САЩ откри сериозен проблем с правата на човека и съдебната независимост в България

Държавният департамент отбеляза, че полицията безнаказано малтретира задържани
13 апр 2022 18:57, Нели Христова
161
САЩ откри сериозен проблем с правата на човека и съдебната независимост в България
Снимка: БГНЕС

 

България има значителни проблеми с полицейското насилие и правата на човека , сериозни проблеми със съдебната независимост, корупцията, нетолерантността и ограниченията върху свободното изразяване, включващо заплахи за насилие над журналисти и корпоративен и политически натиск върху медиите. Това се казва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права у нас за миналата година. Американското посолство в София публикува частта от доклада, отнасяща се за България.

В документа се констатира, че полицията безнаказано физически малтретира задържаните в арестите и тази практиката е широко разпространена

Според доклада за върховенството на закона на Европейската комисия, публикуван на 20 юли, „нивото на възприемане на съдебна независимост (в страната) остава ниско“, като 31% процента от гражданите и 43% от бизнеса я смятат за „справедлива или много добра." В доклада се отбелязва, че съчетаването на правомощията и длъжността на главния прокурор във Висшия съдебен съвет, „води до значително влияние в прокуратурата, Висшия съдебен съвет и в магистратите“. В доклада се изразява загриженост от „липсата на съдебен контрол срещу решение на прокурор да не започне разследване“.

Конституцията и законът предвиждат правото на справедлив и публичен съдебен процес и независима съдебна власт като цяло прилага това право. Но според правозащитни организации законът съдържа ниски стандарти за справедлив процес, създавайки възможности за нарушаване на процесуалните права на адвокатите и подсъдимите.

Държавният департамент се спира и на данните за незаконно подслушване и следене в България, като се позовава на заключението на специалната комисия в НС за над 900 лица, сред тях политици, магистрати и журналисти, които са били обект на наблюдение по време на антиправителствените протести през 2020-та. В доклада е упоменато и разследването за полицейско насилие срещу демонстранти под колоните на Министерския съвет.

Споменават се и твърденията за нерегламентирани обществени поръчки и авансово преведени от предишните управляващи големи суми за все още неизвършени дейности и услуги т.нар. инхаус процедури. Не са получени сигнали за сериозни нарушения по време на президентските и парламентарните избори, се казва още в документа.

В документа се посочва, че независими медии са били обект на открити атаки от политици на всички нива и от административен и съдебен натиск. Цитирано е изказване от май м.г. на бившия директор на БНР Андон Балтаков, че законът благоприятства политическата намеса в управлението на медиите чрез контролирано финансиране.

Конституцията и законът предвиждат свобода на изразяване, включително за представители на пресата и на други медии, а правителството като цяло зачита това право. Въпреки това продължават да съществуват опасения, че корпоративният и политически натиск, неефективната и корумпирана съдебна система и непрозрачното правителствено регулиране на ресурсите, предназначени за подкрепа на медиите (включително фондове на ЕС), сериозно увреждат медийния плурализъм. През април Amnesty International заяви в свой доклад, че „свободата на медиите продължава да се влошава, като журналистите, които разследваха организираната престъпност и корупцията, са изправени пред силен политически и прокурорски натиск под формата на заплахи и сплашване“. През септември „Репортери без граници“ заявиха, че медийната среда е белязана от „физически атаки и клеветнически кампании срещу журналисти; безнаказаност за престъпления на насилие срещу репортери и съдебен тормоз; предубеденост на обществените медии, особено в навечерието на изборите; корупция, дезинформация и липса на прозрачност относно собствеността на медиите; медиен плурализъм, застрашен от концентрация на собственост; както и пристрастност и непрозрачност при разпределянето на държавната помощ за медиите, в ущърб на независимите медии.”

Вътрешни и международни организации критикуваха както печатните, така и електронните медии за редакционна пристрастност, липса на прозрачност при тяхното финансиране и собственост и за податливост на политическо влияние и икономически стимули. Въпреки законовото изискване за разкриване на собствеността на медиите, много медии не се съобразиха, а информацията за собствеността на медиите не беше напълно публично достъпна.

Независимите медии бяха обект на открити атаки от политици на всички нива и на административен и съдебен натиск. В документа се изтъква, че „политиците и олигарсите поддържат отношения, белязани от корупция и конфликти на интереси в проправителствените медии. Делян Пеевски, олигархът, който беше най-известното въплъщение на това анормално състояние на нещата, продаде медиите си, но медийното му влияние продължава да е проблематично. От „Трансперънси интернешънъл България“ заявиха, че изборите са се провели без сериозни нарушения на изборното законодателство, но отбелязаха „неприемлива чужда намеса“ поради съобщения, че турските политически партии провеждат кампания от името на български кандидати в изборния ден и улесняват гласуването от български граждани, пребиваващи в Турция. Служебното правителство предприе мерки за предотвратяване на купуването на гласове, въпреки че някои политически партии твърдят, че са били избирателно насочени от действията на Министерството на вътрешните работи, които според тях пречат на способността им да водят кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според Каскета и 2800-те прокурори и следователи, които като войници до един гласуваха за него, такъв проблем няма. Милиционерът-прокурор, завършил Право в Магнаурската школа - Симеоново прави разногледи тези от МП, а те не смеят да го обвинят за умишлени действия на него и близките му прокурори и да ги уволнят от работа. Пет човека: Каскета и четирите му заместнички разиграват цяла България!
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ko, Hee
127
0
 
6
 
! Отговори
Байдън великият преди 2 години
Ситуацията с демокрацията е много сложна, трябва да бомбардираме България.
126
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, много добре, похвално, обаче не мисля, че Пеевски е проблема на България!
125
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблеми винаги е имало (наследство от комунизма и навързването на службите с МВР), но откакто се завърнаха ДСарите начело с Радев и Рашков, България вече дори не е правова дъжава.
124
4
 
15
 
! Отговори
Жалки лицемери ! преди 2 години
Крадеца вика , дръжте крадеца ! Може да заблуждавате пубертетите , младежите и селяните . САЩ създадоха корупцията в София ! До ден днешен я стимулирате, за да си оправдаете престъпленията в края на втората световна война. Безмислените ви бомбардировки показаха, че сте достатъчно жестоки ,за да ви нарека садисти !
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бият *** !
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тия хора ми се карат, че си бъркам в носа!
121
2
 
6
 
! Отговори
Слободан преди 2 години
Това същите тия ли са, които цензурираха собствения си президент?
120
1
 
12
 
! Отговори
Нищо не разбрах преди 2 години
Хем ни критикуват, че няма свобода на медиите хем те точно забраняват домейните .рф .ru и .suЯ моля Ви се уточнете забраната за достъп до информация хубаво ли е или лошо?
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 130 - И ще сте верни , и парите ще си давате , както сте си дали и за-ците и всичко друго - Затова имат бази , идват и си отиват когато поискат без да Ви питат , казват Ви какво да говорите и да правите , докато Вие най-старателно драскате по паметниците на историята и дъвчете по 5 английски думи , от които половината са "***" и различните му форми , но пък си мислите че знаете Английски !
118
1
 
5
 
! Отговори
ми прави са преди 2 години
тука замеряме милюционерите с павета и нищо а у тех при такива случки стрелят на месо
117
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този доклад се анализира, в него има верни и неверни неща, умишлено, това е целенасочено за объркване на некритичната публика. Относно свободата на словото -- журналистите нямат право да пишат лъжи, те само с това се занимават.
116
3
 
8
 
! Отговори
Това е началото! преди 2 години
България има значителни проблеми с полицейското насилие и правата на човека , сериозни проблеми със съдебната независимост, корупцията, нетолерантността и ограниченията върху свободното изразяване, включващо заплахи за насилие над журналисти и корпоративен и политически натиск върху медиите. Това се казва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права у нас за миналата година.
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е американски цирк, за да върне тиквата...
114
2
 
1
 
! Отговори
европеец преди 2 години
Да не ги задържа повече. Който бъде задържан кафе,кола и сладки.Нещо като нощен клуб.
113
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спешно започнете да бомбардирате с американски демократични бомби!
112
1
 
6
 
! Отговори
хахахахааааа........ преди 2 години
Спешна цветна революция!!!
111
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те щот си оправиха тяхна система, че тръгнаха да наставляват и другите.
110
0
 
3
 
! Отговори
До USA low преди 2 години
Това, че не упражняват това което проповядват не означава, че докладът не е верен.