Петков: Абсолютен саботаж от Прокуратурата за пореден път

Премиерът заяви, че се спъва дейността на всеки, който се бори срещу корупцията
Обновена: 19 мар 2022 00:06 | 18 мар 2022 23:45, Веселина Йорданова
1066
Петков: Абсолютен саботаж от Прокуратурата за пореден път
Снимка: БГНЕС

Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж от Прокуратурата под ръководството на г-н Гешев. Укриват се документи за искане за повдигане на обвинения, с които лесно можем да се сдобием.

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънреден брифинг с вътрешния министър Бойко Рашков в Министерския съвет.

Още по темата
По-рано тази вечер Прокуратурата не повдигна обвинения на задържаните късно снощи Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, които бяха освободени от ареста. От там заявиха, че няма достатъчно доказателства за това.

Според премиера се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията.

"В България независима прокуратура няма, за пореден път се държи като адвокат", посочи Петков.

"Прокуратурата има още един сериозен проблем, че по този казус работи и Европейската прокуратура. Докато обикновено се скриват факти и българската общественост не може да определи дали и как те действат, сега има паралелна европейска структура, на която вярваме повече. Ще има много ясна информация на ниво ЕС как реално действат и какво са направили. Факт е, че много хора казват, че България е превзета държава. Ние вярваме, че това няма да е така и в бъдеще. Ще се борим и ще направим всичко възможно България да е нормална европейска държава. Битката е започнала. Ще работим с всички инструменти", заяви министър-председателят.

Вътрешият министър Бойко Рашков каза, че прокуратурата прави изводи за изхода от производство, на което току-що е поставено началото. Производство, по което не е имало време да се съберат доказателства, защото е провеждана проверка - т.е. проверка, която е имала за цел евентуално да се съберат достатъчно данни, за да може да се реши да се образува или не досъдебно производство.

По тази проверка са събрани сведения, включително и от намиращия се в Дубай Васил Божков. Никой не твърди, че тези сведения имат процесуалното качество на показания на свидетел, защото действието не е извършено по реда в НПК. Това може да стане само след образуването на досъдебното производство. На практика вчера е стартирало такова, каза министърът.

По думите му вместо прокуратурата да заяви пред всички, че тя ще предприеме това действие, тя се постарала да обяви на всички, че МВР не е направило нищо, включително не е било компетентно едва ли не да предприеме елементарни проверовъчни действия.

Нека припомня, че Божков беше публикувал в медиите факти, които сега бяха предмет на тази проверка от няколко месеца. Прокуратурата не се е самосезирала по тези факти и да започне поне проверка, ако не да образува досъдебно производство. Полицейските органи имат правото само да образуват хипотеза на неотложност. Тъй като МВР вече дълго време няма доверие на българската прокуратура, обичайно търси възможности за поставяне на начало на наказателния процес в хипотеза на неотложност, добави Рашков. Изпратени са стотици материали от полицията към прокуратурата, но те "потъват" в нея, без да е известно каква е тяхната съдба, заяви Рашков.

Според него на пресконференцията е имало "откровени лъжи": нямало проект на искане за повдигане на обвинение срещу тримата задържани вчера. Ето ги проектите, и за тримата, каза Рашков и ги показа на брифинга.

Нека да ги отговорим всички ние като общество: дали прокуратурата иска да се разкрият престъпленията в нашата страна, включително и тези, които са извършени от високопоставени в близкото минало длъжностни лица или не, или ги пази вече, откакто е назначен и Иван Гешев за главен прокурор, заяви той.

Разследването би трябвало от днес нататък да върви с ускорени темпове, за да се съберат доказателства, включително и да бъде разпитан Васил Божков в Дубай - дали върху него наистина е оказван натиск от Горанов, Борисов и Анраудова, и дали е бил изнудван със заплахата, че ще му се вземе част от бизнеса - практика, на която в последните години се нагледахме в нашата страна.

Прокуратурата за пореден път направи всичко необходимо, за да смачка труда на една служба - на МВР, и може би никога няма да можем да изясним оттук нататък дали някое от тези лица е извършило престъпление или не, каза още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1066
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
846
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Направете си труда при 3 минутно изказване на Петков колко паразитни аааа-та между думите ще преброите. Следете и погледа му - на напълно неориентиран , объркан и несигурен човек. Какво ли още ни очаква?
845
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До На бас # 909 Kъм Харвардския университет няма колежче,а двугодишни курсове за магистърска учебна степен. Не зная. Киро дали е учил тези курсове, но се бута, че е магистър. Тези курсове не се купуват, защото преподавателите в тях са от различни университети, а да платиш на 10-12 преподаватели ще ти излезе много скъпо. Склоняването на преподавател да ти постави оценка по дисциплина, чиито занятия не си посещавал, е наказуемо по закон. Ама ти опитай,непременно ще те осъдят .
844
0
 
5
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Киро, не е ли време да прочетеш конституцията на РБ и започнеш да я спазваш?
843
0
 
5
 
! Отговори
X преди 2 години
Тия не знаят какво правят, а сме им дали държавата
842
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато кух Киро-лъжеца мълчеше, не създаваше особено безпокойство, напоследък, обаче, като се размаха много хора започнаха да гледат с недоумение и да се питат - това нещо ли ще донесе благодат на материаля в Родината! Боже, опази ни!!!
841
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХараКиро още ли не е подал оставка? ОСТАВКА!
840
1
 
12
 
! Отговори
ха, ха преди 2 години
Кире, никой няма в празната ти глава!
839
8
 
3
 
! Отговори
k.k преди 2 години
Голям вой за банкянския *** с чекмеджето.
838
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КИРЕ ОТВОРИ ГУГЪЛ И ПРОЧЕТИ- "СТАНДАРТИ ЗА НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА СИСТЕМА"- АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО Е ДА ПРИТИСКАШ И ЛЕПИШ ЕТИКЕТИ НА НЕЗАВИСИМАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА- ТОВА КОЕТО НАПРАВИХТЕ Е ГРОЗЕН ТЕАТЪР С ЛОШ И НЕГРАМОТЕН АВТОР, ДА ПРИЕМЕМ ЧЕ ТИ НЕ ЗНАЕШ НО РАШКОВ ДАЖЕ ПРЕПОДАВА ПРАВО.
837
1
 
0
 
! Отговори
анонимем преди 2 години
До Анонимен Храни куче да те лае е казал народа та тако и Гошо.
836
4
 
11
 
! Отговори
Четвъртият папа преди 2 години
Когато баце е добре, всички са добре.
835
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мразя комунисти
834
4
 
21
 
! Отговори
На бас преди 2 години
Бас държа, че кирчупростото не може 2 реда да напише с по-малко от 5 грешки, нито на английски, нито на български. Искате закони да чете и да разбере. Купил си е някаква дипломка от 2-годишно колежче на Харвард. И там продават дипломи. Двойкаджия. ОСТАВКА!
833
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен провал на Рашков и Киро да скалъпят доказателства срещу бившия премиер Борисов.
832
2
 
22
 
! Отговори
ами другите? преди 2 години
Божков се хвалеше, че спонсорира протестерите 2020 г.- там ония мутрите, дето са вън, бойки киев и сие, вонящото трио и прочее. Щом са взимали пари и то не малко - значи са корумпирани, да ги арестуват и тях. Поне има доказателства, не само в Гугъл.
831
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
децата на партизаните ..
830
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто не си заслужава да се коментират изказванията на Дамаджанов и едно неоринтирано в обстановката премиерче. Не може без никакви доказателства с някакви твърдения дума срещу дума да се обвинява прокературата че саботира "фактите" от Гугъл на Кирчо. Просто премиера ни много олекна с това си подвеждане от Рашков а няй-вероятно от Радев който от два месеца е замислил да свали това правителство и да си назначи ново служебно правителство отново начело със зеления чорап номер две в държавата
829
4
 
16
 
! Отговори
a1 преди 2 години
Лоша прокуратура, не четяла Гугъл, а някакви закони
828
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро е прекалено *** за да осъзнае, че случаят вчера доказа, че БЪЛГАРИЯ НЯМА ЗАВИСИМА ПРОКУРАТУРА. Той оглавява изпълнителната власт и не може да очаква, че независимата прокуратура ще му играе по свирката. Няма ли кой да му обясни, как е устроена държавата? Докога ще търпим този профан начело на държавата?
827
7
 
11
 
! Отговори
Мухаха преди 2 години
Киро Харвардо..... От Гугъл съм принтирл тука едни доказателства дето ако прокуратурата не иска да бъде обвинена в саботаж , трябва да приеме .... Имам и няколко клипа от Ютуб.... и едни много смущаващо водеоклипове дето видях в ПооорнХъб ... Аз по цял ден вися във Фейсо и чета ли чета ... Там е пълно с доказателства . Е, понякога и моята Херо / ми дава по някоя флашка .... ама тя щото иска да помогне .... ИнтернетА е пълен с доказателства за престъпленията на тая Герберска шайка ....