Николов: Цената на газа, който купуваме към момента, е с 10% по-висока от цената на руския газ

Заради анекс в договорът с Азербайджан цената е по-висока
1 май 2022 21:25, Нели Христова
207
Николов: Цената на газа, който купуваме към момента, е с 10% по-висока от цената на руския газ
Снимка: БГНЕС

България може да се раздели с руския газ завинаги. Цената на газа, който купуваме към момента, е с 10% по-висока от цената на руския газ, но при валиден договор. При вариант на подписан анекса за плащане в рубли, няма как да направим валидно сравнение на цените. Когато КЕВР излезе с решение за новата цена на газа на 4 май, ще излезе сравнение каква е разликата при изпълнение и неизпълнение на договора с "Газпром". Това обясни министърът на енергетиката Александър Николов в предаването "Защо, господин министър" по Бтв.

По думите му "Булгаргаз" е информирала всички компании за закупуване на алтернативен газ, след като Русия ни е спряла газа, и всяка компания може да участва в търговете. Която предостави най-добра оферта, тя получава право да доставя за България.

Това, че е избрана "Мет енерджи", нямало връзка с факта, че сегашният ръководител на "Булгаргаз" Людмил Йоцов е работил в същата компания. Трябва ли заради историята на един човек, да се изключват компании, или да не се избират хора, които са работили в сферата и са компетентни, попита Николов.

"Не бих казал, че "Мет енерджи" има връзка с руски доставчик. Тя търгува с цяла Европа и не е работа на държавата да се намесва в корпоративни отношения. Не е вярно, че купуваме руски газ на по високи цени. Какво щеше да стане, ако изобщо нямаше количества в България - щяхме ли да говорим за цена, или какво се случва, като няма газ", каза още Николов.

Той обясни, че "Булгаргаз" не е резервирал предварително капацитет, за да не прави излишни разходи, без да се налага. Цената сега нямаше да е по-евтина, ако бяхме резервирали по-рано. "Пазарът в Европа е отворен. Фирма "Мет енерджи" си е резервирала количества за собствени търговски цели. Тя ще продължи да търгува с или без "Булгаргаз".

Цената на газа до юли зависи от анекс към договора с Азербайджан, без него цената от 1 май щеше да е по-ниска. Заради този анекс имаме 370 млн. евро пропуснати ползи, обясни Николов, визирайки отказът на предишния шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов за количества от Азербайджан за България до юни.

"Николай Павлов е отговорен за подписване на анекса. Кой му е давал насоки не знам. Доколкото знам, последният анекс сам си го е решил", каза Николов. И отрече подписването да се е случило по времето, когато той беше зам.-министър на енергетиката в служебното правителство. Анексът е подписан през септември, а служебният премиер Стефан Янев освобождава Николов на 13 август.

 "Интерконекторът с Гърция като техническо изпълнение ще е готов до 1 юли. После се изискват допълнителни процедури, регулаторни разрешения от ЕК и Гърция, които не зависят от нас. Засега няма забавяне", каза Николов, така че не е ясно дали по тръбата може да потече газ от 1 юли.

Той коментира и доклада на БЕХ, според който строителството на интерконектора е било "на юруш" и в нарушения на процедурите. Николов заяви, че проверката е била поръчана от сегашния кабинет, защото фирмите изпълнители са били избрани от ГЕРБ.

По повод смяната на шефа на НЕК и назначаването на Мартин Георгиев в петък, Николов увери, че процедурата е била съобразена със закона, а Георгиев имал експертиза на високо ниво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
0
 
! Отговори
Ффф преди 1 година
Този човек не знае какво говори. Жалка работа!
165
0
 
7
 
! Отговори
10% викаш са си нищо преди 1 година
пред задаващия се ценови апокалипсис. Посе и обесването ви няма да оправи нещата.
164
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако поскъпването е 10% мже да се каже , че положението е ОК, защото преминавайки през обръщане на плащането от долари в рубли, чрез изпозване на руско чейндж бюро, таксата е 15%. Освен това България се съгласява на този тип промяна в договора и не може да спечели арбитражното дело.
163
1
 
8
 
! Отговори
ДжО1984 преди 1 година
Когато Россия предложи договор за европейската сигурност минала година на САЩ (не на германия или франция)!, САЩ се измяха, какви се те вие? Вие сте загубили СТУДЕНАТА ИКОНОМИЧЕСКА ВОЙНА, бе отговора! Россия КАЗАХА, че ще отговорят ВОЕННОТЕХНИЧЕСКИ! ЕС със ЗАПОВЕДТА на САЩ, ПАК рещиха да отговорят ИКОНИЧЕСКИ в цяла ЕВРОПА, в Украйна ВОЕННО! УСЕЩАТЕ КАК САЩ прави курбан с ЕВРОПА срещу Россия. Россия без Европа може, но Европа не може без Россия!
162
0
 
7
 
! Отговори
ДжО1984 преди 1 година
КОГА, КЪДЕ и КАК, управляващите защитават интересан на данъкоплатците и потребителите. ТЕЗИ са ни работници, трябва да ги уволним или по-добре да ги ликвидираме, та да знят следващите с какво се захващат! Дaли са клетва и не я спазвят за лична изгода. Хлябът скочи с 25% за един ден, без още да е дошла новата по скъпа газ. Скоро очаквам кафланд са внасят хляб от Турция!!!
161
0
 
7
 
! Отговори
Димитров преди 1 година
Вие майцепродавци купувате руски газ с 10% по-скъп отпреди.Протест на 3ти май от 18ч, пред парламента. До виждане.
160
2
 
23
 
! Отговори
?!?!?! преди 1 година
Управляват ни политици с висше образование, но без грам капка мозък и мисъл .... Май само са преписвали на изпитите ?!?!?!
159
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Из род! 10% малко било! Ама то на гърба на народа е малко! Всяка стотинка за народа е ценна, защото този народ е беден и гладува! Как не ви е срам! Вие сте позор, вие се подигравате с народа, както никой досега!
158
1
 
26
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
В УНГАРИЯ ГАЗЪТ Е ТРИ ПЪТИ ПО ЕВТИН,В СЪРБИЯ-ДВА ПЪТИ,А ТУК НИНОВА НИ УБЕЖДАВА ЧЕ ГАЗ ЩЕ ИМА,Е НА ПО ВИСОКА ЦЕНА НО...А АЗЕРСКИЯТ ГАЗ ЗА КОЙТО ГОВОРЯТ ..СЪЩО Е 90% РУСКИ...И ЩЕ ИМА ГАЗОВА КРИЗА У НАС КОЯТО ЩЕ ПОВЛЕЧЕ ВСИЧКИ ЦЕНИ... ТО И ОЛИО ИМА АМА ДВА ПЪТИ ПО СКЪПО.ТЕЗИ УПРАВНИЦИ НИ ВОДЯТ КЪМ КАТАСТРОФА.
157
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага почвайте да купувате рубли, вместо украински бежанци! Колко рубли и газ можехте да купите, с украински паспорти.не бяхте пръснали парите по разни чужди нам богаташи
156
1
 
20
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
ТО НЕ БЕШЕ ПО ЕВТИН-СПОРЕД АСЕН ВАСИЛЕВ,ТО НЕ БЕШЕ С 10%,ИЛИ С 30%,ИСТИНАТА Е ЧЕ ЦЕНАТА ОТИВА КЪМ 50% НАГОРЕ,И ТО ЗАЩО.ЗАЩОТО ГАЗЪТ МИНАВА ВЕЧЕ ПРЕЗ ДРУГАРЧЕТАТА НА КИРЧО.ШЕФ НА БУЛГАРГАЗ Е СОБСТВЕНИК НА ФИРМАТА ПРЕЗ КОЯТО СЕ ПРОДАВА ГАЗ НА БЪЛГАРИЯ-ЧИСТИ ЧАСТНИ ИНТЕРЕСИ -И КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ..НЯКОИ МУ КАЗВАТ ПРОМЯНА.ВРЕМЕ Е ГЕШЕВ ДА СЕ НАМЕСИ
155
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вижте те ще продължават да лъжат до края на света , трябва гражданско неподчинение
154
0
 
4
 
! Отговори
БОЗО преди 1 година
До Анонимен 187 Сакън, недей със сопите, че като гледам колко *** има за изриване в тая държава, после ще останат само женорята и дитите!
153
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ РЕВЕТЕ БЕ , ПОЛАГА ВИ СЕ ЩОМ САМО ПСУВАТЕ И ХЛЕНЧИТЕ , Я ГРАБНЕТЕ СОПИТЕ ТА ДА ВИДИМ КОН БОБ ЯДИ ЛИ ?
152
1
 
24
 
! Отговори
любопитен преди 1 година
1. Ще видим дали са само 10% оскъпяване, а не например 30%. Вие си лъжете по дифолт.2. Откъде накъде ще трябва да плащаме по-скъп газ заради политическите амбиции на някакви безхаберни момченца?3. Каскетът защо спи? Точно сега е момента да покаже, че каскетурата не е абсолютно безмислена и корумпирана.
151
1
 
19
 
! Отговори
Крали Марко преди 1 година
Тези откъдето дойдеха да си отиват 'и да забравят за България. Вече са политически трупове. България никога не е била толкова зле през цялата си история. Пътищата ни са потресаващи. Ето това се казва ПОЗОР. Освен това им препоръчвам на Киро и Асен ц..рвулите да обличат камофлажите и да тръгват за фронта в Донецк. Да ни покажат нагледно как не се стояло на колене. Такива като тея обявиха 1944г. война на сащ и англия. За мене най омразните държави. Резултатите ги знаем всички. Бомби над Бг.и смърт
150
0
 
33
 
! Отговори
Хитреци преди 1 година
В бг понеже сме особено хитри и интелигентни накрая ще се окаже следното- едиснствени от ЕС няма да плащаме в рубли/оказва се че много страни дето нямаше да плащат всъщност вече плащат/, ще купуваме много по скъпо от същия руски газ който не искаме само че ще го вземаме от друга държава и чрез намесен бг посредник за да излиза още по скъпо. Явно интелекта ни е на особено високо Харвардско ниво. На този народ му е малко стригането явно трябва още но така или иначе на народа не му дреме.
149
0
 
27
 
! Отговори
Посредници преди 1 година
Махнете посредниците продажници. Фирмата от която идва шефа на булгаргаз и на която още първия си работен ден посред нощ продаде голям част от обема с евтин газ в хранилището в чирен сега тази фирма ще е посредник. Много сте явни. Подготвяте пладнешки грабеж. Трябва да ви се търси отговорност. Пладнешки грабежи в действие!
148
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какъв е газа, който купуваме в момента? Пак руски, само че чрез посредници. Много хора ще се замогнат сказачно по трасето-
147
0
 
28
 
! Отговори
Пп преди 1 година
Значи да очакваме поне - 30% и хляб на - 5 лвПитам се колко ли е цената на хляб основни стоки в украйна сьс сигурност цените са по нискиБез война са ни приключили