Може ли бензинът да стигне 3 лв. за литър?

Към момента цените леко се успокоиха
26 фев 2022 09:55, Александър Попов
53
Може ли бензинът да стигне 3 лв. за литър?
Снимка: Pixabay/Engin_Akyurt

Количества от основните горива има достатъчно, базите са в кондиция, рафинерията работи с добър капацитет, поддържа се и връзка с държавния резерв, заяви пред bTV председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Той обясни, че запасите за извънредни ситуации са за 90 дни и при разпореждане от държавата планът за използването им ще бъде задействан.

Терзиев подчерта, че няма пряка връзка между атаката на Русия и последния скок на цените по бензиностанциите, защото повишението по световните пазари е било значително по-голямо от това, което са усетили крайните потребители у нас, а и на следващия ден котировките са се успокоили от решението на Русия да не се налагат най-тежки санкции.

„Не смятам, че България е възможно да потребява нефт на нива 96-99 долара. Надявам се през март да падне до 86-88, даже 70 долара за барел, което е доста по-поносимо и цените ще са онези, които бяха през ноември и декември“, коментира Живодар Терзиев.

Той предупреди – тези, които сега тръгнат да се запасяват, може да се окаже, че ще платят повече, отколкото ще им струва горивото в момента, в който им потрябва: „Да зареждат това, което ще им трябва за следващите седмици“.

"През следващите дни ще има поскъпване на горивата заради руската инвазия в Украйна. Колко ще е повишението на цените и дали бензинът ще достигне 3 лева е трудно да се каже. Но проблеми с доставките не се очакват и няма да има недостиг на горива", заяви от своя страна Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

"Пазарът реагира бурно на инвазията в Украйна. Това, което очакваме е несигурност, въпреки че към момента цените леко се успокоиха, като петролът се търгува под 100 долара за барел", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: дизелбензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
1
 
! Отговори
до сбъркания пенсион преди 2 години
До Стамат Бе ти луд ли си,или просто ти идва отвътре!?
42
0
 
5
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
ОБАЧЕ ДДС И АКЦИЗ БЯХА ПОЛОВИНАТА ОТ ЗАПЛАТЕНАТА ОТ МЕН СУМА И ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ-ДИВИ ДАНЪЦИ,ВИДНО ОТ КАСОВИЯ БОН!!!!!
41
1
 
1
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
ВЧЕРА ЗАРЕДИХ В ШЕЛ БЕНЗИН ВИ ПАУЪР 100 ОКТАНА.ЦЕНАТА ЗА ЛИТЪР БЕШЕ 2.99 ЛВ.
40
3
 
0
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
3лв.? И пет ще стане! Нали дни наред протестираха руските *** в североизточно България - без добив на петрол , без добив на газ, даже и в морето, където е пълно с газ, да се забрани всичко, даже проучванията! Изредиха се ред фирми да получат концесия - НЕ И НЕ! В БГ има залежи на всичко, но големият брат не разрешава! Кой ви е виновен сега???
39
1
 
5
 
! Отговори
Кх преди 2 години
Кирчо продай малко на Румъния. Хей така за укрепване. Некадърници. Българския интерес над всичко. Продажници!
38
0
 
13
 
! Отговори
Най-страшно преди 2 години
Най-страшно е, когато някой ти вика няма страшно Увеличението на горивата е само началото, следва криза за горива ИЗОБЩО и най-вероятен лимит в стил ранните 90 години. Ще последва рязък скок на храни и всичко по веригата и добре дошла КРИЗА! Или бедните (с чифте пищови) ще станат гладни, а милиардерите - мултимилиардери! С други думи пландемията беше просто увертюрата, следва истинската драма и накрая ще свирят епилог Кой разбрал, разбрал.
37
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната в Украйна е само формална причина за високите цени. Имали сме нива на петрола и доста над 100 долара. Истинската причина е еврозоната. Предполагам, че нивата на горивата ще се кротнат на около 4 лв/л. След влизането на еврото в сила при преобразуването на цените ето ти европски стандарт - 1,80/1,90? за литър. Така ще е и с другите цени. А доходите ще ги мислим после. Така е за съжаление.
36
2
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
сега ще плачете за виденовата зима с вашите изтъркани клишета ама няма коида ви чуе от 1878 българите са все на грешната страна и все не случиха науправници всички се пишат големи разбирачи от всичко сега ще видите кон бобяде ли
35
6
 
13
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Бензина става 4,дизела 3.5 лева.Транспорта замира,цените на стоките в небето,вдигат тока и парното с 300%...До април правителството е изметено,следват референдуми за излизане от НАТО и ЕС.Българите се връщат от Европа,селата се пълнят отново.Идва проруско правителство на власт с обещание да се отворят всички пазари на изток.До края на годината се пускат фериботи Варна-Сочи и стокообмена тръгва.От 3 до 5 години всички запустели земи стават обработваеми....да продължавам ли?
34
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите палячовци в парламента не се научиха когато атовете се ритат, магаретата да мълчат. Войната ще свърши, но обидите ще останат. Просто Киро. Ще му покажат колко мъъъъничка е Русия. Тя не говори като просто киро "алангро". Кои т***паци се вързаха и гласуваха за това неуко петно кирчо. Извинете, но съвест не ми дава да напиша името му с главна буква. Огромен срам да си неграмотен на тази позиция и да си го показваш при всеки възможен случай, без да ти пука и със самочуествие. Докога?
33
1
 
13
 
! Отговори
Камилаподкамила преди 2 години
Не ве, наложете още санкции срещу Русия и го направете 5 лева направо! В подкрепа на Украйна всички шофьори ще са съгласни, бакшишите най-вече.
32
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С мерките на Русия може и 5 лв ,понеже нашите и бивши управляващи и най вече сегашните не се спряха ,Ко ни интересува какво прави Русия или Украйна ,видяхте Румъния как си траеше
31
0
 
22
 
! Отговори
Nimand преди 2 години
Ние 3 лева вече ги доближихме , за да сте по - актуално питайте дали ще стане 4 лева до няколко седмици !!!
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът не е дали ще стигне 3лв, а дали ще го има.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И без пари да е пак ще си крадем, и 10лв да стане пак ще караме
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Овцете ще карат на въздух и студена вода, а тия, които ги доят ще ги убеждават, че е добре за тяхното здраве.
27
0
 
9
 
! Отговори
електрически влак преди 2 години
ресурсите вече няма да се раздават ей така са разходка напред-назад, това е пилеене на важен енергиен ресурс, чието предназнаение не е за прищевки , тепърва ще се покачват цените по естествени причини.
26
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на бензина ще е най-малкия ви проблем, когато лудият ви пусне следващият вирус. Или ядрени бомби . Или и двете?
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирооо, къде си, кирооо.?!!!
24
2
 
20
 
! Отговори
Ванил преди 2 години
Тогава робите ще си седим у дома да видим кой ще им работи.Ще има празни улици и чист въздух.