Ясен Цветков: Търсят се доброволци с украински и руски език, лекари...

Нужна е система, която да координира отговорностите, добави той
4 мар 2022 09:52, Анисия Иванова
17

Стотици българи се обединиха в помощ на Украйна. Наши сънародници предлагат жилище, работа, транспорт и финансова подкрепа на бежанците.

"По отношение на кризата с бежанците от Украйна предприехме една стъпка в посока на това да търсим хора, които са подготвени в няколко направления. От една страна това да са хора, които владеят украински и руски език, а от друга страна потърсихме помощ от лекари и медицински специалисти, които биха могли да се притекат на помощ", обясни председателят на Националната асоциация на доброволците Ясен Цветков в "България сутрин".

Той съобщи, че имат 150 доброволци, които са изявили желание да се включат в акцията. Също така над 100 лекари и цели болници, които са откликнали на молбата им. Гостът добави, че се надява да успеят да покрият територията на цялата страна.

"Нашата организация представлява доброволните формирования за овладяване на бедствия. Това са цивилни граждани, но имат желание да се притекат на помощ на институциите по време на извънредни ситуации. Иска се преди всичко голямо сърце, желание и мотивация. Подготовката е ключов фактор в нашата работа, както и на професионалните пожарникари. Тя се състои от няколко компонента", поясни Цветков пред Bulgaria ON AIR.

Той каза, че преди месец е стартирала кампания за насърчаване на млади хора да участват в доброволчески инициативи.

"Ситуацията в Украйна е изключително динамична. Виждам желанието на всички членове на обществото да се притекат на помощ. Виждам подкрепа от бизнеса, от неправителствения сектор, включително и от институциите да се включат в подготовката за посрещането на една хуманитарна криза, която предстои най-вероятно. Това е, което ме мотивира и мен", обърна внимание гостът.

Цветков обясни, че се правят усилия да се обединят всички организации съвместно с институции. Той изрази надежда, че в най-скоро време ще има система, която ще координира какво се случва и ще се разпределят отговорностите.

"Имаме един малък фонд, в който събираме средства за посрещане на неотложни нужди - стоки от първа необходимост, лекарства, разходи за самите бежанци и за командировки на доброволци. Вторият компонент, за който събираме пари, е за украинци, които учат в България. Решихме да ги подпомогнем първо с хранителни стоки и продукти от първа необходимост. Впоследствие във времето обмисляме да отпускаме и малка стипендия за издръжка на тези студенти", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Морска преди 2 години
Само се чудя...ей така се питам... Защо не се помага така на бедните българи, които нямат дом?! Защо трябва да текат кампании за събиране на средства за лечение на български деца, след като има такъв голям бюджет за украинците?! Не разбирам защо за нас няма, а за тях има. Молът е пълен с луксозни украински коли и не виждам защо да им плащам рахатлъка!
11
1
 
0
 
! Отговори
Надървен преди 2 години
До: ВъзмутенПродукт си на алкашки и за това те оправдавам, че издишаш откъм чутурата ти.
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Соро, лекарите в БГ са заети да правят пари. Нещо от САЩ нема ли.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пък и претенции имат. Това хуманитарна криза или конкурс за красота е.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не забравяме, че руския език е забранен в Украйна. Нека придошлите украинци да говорят на български или английски. Благодаря.
7
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо не ревахте, когато украинската армия избиваше с оръдия жени и деца в Донецк и Луганск?
6
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха украински и руски език, тоя изби рибата та те са по близки отколкото българския с македонския. Егати сме.ника откъде ги намират все такива политкоректни.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко сигурно затова вчера прекара над половин ден в село Градец община Котел,да търси доброволци сред петте хиляди хасматика на соцял. Или поне да развърже кесията,че все пак са му електорат, трябва да ги обгрижва.
4
1
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
За мерси не *** търси давай грантове от ФАЩ :)))
3
5
 
26
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 2 години
Украински и руски език? Всеки с елементарни познания знае, че разликата е колкото е между българския език и македонският.Престанете да се правите на палячовци!
2
2
 
25
 
! Отговори
Цирк преди 2 години
А спонсорите на тази асоциация от сащ не дават ли пари?!На колко Българи са помогнали и как,лицемери....
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пратете им Шиле и Кунчев, войната ше им се види доста по-добрър вариант от лечението.