Доц. Спасов: Още от пролетта на 1872 г. османците имат информация за Апостола

Историкът коментира, че 18 февруари е истинската годишнина от смъртта на Левски
19 фев 2022 14:20, Петя Славова
75
Доц. Спасов: Още от пролетта на 1872 г. османците имат информация за Апостола
Снимка: БГНЕС

"С документите, които бяха намерени и преведени става ясно, че поне през последните месеци от своята дейност османските власти много внимателно наблюдават действията на революционната емиграция и по-специално действията на Левски". Това заяви пред БГНЕС доцент Радослав Спасов от Историческия факултет на СУ.

Още от 1872 година османските власти са знаели за комитетите на Левски и българското освободително движение.

Още по темата

"За османските власти още от 1872 година не са тайна всички действия, които водят до формирането на революционната организация и нейното развитие в българските земи. По времето на своята първа опознавателна обиколка, която започва през декември 1868 година, Левски преминава през десетки български селища. Предполага се, че по време на тази обиколка е успял да установи контакти с десетки хора, които биха били привлечени от идеите на революцията. При втората си обиколка от 1869 година се създават десетки комитетски средища в много български селища. Левски успява да привлече към делото десетки духовници, учители, търговци", заяви историкът.

Противно на митовете, има създадени комитети и в района на София.

"Обясненията в историографията са няколко през годините. За мен лично това, което е създадено, като комитетска мрежа до Софийско е един красноречив факт, който показва желанието на месните комитетски дейци. Ако говорим чисто географски съществуват и комитетски мрежи в Софийско", заяви Спасов

Принудителното затопляне на отношенията между Сърбия и Османската империя принуждава Левски да напусне легията на Георги Раковски.

"Когато се създава легията на Раковски, Левски с още около 600 българи взима участие в нея. Там са били и стари утвърдени войводи, като Филип Тотю има и млади бъдещи революционери, като Стефан Караджа, Хаджи Димитър и много други. Левски участва активно в обученията на легията, като по това време получава и своето прозвище Левски. С регулирането на отношенията между Сърбия и Османската империя, на практика от Белград са принудени под натиска на Великите сили да установят отношения с Високата порта и да разпуснат легията на Раковски. Нейното разпускане принуждава Левски да тръгнат от Белград, той се връща в българските земи и започва да работи, като учител", заяви доц. Спасов.

Той припомни, че дълги години в нашата историография битуваха различни мнения за залавянето на Апостола на свободата – от предателство до случайност. През последните години бяха намерени и преведени редица документи, които хвърлиха нова светлина върху последните месеци на Васил Левски. От тях става ясно, че османските власти са знаели за него много по-отрано. Предполага се, че от пролетта на 1872 година, те имат информация за Левски, как изглежда, както имат и информация за членовете на комитетите.

"Тогава се случват няколко важни събития, най-известното е самоубийството на помощника на Левски Ангел Кънчев на 5 март 1872 година в Русе. Всичко това е последвано от назначаването на нов валия, който доста енергично започва да проследява процесите, които текат в българското освободително движение. От този период са опитите за все по-масирано внедряване на турски шпиони. Ние знаем, че тези опити се катализират след четническите акции от 1867 година и след преминаването на четата на Стефан Караджа и Хаджи Димитър през 1868 година. Фактът, че османските власти са добре информирани за първото общо събрание на БРЦК, красноречиво ни показват, че те са разполагали с достоверна информация", заяви проф. Спасов.

Левски опитва да се измъкне със стрелба от засадата в Къкринското ханче, но при опит да прескочи ограда, дрехите му се закачат на нея.

"Отдавна се известни спомените на Никола Цвятков. Там много добре е показано, че в ранната сутрин на 27 декември, когато отиват заптиетата да ги арестуват, Левски се опитва да излезе през задната страна и да си проправи път със стрелба. Потерята, която е изпратена, не е била малочислена, заптиетата са обградили Къкринското ханче и според информацията, която е достигнала до нас, при опита да прескочи оградата, закача се част от дрехите му и той буквално пада върху три от заптиетата, които чакат в засада. Те се опитват да го арестуват, но Левски успява да се освободи от тях. Останалите заптиета виждат, че той се опитва да пробие обсадата и всъщност стрелят срещу Левски, леко ранен е и при опита да бъде задържан едно заптие порязва ухото му", припомни историкът.

Освен Васил Левски, осъден на смърт е и Димитър Общи, както и стотици други участници в комитетската дейност.

"От последните документи, които бяха публикувани, става ясно, че на започналия процес османските власти нямат намерение да прокарват по-тежки мерки срещу българското освободително движение. Опасяват се от натиска на Великите сили. Самите документи показват, че османските власти имат много добра информация за Левски и комитетската мрежа. От една страна между валията на Дунавския вилает и Великият везир протича постоянна кореспонденция и двамата са напълно наясно с обхвата на българското движение. Софийският управник няма тази информация. Маскар Паша успява да достигне до голяма част от комитетските дейци с проведените разпити. Още от Ловеч е изпратен в Търново, а от там в София. На процеса в София са издадени две смъртни присъди. Едната е на Димитър Общи, а другата на Васил Левски", каза доц. Спасов.

Имало е няколко опита за освобождаването на Апостола, но те са били провалени.

"Имало е опити за освобождаването на Левски. Първите два опита са в Търново. Идеята на един от най-големите сподвижници на Апостола- Христо Иванов-Големия е да се освободи Левски, докато е в ареста. Идеята е била да се запали ареста, като се създаде суматоха, а в тази суматоха арестът да бъде атакуван. Този план не сработва, защото подготвените запалителни глави падат доста далеч от двора на ареста. Другата идея е била по пътя за София да бъде освободен. Османските власти много добре знаят, кого са арестували и извеждането на Левски е станало в пълна тайна и конспирация с отряд от 250 човека", разказа историкът.

Истинската дата на неговото обесване е 18 февруари, а не 19, както мнозина смятат.

"Истинската дата, която трябва да отбелязваме е 18 февруари. Васил Левски е обесен на 6 февруари, което по нов стил означава 18 февруари. Ние историците се опитваме да наложим истинската дата, но 19 февруари е дата приета от официалните институции", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
foxi преди 2 години
Не знам г-жа Славова но няма такъв народ,който да не си знае гробовете на техните царе , апостоли и революционери освен българският.
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 65--и тогава през турско и сега през новото време във "ВЕЛИКИТЕ СИЛИ" е ножа и хляба. не знам дали има някой да не е клякал пред тях.
62
0
 
5
 
! Отговори
Гошо-е моето прасе преди 2 години
така си ги кръщавам... наддават много....
61
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали е 18-ти 16-ти или 11-ти е все тая кога ще го честваме той е постоянно с нас тези които останаха в България но са смирени депресирани или др модерни определения За да живеем по добре трябва да си го извоюваме не да ходим по чужди държави У нас хора не останаха само пенсионери и пред-пендионери
60
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нямало доказателства Калоян как го убиват кск превземат Търново предатели сме си и сега се вижда някой политик да е защитил нсц интереси в днешно време Правят политиците каквото им кажат отвън това е предателство дпрямо народа
59
1
 
9
 
! Отговори
Напомняне преди 2 години
Годишнината от обесването на Васил Левски, според сегашния (Григорианския) календар, се пада на 18-и февруари. Грешката е станала при въвеждането на Григорианския календар от представители на "цвета на нацията", които не са съумели да определят точно датата на гибелта на Апостола. Впрочем, въпросния "цвят на нацията" довежда България до две национални катастрофи за по-малко от седем години.
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това че Левски е убил един юноша който се е развиксл не означава че е поръчвал убийства Левски не е убиец а бълагарин борещ се за сеободна България която и сега не дме все още
57
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Левски е поръчвал много убийства и то САМО на почтени българи които не са плащали рекета му----Седесарино, трябвало е да кастрират в трудово-възпитателните лагери. Пусто *** не са вярвали в генетиката в правилния момент.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Датата на смъртта му е точно посочена във всички учебници, но за поклонението е наложена датата 19 февруари, заради промяна в календара в началото на ХХ в. Важна е почитта към Апостола. Английската кралица е родена през април, ама честванията винаги са през юни.
55
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак някой се опитва да ни променя историята. То не беше присъствие, вместо робство, то не беше смяна на антифашистки имена. Сега пък датата смениха. Аз моите деца ще ги уча каквото мен са ме учили едно време.
54
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам коя е датата, но днес на паметника в София имаше 1000 човека в 12 часа. Толкова българско, толкова топло, толкова признателно беше. Цветята и венците стигаха до средата на паметника. Деца със знамена и цветя. Почувствах се като преди 30 години на манифестация. Левски е жив!
53
18
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Левски е поръчвал много убийства и то САМО на почтени българи които не са плащали рекета му.Виновен е за убийството на свещеник и собственоръчно убива ДЕТЕ. За това е и осъден от смесена комисия включващи и уважавани БЪЛГАРИ.Нотрапен герой от Вазов, за сметка на хилядите борци за просвещение и църковна независимост.
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото има предатели българинът винаги се продавал за пари иначе византийците нямаше да имат толкова победи Кажете как се самоубива Ангел Кънчев избрал е да се гръмне пред това да бъде заловен докато си пие кафето и чака кораба в Русе той не се е самоубил щот му е писнсло а защото не е искал да бъде заловен А и такава голяма империя като османската със сигурнодт е плащала на българи за информация Предатели сме си това е и няма да се оправим докато има предатели за пари
51
10
 
3
 
! Отговори
Тъй преди 2 години
Левски левия
50
4
 
20
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Гроба на Левски е бил намерен, костите изровени, години наред са седяли в чували в мазето на софийския университет и след бомбандировката над София от ВСВ изхвърлени при разчистване!Ей това е отношението на българина към героите си!Два дни в годината снимки у фейса на Левски,един ден в годината снимки от Шипка и 365 дни в година хвърляне на буклуци,унищожаване на природата в родината си!"достойните" наследници на Левски и Ботев!!!
49
7
 
9
 
! Отговори
До 51 преди 2 години
И колко е броя на въстаналите от общия брой Българско население?!?!
48
0
 
26
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
Русия си е гледала собствения геополитически интерес!От няколко милионното Българско население в империята, няколко хиляди са тези които са дръзнали да се бият за свободата си преди и по време на Освободителната война!Спомни си съдбата на Капитан Петко Войвода, на брата на Левски и всички останали живи поборници, които са смачкани и унизявани от освободеното население!Днес всички се пишат наследници на революционен народ, а масата са наследници на мишките ритали отрязаните глави на четниците!!!
47
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МдаТурските башибозуци и войска са били изключително жестоки, невъобразимо жестоки, има подробни описания на зверствата извършвани от турците над възстанали за свобода българи, от които ще ти се изправят косите от ужас и страх, хората са се страхували, че в случай на неуспех, отново ще бъдат малтретирани и убивани, затова и е в реда на нещата, някои хора да са се страхували и не са искали да влизат във тези борби за свобода, за да не страдат семействата им, но не нежеланието, а страха ги е
46
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Левски е бил честен човек , с чисти помисли , красив и духом и тялом, обаче не той събори турското иго, а банкерите и европейците, да благодарим и на Русия, че ни освободи, да са живи и здрави руснаците, които платиха с цената на живота си , царя си и със собствената си кръв свободата ни и я извоюваха, след години живот в ада на Османската империя и еничарството,потурчването,робството, мъченията!
45
5
 
16
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Не малка част от българското население тогава е било против революционните комитети и четите!! Имало е много предатели навсякъде!Руските войски са били стаписани, че на много места са били посрещани с гняв от българското население!Това са истини които 45години бяха крити за да се посади любовта към СССР!С и без Русия, разпада на Османската империя е бил въпрос на няколко години!Трагедията с гроба на Левски и близките му роднини след освобождението е показателна що за народ сме!!!