КНСБ: С 300 лв. за година е скочила издръжката на тричленно семейство

За първи път от над 10 г. българинът губи реална покупателна способност
5 май 2022 18:00, Анисия Иванова
13
КНСБ: С 300 лв. за година е скочила издръжката на тричленно семейство
Снимка: Bulgaria ON AIR

Заради растящите цени се увеличава и сумата, необходима за едно тричленно семейство на месец. Тя е с близо 300 лева повече за една година. Това изчислиха експертите от КНСБ.

Необходимата месечната издръжката за едно тричленно семейство в началото на годината у нас е била 2189 лв. За година сумата се е увеличила с 283 лв.

За издръжката на домакинство от един работещ са необходими 1216 лв., което е увеличение със 157 лв. От данните става ясно, че от началото на годината доходът, необходим за издръжка, нараства с 5.9%, а на годишна база с 14.8%.

"Не е нормално цената на труда да не нарасне с толкова, с колкото е поскъпнал животът. За първи път от над 10 г. българинът загуби реална покупателна способност", заяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов пред Bulgaria ON AIR.

"18% номинален ръст през следващите 4-5 г. би довел минималната работна заплата да се изравни с необходимите средства за издръжка. Това е възможно. Видяхме в много държави от ЕС, които я увеличиха с 12-13% в началото на годината", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
Това е най-голямат българска мафия, която източва душите на хората! Никога в цялата нова капиталистическо-демократична история на БЪлгария, не са направили, така, че средният българин и пенсионерите да живеят като нормални хора!!! А в същото време те хните заплати варират в десетки хиляди лева и имат бизнеси за милиони.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярвайте на Пачо Димитров- той се пдмазва на всеки, който е на власт.Цените на хранителните продукти скочиха над 2 пъти, което ознава повишение на разходите на семейството за издръжка с 270лв. Увеличението на цената на газа е 240 лв, реално без социалната помощ - 170лв. От тази сума 40% прибира фирмата посредник. Така че, драги Пачо, само от прима виста повишението на МЕСЕЧНАТА, не на ГОДИШНАТА издръжка е 410лв!
8
0
 
10
 
! Отговори
Байдънист преди 1 година
Добре че са синдикатите да обслужват работодателя!
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога само констатации ? Какво свършихте за 33 години ? Нищо !
6
1
 
12
 
! Отговори
Един от народа преди 1 година
Бойковите синдикални прислужници да не ни баламосват. 12 години лапаха хонорари за участие в някакви тристранки, правеха се на разсеяни и никаква синдикална работа не свършиха, никой работник не защитиха. Само гледаха и кимаха за всички безобразия на сикаджийската мутра. Синдикат за мен е мръsна дума.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези са смешници от световна класа .Средна заплата Германия 4 100 евро средна в България 700 евро да не кажа че и по малко .15 ЕС .Тази организация е на хранилката и трябва да бъде закрита .
4
1
 
15
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 1 година
Де бе женати взема 1 милион бонуси като щефка на НАП - ти че живееш царски докато си жив. Сега намерил да се грижи за хората. Защо не се погрижи докато жена ти беше шефка на НАП. ПСЕВДОСИНДИКАЛИСТ не че другите са по различни
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да благодарим на Кирчо и да дарим по няколко заплати
2
1
 
12
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ИДВА РАВНИЯ СТАРТ. ВСИЧКИ ЩЕ СТАРТИРАМЕ ОТ МИНУС 50
1
1
 
23
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Синдикатите само много говорят , но нищо не правя!всички са на хранилка при работодателите!