Докараха го любимите ни миячи на чинии от безценния Запад. Не е безобидна инфекция, оставя и последствия, защото уврежда завинаги чревната лигавица. И не е РНК-ваксина, а жива атенуирана - възможно най-"класическия" тип ваксина. И едва ли статията е с рекламна цел, защото ротарикса се търси. Има градове, където постоянно има ротавирус.
17
1
 
4
 
! Отговори
Е нормално е преди 2 години
Промяната продължава, честита ви промяна, преди ваксини имаше, сега да мрем
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки сам си преценя.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичките тук сте ваксинирани :) ама всички :)
14
1
 
5
 
! Отговори
МСА преди 2 години
Важно е ваксини срещи Ковид да има, пууу
13
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ти да видиш, при министър на здравеопазването фармацевт, да останем без лекарства и ваксини! И тая е смотла, ама богата, като всички други министри: Рашков, Лорерите, Събев, Киркор и Кокоран! Народът е казал:"Ситият не вярва на гладния!" Лошото е, че не можем и да се лекуваме, заради такива некадърни смотльовци!
12
11
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш преди 2 години
Ти да видиш ние като сме расли без тази "важна" ваксина, как сме оцеляли
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази ваксина не е задължителна. Изготвена е специално за африканските деца!
10
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е важна ваксина. По желание на родителите е. Повечето лл даже не споменават за нея при месечните детски консултации!
9
1
 
16
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Ротавирусите не са безобидни за бебета.
8
2
 
11
 
! Отговори
vlady преди 2 години
До Анонимен 3Ротарикс е нормална жива отслабена ваксина, няма нищо общо с РНК измишльотините и е наистина ефективна.
7
7
 
15
 
! Отговори
йъфэ преди 2 години
Тази ваксина не е задължителна, а по желание. Пак гледат да й направят реклама.