Аптекар: Профилактиката с йодни таблетки е вредна

Презапасяването е безсмислено, може да се купят за 4 лв.
22 мар 2022 17:30, Анисия Иванова
14
Аптекар: Профилактиката с йодни таблетки е вредна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Презапасяването с йодни таблетки е безсмислено, защото те се приемат около пет-шест часа преди евентуалното инхалиране на радиоактивен йод. Пиенето им месеци и дори седмици преди това е вредно. Йодните таблетки се пият максимум 10 дни. Това обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Хората могат да си закупят йодни таблетки от аптеките, освен това държавата също раздава при извънредна ситуация. Таблетките в Държавния резерв се раздават в случай на нужда, дозировката е същата, целта е същата. Не е необходима профилактика, подчерта Костов и допълни, че са налице странични ефекти от приема на йод като обриви, диария, тахикардия.

"Надявам се тези количества, които се купуват в момента, да не се пият в момента, а да са само в случай на необходимост. Това има някакво основание, защото наистина трябва да се реагира бързо, когато има такава нужда и може държавата да не успее да раздаде таблетките, които има в Държавния резерв”, каза събеседникът.

Производители много бързо реагираха, вече има няколко доставчици и цените са много по-ниски.

Когато доставчикът на таблетките калиев йодит беше само един, цената стигна до 27 лева, а сега може да се купи за около 4 лева.

По отношение на купуването на лекарства онлайн гостът посочи, че те трябва да се поръчват от аптека и това дава сигурност на потребителите.

"Ударът от високите цени на тока е огромен. Заради увеличените разходи производителите увеличават цените, като в последните месеци вдигат цените за втори и дори за трети път. Увеличението на масовите лекарства стига до 15%”.

Още за високите цени на тока, последиците за аптеките и очакват ли се фалити на аптеки заради цените на енергоносителите може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
о, не ..! преди 2 години
В къщи пия всяка сутрин преди работа "син йод". Цепеняк съм, сила, възможности ... направете справка а този йод ...
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой май е пуснал слух че много се търсят йодни таблетки, демек много ни е страх Русия да не ни цапне ядрена ракета ауу. Други могат да пуснат радиация и да кажат руснаците са.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Могат да се купят за 4 лева,но ги няма в нито една аптека!Колко ли време ще мине,докато ни раздадат хапчетата,ако въобще някой мисли да раздава!
8
0
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Едно време в даскало пиехме йодни таблетки профилактично щото имаше много гуша и други заболявания на щитовидната жлеза по нашия край ! Организма има нужда от Йод затова солта се йодира !Тези които пият само изворна балканска вода знаят това много добре !
7
4
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 2 години
Аптекар, фармацевт...............все тая.................нали 80 % от фармацевтите са прости продавачи на лекарства...........да не мислиш, че измислят нови лекарства...............хаха............прости магазинери на лекарства с много пари са......аптекарите!!!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е човека.............слушайте го, и аз като биохимик ви казвам същото............да се гълтат йодни таблетки ей така...........щото щяло да има радиация е голяма глупост!!Мога да изнеса цяла лекция по темата............но край на безплатните лекции!!!
5
2
 
4
 
! Отговори
Бай 100ян преди 2 години
Аре стига глупости. Ядрените взривове ще са на 7-8 хил километра на запад от тук. Радио частиците са много по тежки от въздуха и няма как да прехвърлят океана. Руснаците преди да ги заличат ще им унищожът военните спътници в орбита със специално лазарно оръжие и Американците няма да могат да изстрелят и 1 междуконтинентална ракета !!!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама Киро нали каза йонни таблетки че трябвало/ Йонни, йодени, от йод, идйод.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Аптекар"? ФАРМАЦЕВТ драга некадърничко
2
0
 
1
 
! Отговори
Приятел на България преди 2 години
Човек който е неприятен и токсичен, така е защото ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА са му повлияли много сериозно, за да не го искат хората!Става въпрос за мен !
1
4
 
0
 
! Отговори
Вредни са преди 2 години
Я си пием по 3 капки йодна тинктура в чаша вода с лимон всяка вечер преди лягане.