Радев: Можем да загубим земеделието, ако не бъдат взети мерки

Президентът предупреди да не се допуска срив в сектора
68
Радев: Можем да загубим земеделието, ако не бъдат взети мерки
Снимка: Президентство

Рискът от продоволствена криза създава заплаха за националната сигурност на България.

Това заяви президентът Румен Радев, който днес посети Оранжериен комплекс - Сливенски минерални бани край Сливен.

Ако не бъдат взети навременни мерки за подпомагане на сектор "Земеделие", има възможност окончателно да загубим този отрасъл, предупреди той.

В рамките на посещението си държавният глава разговаря с ръководството на комплекса и с представители на фирми от оранжерийния бранш. Те призоваха за незабавни мерки в подкрепа на производителите, които са изправени пред фалит, както и да бъдат създадени работни групи между отговорните институции в изпълнителната власт, които да предотвратят краха на оранжерийното производство в България.

По думите на президента липсата на навременни мерки в сектор "Земеделие" не само може да доведе до допълнителни социални проблеми и ще се отрази на здравето на българите, но и до срив в производството, който може да бъде компенсиран единствено с все по-скъп внос и компромисно качество на продуктите. 

"Допускането на този срив днес ще доведе до това, че догодина тези производители няма да ги има и няма кой да произведе реколтата следващата година", подчерта Румен Радев и посочи, че законодателството в областта на земеделието е в насипно състояние, а кризата изостря още повече трупаните с години проблеми.

Президентът припомни, че в исторически план България е изхранвала не само своето население, но и десетки милиони с износа си в чужбина. По думите му днес се наблюдава обратния процес. Българската продукция в магазините ни намалява драстично за сметка на вносната.

Президентът посочи още, че трябва да бъдат стимулирани  доказано работещите практики за по-добро коопериране, за диференцирани мерки, съобразени със спецификите на производството, за да се преодолее неблагоприятната позиция, в която селското ни стопанство бе поставено с присъединяването ни към ЕС.

Той подчерта още веднъж, че трябва да се действа бързо, защото ако се допусне заличаване на сектора, резултатите ще са печални. Румен Радев призова да бъдат разгледани механизмите и мерките, с които държавите около нас при по-неблагоприятни природни условия подпомагат производителите така, че те успяват да внасят и у нас. 

Според държавния глава страната ни има ресурса - плодородната земя, хората и експертиза, за да се справи. По думите му трябва да намерим начин да използваме потенциала си и да го превърнем в добри резултати в близко бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Христо Христов ; Нали беше руски пенкилер , бе калинков ! Решетников -Мрешетников и какви ли още не глynocmu ! Би ли разяснил първо на себе си , после на други ...
47
2
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
ПАК ---ЛИЦЕМЕРНИ ПРИКАЗКИ , ЗА РАЗТУХА НА НАРОДА....
46
3
 
4
 
! Отговори
Катя преди 2 години
Самозабравил се некадърник.Нали ти избра Киро бе,заедно лъжехте за гражданството му.На тебе най- много ти се отдават интригите,там си първенец и да насаждаш омраза между хората.Загрижел се той за народа?! Я изчезвай лицемер
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищоправещият Радеф с най-голяма заплата от -15000лв.и пенсия-3000лв.се опитва отново да излезне сух,от ситуация в която той ни постави с некадърното му служебно правителство................засрами се,управляваш вече почти от една година,наивните ти дадоха и втори шанс за което самите те ще платят най-много
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тръбите за напояване дадохте на турците, е как да има развитие, куче влачи, диря няма!
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега да ви дам пример, защо допуснахте румънци, турци да крадат машините, когато развалихте заводите, защо продадохте поливните системи на гърците за без пари и много други примери за безстопанственост,безхаберие и алчност на властимащи? Защо само крадете, а не създавате? Защо не помагате на малките стопанства, фирми и други, да се развиват, а ги спъвате, защо едни са с превилегии,а за други няма?
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
плюс намесата на чужденци в управлението и икономиката на държавата ни
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както каза човек от службите,България е обвързана с мощна международна световно-криминална мафия,която е по-силна дори и от италианската и ако се разровят хората, ще стигнат до Брюксел и САЩ,проблема,не е че са мафия, проблема е,че тези мощни структори и хора,засягат и стопират и просперитета на България,вместо да помагат, те пречат на развитието на България,затова страната ни единствена от ЕС,не успя да стъпи на краката си и бъде самостоятелна,плюс намесата на чужденци в управлението, които спи
40
3
 
8
 
! Отговори
Ми5 преди 2 години
Радевите калинки да се омитат докато е време. Държавата загива.
39
1
 
8
 
! Отговори
Радев, преди 2 години
Махай Кирчо докато е време. Иначе - глад на кутийки! Смъртност - ПО- Голяма от времето нй ББ. Мисли за хората!!!!!!!!!
38
3
 
9
 
! Отговори
и те така преди 2 години
фигуранта освен че свири на китара , разбира и от земеделие :) абе другарю , земеделие , индустрия ( колкото и малка да беше ) ги съсипа бкп(бсп), всичко беше закрито и приватизирано от членовете и , с любезното съдействие на костов . а иначе фалирането на България започна при луканов и виденов . или не си чул ?
37
1
 
6
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
РАДЕВ ДА СВАЛИ СВЕТКАВИЧНО КУРОЛАЦИЯТА И ДА ИЗДИГНЕ ПАК СТЕФАН ЯНЕВ ЗА МП. ИНАЧЕ СЕ СРИВАМЕ. КИРО Е РОЗОВ БАЛОН.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ли не му идва на ум на нашия президент, че всичко това се прави умишлено, целенасочено и продължава вече години- съсипва се земеделието, както и много други отрасли на малкия и среден бизнес, за да може всичко да се внася- ще ядем нитратни пластмасови домати вместо нашите си с неповторим вкус
35
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не им ще краставиците бъкани с нитрати. Те тръгнали да ги подпомагат .... Няма логика
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съсипията на земеделието започна ли огато Радев напусна Славяново и отиде да става генерал. И не само той де.
33
4
 
16
 
! Отговори
кака Мара преди 2 години
Съсипията на земеделието започна от Филип Димитров. Тогава се създадоха ликвидационните съвети и бяха избити стотици хиляди елитни стада от ***, овце, кози. Каква дума само:ликвидационни.С това започна и разрухата. Разпарчосаха земята, унищожиха научните и опитни станции със супер генетичен материал за зеленчуци и плодове. Бегла справка:през тридесетте години на миналия век бедна България е изнасяла ябълки за Калифорния и яйца за Германия.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ноухау А ти можеш ли да ми отговориш, защо има българи, които работят в земеделието на запад, а в България - не? Никой не иска да си хвърля труда и времето за без пари. Но и правителството трябва да подкрепя българските стопани и работещи, а не италианци, нито бандити, мутри, местни феодали и разни други вредители!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надявам се, думите му да се превърнат в дела, но защо не подкрепяте дребните стопани и местните, за да могат да се развият, а давате субсидии на италианци и чужденци, които държат земята ни? В Италия земята е отровена от мафията, която се занимава с изхвърляне на различни ***(смет). Кога ще спрете вноса на смет от чужбина?А зеленчукопроизводството е в най-плачевно състояние и най-ощетено, какво ще направите, за да върнете вкусните и качествени български зеленчуци и подкрепите стопаните?
30
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, твоите действия са заплаха за националната сигурност, защото до тука я докарахме заради твоето юмруче...
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние вече сме изгубили не само земеделието ,но и държавата си ,благодарение на чужди слуги ,продажници и ***, късно е вече !