Планират летния сезон на парк "Рила"

Подготвя се нов план за управление
4 апр 2022 09:53, Росен Стойчев
5
Планират летния сезон на парк "Рила"
Снимка: БГНЕС

"Очакваме през лятото да има документ, който ще е готов за обществено обсъждане и след това се надяваме преди края на годината да има утвърден план за парк Рила". Това обяви директорът на парка Владимир Милушев. съобщи БНР.

Срокът на стария план за управление на Национален парк „Рила“ изтече през 2013 година, а новият проект така и не беше приет заради сериозни критики от природозащитните организации и местното население, живеещо около парка.

Още по темата
В момента се изчистват всички конфликтни точки и предстои планът да бъде обявен за обществено обсъждане, заяви директорът на парка.

Друга важна задача пред новото ръководство на Национален парк „Рила“ е подготовката за активния летен сезон в планината, като основен акцент е да се намери балансът между опазването на околната среда и натиска на туристопотока върху защитената територия:

"Започваме още сега да планираме летния сезон, а и управлението на посетителите. Започнахме да мислим варианти придвижването на туристите да става по по-щадящ за природата начин", каза още Милушев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: рилапарксезон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО на МОРЕ , а Нйе по чукарите за шишарки
3
0
 
1
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Разкарайте спешно атв-тата, жибките, белодрешните клoyни от езерата. Дайте яснота, кой стопанисва хижа "Мусала" и т.н.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста години го оправят тоя план :) от 2013!А хотелите да му мислят-на Паничище тази зима пътят до центъра изчистен от снега,към лифта за езерата и хотелите-пързалка....Сами хората бягат...И не само туристите замърсяват-а колко камиона с дърва се изкарват от резервата!Не оценяваме това което имаме!
1
1
 
2
 
! Отговори
Гаро преди 2 години
"планират"....да и разгонят фамилията на Рила планина