Симидчиев: Младите лекари отиват в чужбина не толкова за парите, а за кариерното развитие

ДБ обмисля създаване на съвет по здравеопазването към НС
Обновена: 18 фев 2022 08:54 | 18 фев 2022 08:51, Елка Василева
114
Симидчиев: Младите лекари отиват в чужбина не толкова за парите, а за кариерното развитие
Кадър: БНТ

Причина за високата смъртност от COVID у нас е демографската картина - населението е застаряващо и болно, освен това системата не работи оптимално, коментира пред БНТ пулмологът и депутат д-р Александър Симидчиев.

"Демократична България" обсъжда да се създаде орган към Народното събрание, който да позволява да се продължават здравните политики между различните парламенти.

Още по темата

"Както има фискален съвет, който е с 6-годишен мандат и минава през няколко парламента, така да се направи подобен съвет за здравеопазването, който да включва на паритетен принцип всички политически партии, за да може политиките, свързани със здравеопазването, да имат един устойчив орган, който да надвишава мандата на един парламент", заяви д-р Симидчиев.

Според него създаването на кадри е проблем, който не може да бъде решен бързо.

"Един висш медицински кадър се създава с минимум 6 години следване и още 5 до 10 специализация. За средния медицински кадър са необходими поне 5-6 години“, подчерта пулмологът.

Парите не са основната причина младите лекари да заминават в чужбина. Това, което те търсят, е кариерно развитие - какво ще се случи с тях след 5-10 години.

Бюджетът за здравеопазване нараства по-бързо от БВП, но здравеопазването ни остава най-зле финансираното в Европейския съюз, коментира още той.

"Здравеопазването ни има структурни проблеми, които не са въпрос на финанси, а на управление, затова управлението на процеса в здравеопазването е ключов приоритет", заяви Симидчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Говориш простотии ,точно заради парите отиват !!!Материалният стимул е водещ ,много ясно !
91
1
 
3
 
! Отговори
Петър преди 2 години
На самозванците от ДБ най им спори да дават акъл, въпреки че го нямат, това е то!
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждам, че сте ме обсъждали. За информация на коментаторите, средната заплата в Швеция е 3200 евро. Стажант лекар , т.е. не дипломиран лекар почва с 3500. Специалист лекар - около 7200. Зависи много каква специалност си и къде работиш. В частни болници се печели повече. Аз лично съм си купил къща. Наемите в големите градове са около 800-1000 евро за двустаен. Данъкът е прогресивен. Колкото повече печелиш, повече плащаш.
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Fake news. Kak da ne e za parite ve diadka? Kolko leva e darjavnata zaplata na psihiatarkata na kuku prezidentstvoto RRadevi Cveteslava Galabova?! ;) ami u Austria?
88
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Младите доктори бегат от Киро Простия и от Асен Измамников.
87
0
 
5
 
! Отговори
Д-р Хаус до #100 преди 2 години
Какви 1600 лева те гонят бе тикво!!?? Не схвана ли,че основната заплата на лекар- специалист в държавната болница е 1060 / хиляда и шейсет/ лева?? Колко пъти трябва да ти повтарям??
86
0
 
5
 
! Отговори
Д-р Куин- лечителка преди 2 години
Ало,Симид!! Не се притеснявай за " кариерното развитие"!! Вече 32 години,произведените " на килограм" " професори" са осигурили на синове,дъщери,снахи,зетьове и шуранайки " кариерно развитие"!! Нали така бе тикво???!!
85
0
 
9
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
Ало,Симид!! Лекар- специалист в държавната болница е със основна заплата от 1060 лева!! Питам те: С какво си по-ценен като депутатин от един хирург или кардиолог или реаниматор,че получаваш над 10 000 лева и ръфаш депутатски кюфтаци??? Схващаш ли бе тикво???
84
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отиват в чужбина за да се порадват на живота. Тука гладуват до 25 да се изучат, после стаж 5 години, после специалност десетина години. И таман почнат да изкарват някакви пари като поработят 5-6 години и БАМ - я инфаркт, я инсулт и чао.
83
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Младите заминават за чужбина, защото стартовата им заплата е ниска, а искат да забогатеят веднага, на мига." - Ба мига? Може би след 10 години учене, специализация, стаж на безкрайни смени, даже и подготовката за кандидатстуденстките, очаквам адеквятна компансация, а не половината заплата на столичен барман.
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Второ - ако в Швеция при тези високи данъци вземаш 9000 евро - не си за завиждане" - Хах, да бе. А на 1600 лева с нашите данъци, щеше да е за завивиждане!!!
81
0
 
7
 
! Отговори
до 96 преди 2 години
Що да ходи да следва в Германия, нали са се преборили тук да учат, като не си съгласен имай респект и поведение към лекарската гилдия. Със заплахи и неуважителни реплики няма да стане. От коментара ти личи, че нямаш никакво уважение, какво очакваш, защо озобщо ходиш на лекар, лекувай се с треви и рецепти от интернет.
80
1
 
11
 
! Отговори
100 тояги преди 2 години
Чета коментари, чета и виждам как до някоя друга година като се пенсионират наличните лекари няма да има кой да ни погледне да ни прегледа камо ли да ни лекува. Ама трябвало да ги задължим да си седят тук, ама били лакоми за пари, ама на баба Злата шурея и бил доктор и вземал хилядарки тук, ама медицинските сестри вземали яко. Ама какво изтърпяват, на какви ужасии са се нагледали, колко нощни дежурства и смени по 24 часа са изкарали... нали е на чужд гръб и 100 тояги са малко... Уважавайте се ей
79
7
 
5
 
! Отговори
Познавам страшно преди 2 години
много лекари , всички бяха против истерията кОвиД , но като им наляха сметките и всички клекнаха , клекнаха ама с нови коли и скъпоплатени почивки !!! Докато са с такова продажно мислене , нищо хубаво не ни чака .
78
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"медиците си плащат обучението, не е безплатно" - Ха-ха-ха, и колко плащат? Що не отиде да следва в Германия, където само семестриалната такса му е 15 000 евро. А в САЩ повечето студенти вземат по 100 000 долара кредит /и повече/ после го връщат с години. Не съм съгласен с моите пари да се плаща обучението на лекар, който после вместо да ме лекува ще хукне за чужбина.
77
6
 
9
 
! Отговори
Защо ли ?! преди 2 години
Здравеопазването ни е под всякаква критика , най вече кадрите които работят там !!! Не успели да се реализират навънка доктори мед сестри и прочие си избиват комплексите върху "клиентите си" !!! Давам пример , водя 90 годишният си дядо на рутинен преглед при Джипито , в уречения час , не в произволно време , е тоя нагляр ни остави 45 Мин навън на -10 градуса да чакаме , докато си пие кафето с персонала !!! А целия преглед не траеше повече от 10 минути , същевременно нямаше и други хора да чакат.
76
1
 
6
 
! Отговори
ташунко преди 2 години
Тоя маз0ник дали е действащ доктор ? Той кога преглежда - между интервютата ли?
75
5
 
2
 
! Отговори
Не лъжи преди 2 години
До Лекар в ШвецияНе си главен лекар. Шведите на дават началнически постове на чужденци, освен ако не си англосансонец.Второ - ако в Швеция при тези високи данъци вземаш 9000 евро - не си за завиждане
74
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе не взимат малко лекарите. Моя приятелка е медицинска сетра, взима чисто 3 000 лв. заплата. Дъщеря й отиде в провинцията, взима също 3 000 лв. Какво останало за главния лекар. Този, който се хвали тук, че в Швеция взима 9 000 евро, плаща най-малко 1500 евро наем, да не говорим за другите му разходи. Моя приятелка се лекува в ИСУЛ, казва само обувките на лекарката струват 2 000 евро. Младите заминават за чужбина, защото стартовата им заплата е ниска, а искат да забогатеят веднага, на мига.
73
7
 
3
 
! Отговори
Д-р Цирков преди 2 години
"естествено ще ходят където ги оценяват" - Ами щом ще ходят където ги оценяват защо харчат парите на държавата /нашите пари/, която им плаща обучението. Да ходят и да следват в чужбина за по-добро образование. Ама не, завършват тук, защото са "на кяр" и после напускат Родината, която ги е изучила, та пак да са на "на кяр". Докато не ги задължат след дилпомирането и сдпециализацията да работят поне 5 години в български болници, няма да има достатъчно лекари у нас.