Скок в цените на стомана и желязо, строители спират работа

Основните доставчици са от Украйна и Русия
Обновена: 10 мар 2022 13:05 | 10 мар 2022 13:00, Красимир Ангелов
99
Скок в цените на стомана и желязо, строители спират работа
Снимка: БГНЕС, архив

Бум в цените на стоманата и арматурното желязо, които водят до това, че строителни фирми преустановяват работа. Това предупреждават от регионалния офис на Камарата на строителите в Стара Загора.

От началото на март беше преустановена продажбата на стомана и арматурно желязо заради войната в Украйна, заяви за БТА Пламен Михалев, председател на регионалния офис на Камарата на строителите в Стара Загора. По думите му това са основни строителни материали и дефицитът се отразява сериозно на бранша.

Основните доставчици са от Украйна и Русия, като последния кораб е спрял на българско пристанище преди две седмици. Други доставчици от Турция и Гърция, също спират износа с мотив за изчерпана квота. Запасите в българските складове са недостатъчни, обясни  Михалев. Той уточни, че и в неговата компания има склад, но те вече не продават.

От началото на войната цената на тон строително желязо е скочила от 1450 лева на 2100 лева, а на пазара вече има сериозен недостиг.

Производителите на тухли също намаляват до минимум продажбите, защото на този етап не знаят как ще се им отразят цените на газа  и тока.

Това принуждава инвеститори да спират обекти заради недостиг на строителни материали.

Според председателя на Регионалния офис на Камарата на строителите не са изключени фалити на фирми.

През следващата седмица в София ще има разширено заседание на Управителния съвет а Камарата на строителите, на което ще се търсят спешни решения за кризата в бранша, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъпите Янки си помислиха, че техните олигарси с фейсбук и амазон дето не произвеждат нищо могат да стъпят на малкия пръст на руските олигарси, които индустриализираха Евразия.
77
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е заради глупавият БайДанчо. Мордашов купи фалирали заводи в Америка и ги разработи и им вдигна икономиката на смешните янки, а те му запорираха сметките. Е, сега Европа ще обере пешкира защото Мордашов се нервира и сложи ембарго на износа на метал към ЕС.
76
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, к.81. Някога имахме МК Кремиковци, ДМЗ - кв.Райко Даскалово, Перник, Завод за феромагнити - Перник и няколко заводи за преработка на стоманата, а сега имаме админи, цензори, модератори в излишък. И двама харвардци на пряко подчинение на Мустафата.
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Опа, к.75. Г-н ***, авторът Опа спомена в коментара си думата желязо, а вие не му поставихте любимия си знак *** ! Или вече научихте какво са железни руди, желязо, *** - бял и сив, стомана - нисковъглеродна, нормална, легирана, бронева, неръждаема SS 303, 305, 313, 315, 450 и т.н.? Още ли ви е необходим учебника Теория на металургичните процеси? Сега остава да научите какво представляват доменните пещи, конвертерите, мартеновите пещи и друг път няма да дърпате котката за опашката.
74
2
 
13
 
! Отговори
Кочо преди 2 години
Га теглите кредитите за строежите и за покупката на имотите разправяхте как инфлацията ще ви ги стопи и ще сте на делавера като продадете след 5 г на делавера. Сега няма да роните крокодилски сълзи а ще пиете по една студена вода и толкоз, не всичко е имоти и пари. Следващия път инвестирате в образование, пътешествие и т.н.Айнщайн е казал има 2 безкрайни ннеща едното е вселената което е под въпрос а другото е човешката простотия.
73
2
 
14
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Скоро ще видим, кой плува без бански. За персоните, които се хванаха на зелено, се очакват извращения от всякакъв характер.
72
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** моа ли такова нещо ? Ми умните българе с апартаментите на зелено .... олеееееее
71
2
 
20
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Стомана-Перник произвежда достатъчно арматурно желязо.Строителите се опитват да надуят цените на жилищата,които строят.
70
1
 
17
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 2 години
ЧСИ-тата потриват доволно ръце. Идва момента за 1000 апартамента. Може и цели кооперации с акт, без акт все едно.
69
8
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Ще купуват строително желязо от Хърватия, няма страшно. Там има свръхпроизводство. Тон желязо е 2000 лв плюс транспортните разходи.
68
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а някога имахме МК Кремиковци, и КТМ в Перник и Русе и..... чак вече не ги помня...ама ги "демократизирахме" по заповед на "новия гоуем брат"
67
2
 
31
 
! Отговори
Пак късмет преди 2 години
Добре че миналата година не се вързах на един познат дето ме навиваше да купя на зелено...
66
8
 
37
 
! Отговори
Опа преди 2 години
Като превземе индустриалните райони на Украйна, Русия ще стане отново империя. Украйна беше нужна на Европа като вода в пустинята. Сега, желязо, въглища, газ, лесо-материал, жито,........ще ги гледат през крив макарон.Европа я чака не голяма, а Мега криза!
65
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да има никакви атомни бомби. Украйна и Раша ще си сърбат яко мизерията. Ние малко по-лекичко
64
3
 
10
 
! Отговори
До 64 преди 2 години
И кво викаш сега? Много е гадно да имаш имоти без кредити, голяма прееевавка...хахаха. много данъци, няма наематели, да се чудиш как да ги подариш на някой като теб
63
5
 
16
 
! Отговори
До 64 преди 2 години
Не се притеснявай за мен. Всичко е разхвърляни на родители, деца и т.н. Държавата може да го набие само на теб, дето нямаш нищо! А наеми винаги ще има, и преди 200 г е имало.
62
2
 
28
 
! Отговори
arsenalfc преди 2 години
Страшна *** сме! Нищо нямаме! Нито жито, нито желязо, нито Армия. Все зависими от някого!
61
3
 
38
 
! Отговори
Борисчо преди 2 години
Браво. В София ще спре да се застроява всяко свободно кътче и градинка
60
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире да каже. Нали е "умен", нали води държавата. А не само да ми дава на украинци по една средна заплата от 1200 лева.
59
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой строи сега? Преди да завалят атомните бомби?!?!