Ще продължава да става все по-скъпо, категоричен е Георги Ганев

Инфлацията ще е двуцифрена, но няма да стигне стойностите от 90-те г.
16 апр 2022 09:57, Елка Василева
60
Ще продължава да става все по-скъпо, категоричен е Георги Ганев
Снимка: архив, БГНЕС

„Ще продължава да става все по-скъпо по две причини. И докато те не изчезнат тези процеси – може би няма да са толкова силно изразени, но ще продължават. Първата е голямото нарастване на паричната маса в света поради хлабавата парична политика на световните централни банки в продължение на две десетилетия. Втората причина е войната”. Това заяви  пред Нова тв Георги Ганев от "Демократична България”.

Още по темата
Той коментира и увеличението на пенсиите с 6,1 процента. „Да не забравяме, че това увеличение на пенсиите идва след две години на рекордно повишение на парите за старост – с добавки и други. Все пак социалноосигурителната система може да поеме много, но не безкрайно. Нека обаче да диференцираме – никой не казва, че пенсиите в България са високи. Всеки би искал да види възрастните хора с по-голяма покупателна способност. Много по-важно е не колко лева ти е пенсията, а какво можеш да си купиш с нея”, посочи той.

„Много споря с колеги, които казват, че трябва да се дават повече пари. Но именно повечето пари са причина за инфлацията – увеличава се броят пари. Търсим всякакви възможности – бюджетни и други – да подпомогнем пенсионерите”, категоричен е Ганев.

По думите му инфлационните процеси ще продължават, докато не изчезнат и двете причини. „Разходите за фундаментални неща като торовете, които са също толкова важни, колкото горивото, тепърва ще продължат да нарастват. Предполагам, че секторът на услугите ще бъде по-малко засегнат. Но сектори в производството като индустрията, селското стопанство и транспорта, че пострадат тежко”, подчерта той.

Според него положението не е чак толкова лошо, че да свикваме с двуцифрени стойности на инфлацията. „Със сигурност нива на инфлацията като тези от 90-те години на миналия век няма да достигнем. Но няма и да се укроти инфлацията тази година и ще се задържи на двуцифрени стойности”, каза Ганев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
Цървул преди 2 години
Ганев,Ганев... И ти,дебел лъжецо, правеше реклама на тези босилеци! Сега ще ми говориш как щяло да става по-скъпо! Най-скъп пак ще ни е Бойко,защото къде ли ни беше акъла преди година?
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жоржоо като стане скъпо кои ще купува. Няма логика иде рецесия и вдигане на лихвите по кредитите. МВФ не са глупави и няма да разрешат блокаж на търговията.
41
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 2 години
И престъпността ще нарасне !
40
7
 
1
 
! Отговори
САМО ПРЕЗ ТУРСКО!!!! преди 2 години
До КОГА СМЕ БИЛИ ДОБРЕ? - братушките ни погубиха!
39
4
 
2
 
! Отговори
КОГА СМЕ БИЛИ ДОБРЕ? преди 2 години
САМО ПРЕЗ ТУРСКО, но малко се говори за това....
38
0
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Пълни глупости говори тоя ...ФЕД официално е заявил, че лифвата от 0,25 % ще стане 4,5 % в края на 2023г.Ще има безобразно много фалити на глупци фханали се на хорото инфлация ...Пол Волкър е човекът преборил още по-чудовищна инфлация в САЩ в периода 1983 1986 ....Който е теглил кредити ... дупе да му е яко
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борис Джонсън е дал визи на 15 хиляди украински бежанци, а наш Кирчо издържа с нашите пари 88 хиляди , а можело да нараснат и до 200 хиляди. Богата работа сме ние.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този беше от умнокрасивите и управляващите... без коментар
35
0
 
11
 
! Отговори
Ъц преди 2 години
"Ще продължава да става все по-скъпо..." --- Знаем, бе!!!! Въпросъ е - Кво прайм?
34
1
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Ганев, да бе се поне обръснал и изкъпал преди да дръмкаш глупости. Ше те запомня с твоята уникална "мисъл", че високите пенсии вдигали инфлацията. Много е жалко Ганев, хора като теб да имат думата.. Открито се подиграваш с българите!
33
4
 
10
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Бедни сме , но сме европейци -боси и гладни и на Европа не и пука за нас . Залъгват ни с 70 лв и отиваме да се бием за евтино олио . Срам и резил
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Буля Пена разбра всичко. Само не разбра защо не може да си купи хляб.
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 32.....еха, какъв слабо,умен коментар. Абе, (мало)умнико, нима парите за социалните програми трябва да идват от данъка на най-бедните? Това го няма никъде по света
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банките в ще вдигнат сериозно лихвите до два до два месеца. Иде рецесия. Този говори глупости. ЕЦБ допуска до 2 % инфлация и малко, ама сега спира количествените улеснения.
29
2
 
16
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
ПРАВ СИ ТОТАЛНО!!! ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ В ЕС САМО В БГ НЯМА НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ!!! СРАМ И ПОЗОР ЗА ПП, ЗА БСП, ЗА ДБ И ИТН!!! СРАМ СРАМ СРАМ СРАМ!!!
28
0
 
17
 
! Отговори
До Тялото преди 2 години
Прав си, ама те парите в кеш свършват за 2 дена като си платиш сметките на търгашите за ток, вода и т.н. Ножът бързо влиза.
27
0
 
18
 
! Отговори
Тялото преди 2 години
Само дето ще стане точно обратното. Който следи западни финансови медии му е е направило впечатление, че се говори за минимум 3% увеличение на лихвите и огромната вълна от фалити, безработица и дефлация които се задават.Дръжте си парите в кеш.
26
3
 
11
 
! Отговори
Бено преди 2 години
Поне да беше се обръснал, или му е скъпо!
25
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е да има необлагаем минимум на доходите. И още по-крайно време е подоходния данък да е прогресивен. В коя нормална държава го има това милионерите да плащат еднакъв % данък като най-бедните: 10% ?
24
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Управлението на Кирето е по зле от Жан Виденов. Ама кирето бива да го пратим в затвора.