Земеделци алармират: Цената на хляба ще скочи още

Причината се крие в увеличението на цените на торовете и горивата
15 мар 2022 20:39, Красимир Ангелов
38

Земеделци от Силистра предупредиха, че е вероятно цената на хляба да се повиши още. Причината е увеличението на цените на торовете и горивата. Международната несигурност също оказва влияние.

Александър Сабанов обработва 12 000 дка със зърнени култури и казва, че цената на торовете се е увеличила драстично за последната година.

"От миналата пролет досега поне 3 пъти нарасна цената на амониевата селитра, а сега, заради кризата в Украйна, се очаква да се повиши още. Високите цени на торовете ще повлекат след себе си цената на пшеницата и съответно на хляба", сподели той.

"Докато досега, себестойността на пшеницата, на царевицата, на слънчогледа беше от порядъка на 100-120 лева, сега, при тези цени на торовете, тя скача над 200 лева", заяви председателят на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра Кирил Боянов.

Допълнително ситуацията се усложнява и от растящите цени на горивата.

Затова земеделците от Добруджа призоваха властта да потърси начин за подпомагане.

"Би трябвало временно да се премахне ДДС-то върху торовете и горивата. Торовете, горивата, пестицидите, семената формират себестойността на тези култури в земеделието", уточни Боянов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Ако държавата не вземе мерки, може да се стигне и до фалити в сектора, предупреждават земеделците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
1
 
! Отговори
туз преди 2 години
братята нато да ви помогнат
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да продължава Киро с промяната белким затрие тоя *** народ дето си го избра
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали искахте промяна, ето ви я?
25
0
 
5
 
! Отговори
Дядо от село преди 2 години
Тези земеделци не са наясно ,що е то себестойност ! Само рентата ви е 110 лв на декар ! Даже не може и да говорите стойностно , а бизнес правят ! Себестойността ви е вече 290 лв на декар ,другари..Това е !
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо в България не се замразят цените на основни хранителни продукти или да се премахне ДДС както направиха много държави. Някои върнаха цените на нива м. Октомври 2021 год. и ги замразиха. Защо в България нищо бе се предприема, а се надува инфлацията и спекулацията? Оставка на простите харвардски крадци..
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой нормален човек яде хляб в днешно време
22
0
 
5
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 2 години
Мушмороците чиновници пълнят бюджета от храните за първа необходимост! Олигополите са във възторг!
21
1
 
6
 
! Отговори
Стига с тоя хляб преди 2 години
Отидете някоя вечер в Кауфланд-намсляват цели каси с хляб.Няма кой да ви купува ***.
20
1
 
7
 
! Отговори
Милите преди 2 години
Милионери. Закон трябва да приеме скапаната България: субсидии срещу цена на продукция. Тези ебианаци милионери получават субсидии и после найвисока пазарна цена гонят. Субсидии само за хора под 2000 лв на месец доход. Или обвързване с цени на продукция под пазарни.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Контрабандният петрол от Русия на половин цена ще свали цените на горивата. Ислямска държава ни даде евтин петрол и горива. Войните и санкциите на Сирия ни дадоха евтини горива.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, как да не е скъп? И бежанците трее да храним затова. БГ е на автопилот. Иправляващите разбират за цените от медиите, а после лъжат и мажат.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боли ме фара, хляб не ям! Нека, когато вдигат цената на хляба, да знаят че трябва да вдигнат и стойността на рентата за земята, която съм им дал да ползват!! За 1000 декара вместо по 55 лв, да бъде 1000 по 75 лв, изедници алчни
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
К'ви фалити сънува този кулак, пиещ народна кръв? Запада ще го санкционира като руски олигарх с 12 хиляди декара, ще му конфискува земите. Пшеницата е с борсова цена. Няма разходи, няма приходи.
15
3
 
4
 
! Отговори
Субсидия за горивата преди 2 години
Би могло да се осигури гориво за земеделски/селскостопански машини/ от ведомствени бензиностанции на преференциални цени.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали уж санкциите бяха срещу Русия?
13
0
 
2
 
! Отговори
Землед преди 2 години
Амчи то тъй, с тезика латифундии на Партията-майка и дотам ще ни докарат и хляб да ни моим си купи, колко е хляб - отделен въпрос.
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Причината се крие в увеличението на цените на торовете и горивата" Русия е една бензиностанция с ядрени бойни глави. Къде е проблема тогава канадски?
11
0
 
22
 
! Отговори
Ученика преди 2 години
Това същите земеделци ли са, които постоянно са на събсидии от държавата за какви ли не консумативи. Като на всичкото отгоре лъжат собствениците на земи, че е слаба реколтата и ще им дадат слаба аренда и постоянни са в схеми за продаване на зърното на подставени техни хора извън България и внасянето му отново вътре на по-високи цени със съдействието на държавни служители на най-високо ниво...Началника гледа отгоре...
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените в България ще надскочат тези в Швейцария. Тогава тук ще останат само роми, бежанци и някой друг ентусиаст.
9
1
 
16
 
! Отговори
Да се разследват преди 2 години
Няма драма. Mazen много хубаво го е казал. Хлябът и без това води дебел газ и голям корем. Нито олио консумирам, нито хляб, нито захар. То ако не е цената на торовете, щяха да се оправдаят с повишаването на минималната заплата.