Кои ще са топ 10 на най-търсените умения до 2025 г.?

Вижте какви са прогнозите
19 апр 2022 18:00, Александър Попов
49
Кои ще са топ 10 на най-търсените умения до 2025 г.?
Снимка: Pixabay

Пандемията от COVID-19, преходът към зелена икономика и технологичният напредък промениха изцяло начина ни на работа. Те направиха дигитализацията от съществено значение за развитието на всеки бизнес, а дигиталните умения като задължително условие за кариерното развитие на служителите. Докладът на World Economic Forum’s Jobs Reset Summit, предвижда, че до 2025 г. хората и машините ще работят същото количество часове. Автоматизацията ще измести или модифицира около 85 милиона работни места – предимно там, където преобладават ръчни и рутинни, повтарящи се задачи.

„По-важно от всякога е хората да осъзнаят, че собственото им развитие зависи основно от тях самите. Повишаването на квалификацията и преквалификацията са отговорност както на компаниите, така и на служителите. Нуждата от масово повишаване на квалификацията по отношение на дигиталните умения беше потвърдено и от глобалното ни проучване Resetting Normal. В него 69% от анкетираните, 14 800 респонденти от 25 държави, споделят, че искат допълнителни възможности за надграждащо обучение в тази област", коментира д-р Ирина Йончева, HR директор на Adecco България.

Недостигът на таланти в световен мащаб също прави повишаването на дигиталните умения все по-важно. Липсата на квалифициран персонал със специфични умения засяга много индустрии - от производството до веригата за доставки и счетоводството. Затова изключително важно в привличането на нови таланти, те да бъдат достатъчно подготвени за дигиталния свят, в който живеем.

На база на съществените промени на пазара на труда и техноличния напредък, прогнозите са, че познания в следните десет сфери ще бъдат най-търсените към 2025 г.:

Анализ на данни и облачни услуги (облачните услуги вървят ръка за ръка с анализа на данни, а работните места в облачните изчисления варират от архитекти и разработчици, до учени по данни)

·     Изкуствен интелект (AI) и машинно обучение (ML)

·     Анализ на масиви от данни (Big Data Science)

·     Дигитален маркетинг и разработването на стратегии в тази област

·     Автоматизация на процесите

·     Бизнес развитие

·     Дигитална трансформация

·     Информационна сигурност (включително киберсигурността)

·     Разработка на софтуер и приложения (UX/UI, блокчейн програмиране)

·     Интернет на нещата (IOT)

Въпреки това, най-търсените умения са комбинация от твърди и меки умения. Така че освен технологични умения, списъкът включва и умения като:

·     Разрешаване на проблеми

·     Емоционална интелигентност – умение да разбираш себе си и другите

·     Предприемачество и поемане на рискове

·     Гъвкавост и адаптивност

·     Нетуъркинг

·     Поддържане на психично здраве – справяне със стреса, депресията и тревожността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Баш майсторът преди 2 години
Шапкарите и коминочистачите !
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета Автоматизация на процесите - Wooden Automata, точно така е озаглавен курса за задвижване на дървени конструкции, както Леонардо е правил. Много ми е любопитно, но в момента имам два други курса да премина.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно дали автора на тази статия има дори бегла представа от собствения си списък... Всички изброени неща са просто инструменти за извършване на единица работа.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички тези първо ще бъдат ваксинирани, после чипирани за да са сертифицирани че имат право да работят. По-добре учете занаяти и как да оцелеете в пустощта. Един дърводелски курс за задвижване на конструкции или за правене на мебели е от 10 до 20 долара в Доместика в момента. Става дума за работа без машинарии, само инструменти.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35Абсолютно съм съгласен. Трябва да си много сляп за да не го видиш това. Въобще се търсят хора, които създават нещо, а не , които консумират. Например сега виждам недостиг на производители на агнета....... :)
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много смешно и повърхностно статийче. Много повече умения са и ще са нужни. Далеч не всичко е айти. В момента всички фабрики у нас търсят квалифицирани работници. Търст се готвачи, строители /не можете да намерите свободен такъв за месеци наред/, мебелисти, лекари, медицински сестри, инженери, водопроводчици и т.н. Изхвърлили сте се в писанията горе. Прекалено дори.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ви спрат тока и нета ще си ядете ... ама няма да можете пъвите месеци да се свиете но после ще вие лесно защото ще станете гъвкави !
31
4
 
8
 
! Отговори
era преди 2 години
както е тръгнали основните умения до 5 - 10 год ще са палене на огън с подръчни средства. Доларите и дръгите валити ще са основно средство служещо за подпалки.
30
3
 
1
 
! Отговори
До ss преди 2 години
Ще те вземат
29
3
 
10
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 25 ! Сапьорни умения, Стрелкови умения, Снайперско дело, военна топография, Военноремонтна дейност , Умения по химична и биологична защита (дезинфекция,дезинсекция) Умения по указване на първа помощ , Умения за корекция на артелирийски и минохвъргачен огън,Механик водач на бронирана техника(ТАНК,БТР,БМП, САУ) Ръкопашен бой !
28
0
 
6
 
! Отговори
До 28 хемус преди 2 години
Знам какво беше едно време, ама сега май умението е да оправиш колега. За мъже и жени
27
2
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
И защо шлосерът трябва да получава по-малко от компютърджията ?
26
1
 
12
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Едно време беше умение да оправиш колежка на работното място!
25
2
 
12
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Фотосинтезата ще е най-желаното умение.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Включете и професията Робот на денонощно работно време.
23
2
 
11
 
! Отговори
Мхм преди 2 години
Реални топ 10 умения за 2025: 1. Обезвреждане на бомба, 2. Точна стрелба, 3. Липса на свян за малтретиране на военопленници, 4. Умение за изчълнение на заповеди, 5. Възможност да не ядеш с дни, и т.н.
22
0
 
22
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Не може всичко да е IT, дигитално, remote и т.н. Винаги ще трябват бачкери, които да вършат физически труд, черна и *** работа. Има и сръчни хора, майстори, без които не става. И всички заслужават уважение, както и достойно заплащане, независимо дали вършат умствен или физически труд. Казвам го като бизнес анализатор в IT сектора с 5000 лева заплата. Считам, че ние сме нормално платени, но на фона на много други сектори изглеждаме надплатени... За огромно съжаление.
21
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 2025 год.ще настъпят събития които ще променят мирогледа ви ! Затова обръщайте спестяванията си в злато,другото е просто хартия !
20
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Александър Попов да ти умре детето в ръчичките!!
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всички, които се кахърят за копането, нивите, производството: Нека българина изучи масово инженерни науки, медицина, икономика и т.н. пък ще намерим кой да ни копае, обещавам Ви :)