IT секторът готов да назначи до 30 000 бежанци, заплата над 4700 лв.

България е хубаво място за градене на кариера, подчерта Доброслав Димитров
10 мар 2022 11:27, Анисия Иванова
204

Българската IT индустрия с готовност да назначи до 30 000 украински специалисти.

"Първото нещо, върху което трябва да се съсредоточим, е да помогнем на тези хора да се установят от ужаса на войната на по-сигурно място като България. Чак тогава идва въпросът дали тези хора биха били полезни на една или друга сфера. IT секторът от години казва, че има място за 30-40 хил. души. Много компании с офиси в България и Украйна полагат огромни усилия да релокират семействата на техните служители до България", заяви председателят на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Доброслав Димитров в студиото на "България сутрин".

По думите му, за да се помогне на украинските бежанци организирано и в голям мащаб, държавата трябва да се намеси.

"В това отношение закъсняваме, тъй като виждаме по телевизията реакцията на една Полша, на една Румъния - за каква огромна организация става дума. Успяха да обхванат стотици хиляди хора буквално от днес за утре и за тях вече се организира какво ще правят. Хората къде ще работят, децата къде ще учат - това е прерогатив на държавата. Тук става дума да се реагира буквално в рамките на дни", подчерта председателят на УС на БАСКОМ пред Bulgaria ON AIR.

Средното брутно възнаграждение в IT сектора надхвърля 4700 лв., което като покупателна способност е по-високо от сравнима заплата в Германия и Великобритания.

"Което означава, че през последните 4-5 години изпреварваме ръста в тези страни по стандарт на живот. Това е важно да се сподели. България е хубаво място за градене на кариера, независимо дали има война. В момента има нужда да отворим своите фирми и домове за тези хора, но и за други извън ЕС. Напълно реалистично е и българите, завършили в чужбина, да се върнат и да имат кариера у нас", изтъкна Доброслав Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашата компания успя да прибере всички украинци. Едни- в Полша, едни- тук. Около 100 души са в София. Но това не са нови позиции- хората си запазват работата в същата компания, просто работят от тук. У нас има огромен недостиг на ИТ кадри (само нашата компания търси над 100 души със средна заплата над 8000лв.. Има и позиции за 20000). Радвайте се, че идват хора да създатат растеж в икономиката, че масово всичко е в сивия сектор и взима 2-3000 под масата и спестява всички данъци.
15
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно българския национален интерес е да защитава украинците. По 1200 лева на всеки от тях /средната работна заплата/. За българите минимална от 710. 30 000 Ай Ти, които ще вдигнат наемите. Т. е няма да има за българската работна ръка къде да спи. Правителството е просто противни.
14
1
 
2
 
! Отговори
Аууу преди 2 години
До АнонименТака ли ? според мен тези 4700 лева ги дъвчат всякакви хора от 10 години. Колко ад са по-високи? Интересно ми е кой толкова ги разпространява тези цифри за тези така високи заплати. Като експерт по подбор за ИТ сектора мога да кажа, че тези пари са / бруто + бонуси + не знам си какви други потенциални начисления.
13
4
 
23
 
! Отговори
Алко преди 2 години
Така, така продължавайте!!! Предателството към народа си има цена! Това правителство няма да изкара до есента! Помнете ми думата.
12
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
4700?! За толкова работих преди 10 години. Заплатите са доста по-сериозни.
11
3
 
24
 
! Отговори
Добре де преди 2 години
ИТ работят в помощ и на производството.И все пак кой ще сАди пиперо. От клавиатурата хляб и маруля не излиза. Да се наредим всички пред компютрите и да чакаме баба Пена да сади домати някак си не ми изглежда като основен приоритет.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евтината работна ръка идва от изток на запад.
9
1
 
13
 
! Отговори
alf преди 2 години
те украинските фирми плащат като западни и като се има предвид дистанционната работа едва ли някой да си е прекратил дейността че да идва в БГ на ниска заплата
8
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИТ по бай ганьовски! Изгониха на запад кадърните програмисти с ниски заплати. А сега украинци щели да назначават. Чакали! Само ще ви светна *** работодатели: украинския програмист говори много лошо английски; също ще ви използва за трамплин към западна европа. Ниската му заплата ще ви излезе солено.
7
5
 
21
 
! Отговори
4700 преди 2 години
Само ще кажа, че тези 4700лв се вземата предимно в София. И това е след поне 5 години стаж. Това за попупвателната способност е измислица. Добър програмист няма как да падне под под 5000? на месец. А при 5-10 години стаж отиваш на 7000-8000? заплата. Да чувства се носталгия, но като се прибереш след три-четири дена носталгията се изпарява.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То в тая окъсана и пропаднала държава само ITтисти!Хахаха!Скоро и вие ще ядете камъни
5
2
 
20
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кви са тия компоти ли произвеждат за 5 бона заплата :)))
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как им текат лигите на БАСКОМ, дано ги огрее ама според мен вече нормална програмистка заплата за ниво синиър поне 7к чисто с тези цени и инфлация.
3
7
 
31
 
! Отговори
Заповед преди 2 години
Значи това е заповедта от САЩ, Украинските нацисти се местят в България.И след няколко години война и в БГ.А българите за колко да работят, *** продажни, национални предатели.
2
5
 
27
 
! Отговори
Аууу преди 2 години
Митове и легенди ...
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ква е тая мижава заплата?