Призив към държавата да спаси "Царевец"

Крепостните стени се рушат
11 апр 2022 19:21, Росен Стойчев
32
Призив към държавата да спаси "Царевец"

Климатичните промени и свлачищни процеси водят до пукнатини и рушене на крепостните стени на "Царевец".

"Руши се частично зидарията от проникващата вода във фугите. Това през зимата се обледява, разширява и руши самия градеж. Тези работи ежегодно трябва да се оправят", посочи археологът Мирко Робов за Bulgaria ON AIR.

Част от подпорните стени на средновековната крепост "Царевец" са в критично състояние и са опасни за туристите. За това предупреждават от Регионалния исторически музей във Велико Търново, който стопанисва обекта. 150-те хил. лева, които са определени за годишната поддръжка на крепостта, са крайно недостатъчни.

Oбщинските съветници отдавна настояват за ежегоден технически мониторинг на крепостта.

Още по темата
"Колкото повече се отлага във времето, толкова тези процеси се задълбочават. За съжаление не се прави нищо за тази наша светиня", заяви историкът и общински съветник Евгени Коев.

Сумата за поддръжка не е променяна с години, а местната управа няма ресурс да инвестира в ремонти и консервация.

"За поддръжка на "Царевец" има близо 150 хил. лева. Тези средства стават с годините все по-недостатъчни, защото близо 60 години не са правени основни капиталови инвестиции. Освен това инфлацията изяжда средствата постоянно, затова трябва да се помисли за допълнително финансиране", посочи зам.-кметът на Велико Търново Нейко Генчев.  

"Това нещо не са длъжни да го правят частни дарители, не е по силите на общината. С това би трябвало да се ангажира държавата", допълни Мирко Робов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да видим колко французи ще пратят смс за спасяването на Царевец,иначе компанията за събиране на средства за Нотр Дам се въртеше постоянно.
23
0
 
12
 
! Отговори
След като преди 2 години
"Царевец"си плаща данъците на общината,то тя е длъжна да го стопанисва е крадат по-малко.
22
0
 
6
 
! Отговори
Мир Коробов преди 2 години
Първо на първо, Мир Коробов е *** от най-гнусните. От тия дето зеят наляво и надясно, че *** имал бил право да напада Украйна. Ако ще и на цар Борис 3 костите да изкопае, за мен ще е първо комунист и след това археолог.Второ... Приходите били отивали за поддръжка и на другите музеи. За кои точно? Църквата Св. Димитър ли? Дето стои заключена целогодишно. Като няма приходи от другите обекти, да ги дадат тях на държавата. Хем стопанисват Царевец, хем пари няма. И него да върнат, клоуни.
21
2
 
19
 
! Отговори
Док преди 2 години
Посещенията са над милион годишно! Това е най-посещавания туристически обект в България. Но да се скръндзим за подръжката на най-посещавания туристически обект в държавата си е типично българска работа. Чувствителен съм по темата, защото съм от Търново. И само за сравнение на около 300км на север се намира замъка Бран(замъка на Дракула). Миналата година го посетих. Страхотна организация и много добър маркетинг. Нашите меринджеи трябва да се разходят един уикенд до там. Има какво видят.
20
1
 
9
 
! Отговори
Аньо преди 2 години
И кози пасат в главната крепост, *** са поляните и Лобната скала. Козите са приятни животни, но Царевец не е място за тях.
19
0
 
8
 
! Отговори
Мен преди 2 години
До 19 А защо не е правено нещо през последните 30 години
18
0
 
15
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Ама сигурно има назначени 5-6директора за Царевец вземащи по 5 бона заплати!Махайте ги и пари ще има!
17
0
 
11
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Тамън да се отпуснат едни 160 милиона за реставрация и после зидарите общо 5 човека ще мажат за 50 лева на ден 1 година. Догодина ще има замазване на очите с гаранционен ремонт. Блага е тази държавна службичка. Ниска заплата, но много лапачка!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм Наско от прозорците какво вика по въпроса?
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От безродника Кирил Петков ли чакате помощ, та той няма да се учудя, ако вече не е разработил проект с еврофинансиране за бутането на Царевец и изграждането на мол на негово място!
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Борисов крие *** тайна за наркоканал за милиони от България за Ирак
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко , днес спечелихме 500 млн от банката, 5000 лева са за вас
12
0
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
точно...жалки ***
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При годишно между 250-300 хиляди посещения на цена от 10 лева и да искаш още пари е живо нахалство!
10
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме им на родоотстъпниците слуги на Пу_тлер за историческата памет на България. Е, монументите на окупаторите са друга работа, тях ги пазят като очите си.
9
3
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
За шофьорите е виновен Тиквата.Той след посещението в Турция решава да ходи да ги освобождава с баретите.И резултата всеки го знае.
8
5
 
2
 
! Отговори
Балдуин преди 2 години
Дайте пари за разкопки под моята кула, да изследвате какво съм ял и кво съм ***.
7
8
 
4
 
! Отговори
България над всичко преди 2 години
олеле .. ще загубим оригиналните крепостни стени, строени през 1965 - 70 г. хахахахахахаха каква загуба
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб не се пират да клатят държавата с техни те поставени лица и фирми.Дакато не се изчегъртат оправия няма да има.Било от години и той сега се сетил да търси от държавата.Софянката и тя вдига цените на паяка двойно.Само и само да настроят хората против управляващи те. Това са само елементарни примери.
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-смотания български политик Соломон Паси като беше в МнВР така остави двама български шофьори да бъдат обезглавени за либерал-ислямски курбан в ИД!