Проф. Кантарджиев: Ако топлата вода е под 55°, има риск от легионела

Коронавирусът не е изчезнал, но е с намалена болестотворност
5 май 2022 08:56, Елка Василева
35
Проф. Кантарджиев: Ако топлата вода е под 55°, има риск от легионела
Снимка: архив, БГНЕС

"Легионела пневмофила се развива във водопроводните тръби, когато топлата вода не е гореща и когато студената вода през летните месеци е с висока температура. Така че, ако се намали температурата на топлата вода до и под 55 градуса за абонатите на "Топлофикация-София", каквото предложение има, това крие опасност от заболявания като легионела и други, причинени от размножаващи се във водопроводните системи бактерии от род легионела, които са десетки серотипове". Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести, сега съветник на Столична община по здравните въпроси.

Още по темата
"Когато температурата на застояващата във водопровода вода е около 25 - 30 и 30 градуса, именно легионелите се размножават, както и в протозоите, предпазени от действието на хлора, се размножава причинителят на дизентерия и други опасни за здравето на човек микроби“, обясни Кантарджиев.

„Първото изолиране на легионела пневмофила в Европа е направено в България през 80- те години. Прави го екип, ръководен от военния микробиолог проф. Ангел Томов. Като млад микробиолог  участвах в изучаването на този микроб - трудно култивиращ се в специални хранителни среди ,той се размножава във водопроводите и в откритите и закрити водоеми, в езерата. Размножава се, като живее в протозои едноклетъчни, в познатите ни от биологията "чехълчета". Работейки над тях, доказах, че други опасни микроби, които трудно се размножават в нежива външна среда, се размножават в тези "чехълчета" . Такъв беше микробът, причинител на туларемията. И този микроб причинява много тежки пневмонии. Такава епидемия имахме 1997 г. с 380 регистрирани болни“, разказа професорът.

Доказано е, че, когато се хлорира питейната вода, ако са в протозои опасните микроби, включително причинителят на дизентерията, хлорът не ги убива, посочи той.

„Именно затова е много важно водопроводните системи да се поддържат чисти, водата да се филтрира, да няма протозои, които да колонизират водопроводните системи, за да бъде водата безопасна за ползване и пиене", поясни проф. Кантарджиев.

"Затова препоръчвам, когато човек е бил на почивка или дълго време извън дома си и не е ползвана водопроводната вода, трябва да се отворят прозорците, или да се пусне вентилатор в банята, след това да остави топлата вода от душа и чешмата да се източи. Правилото е човек да излезе извън банята, за да не диша от изпаренията, защото от тях също може да се зарази - това е т.нар. инфекциозен аерозол - дребни водни частици, в които има легионели и други микроби, които са се намножили във водопровода. Това правило важи и когато отивате на хотел, на почивка", това поясни още проф. Кантарджиев.

"Не е приумица, че горещата вода, която ни се подава от топлофикациите, е 60 градуса, защото тя има дезинфекциращо действие върху тръбите и намалява количеството на микроорганизмите", обобщи проф. Кантарджиев.

Във връзка с регистрираните в редица държави случаи на остър хепатит с неизвестна етиология при деца проф. Кантарджиев заяви, че данните, че при една част от засегнатите деца той води до остра хепатална слабост и необходимост от трансплантация, говори за сериозността на проблема.

"Предупредих за това още преди две седмици, след като данните бяха публикувани за първи път от Европейския център по заразни болести в Стокхолм, когато бяха установени 74 деца с хепатит от Великобритания. Към днешна дата се надявам, че случаите да се следят и у нас“,, каза Кантарджиев.

"Родителите не трябва да се притесняват относно този неизяснен хепатит. Трябва да повишат хигиената при децата като цяло. Но също да подчертаем, че се доказа, че това няма нищо общо с векторните ваксини срещу COVID-19 на базата на аденовирус. Така че, тепърва с повишаването на температурата идват различни възможности за болести като салмонела, както вече обясних за легионелата, а също и след валежите децата да се пазят от кърлежи", още проф. Кантарджиев.

По думите на проф. Кантарджиев, COVID-19 не е изчезнал. Но няма данни за нови мутации на Омикрон. Той е доминиращият сега - вариантът БА2. Най-важното е, че вирусът е с намалена степен на болестотворност.

Парагрипните вируси, грипните и други в момента почти изчезват, адено и риновирусите също намаляват, но ще бъдат заместени от ентеровирусите с повишаване на температурите, допълни епидемиологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Ася преди 1 година
Топлофикация подава 50/53 какво 60
23
0
 
1
 
! Отговори
Тъпи новинари преди 1 година
Стига с тоя пияндурник!
22
3
 
2
 
! Отговори
Копипасте преди 1 година
Че то така излиза, че като е 12 до 15 градуса студената вода щото не е на 55 градуса е още по-опасна и от топлата вода! В хлорираната вода на ВиК легионела няма! Ама откъде ще го знае това експерта по кандидози и микози Кантарджиев?! Истината е, че евентуално легионела, повтарям евентуално може и да има в ситата на аераторите по батериите на мивките! Но професора трябва да повтаря опорката на един топлофикационен шперц от Враца! Математици разбират от вируси, доктори разбират от парно ....!
21
1
 
3
 
! Отговори
въобще преди 1 година
е цяло чудо че още сме живи
20
1
 
1
 
! Отговори
АЯТОЛАХ ХУМАНЕН преди 1 година
Много хора имат слънчеви колектори ,които едва едва стигат 58С . Аз също искам да си поставя на къщата ала искам да е разчетено така ,че топлата вода да е мин 60С
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът е новия препарат дето ползват за пречистване дали пречиства или слуховете че е предназначен само за промишлена вода ще се окажат реалност.
18
5
 
5
 
! Отговори
Док преди 1 година
Абе тия защо започнаха към всяка тема да пришиват и упорито да твърдят без да са ги питали, че въпросния хепатит няма връзка с ваксините? Интересно ще стане ако изкарат статистика колко от тези деца са били ваксинирани? Да не вземат много да "съвпадат" данните...
17
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 1 година
Когато вода е застояла,и няма движение се образува!
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След подробните разяснения вече съм наясно - ще се купува нов бойлер = по евтино финансово и по-здравословно излиза топлата вода чрез бойлер.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се продължава да им се дава трибуна на тези психотрони още скоро найстина ще по бъркат цялото население на земята.До сега през цялото си съществуване не съм бил свидетел на такива психо атаки не знам как да си го убесня???????????
14
0
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
До Не че нещо___Има първична, има и вторична денатурация на белтъка !__Именно последната е при 60 градуса по Целзий !!!
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно що се къпя само с пуснат кран на топлата вода? Явно топлофикация умишлено ни заразява като държи ниска температурата на топлата вода
12
11
 
8
 
! Отговори
Тъкмо преди 1 година
си бях отдъхнал от тоя циркаджия и пак изпълзя.
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да видим какво ще кажат по темата хората в коментарите. Все пак те разбират всичко на много високо ниво, все пак имат достъп до интернет. Не като Кантарджиев.
10
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такава чутовна глУпост трябва да се впише в книгата на Гинес. Тоя на колко ракии е бил, когато я е произнесъл?
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тихомир Няма лошо. Нали овцете като теб вярват това, което са им казали да вярват.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вай, вай. Ко шъ правим сиа? Спрете я бе, ако има риск от нещо. Гадни демагози.
7
8
 
6
 
! Отговори
НеРазбрал преди 1 година
Само като видя този и ми е ясно, че пак започва нещо. Свършиха ли с ковида, че започнаха да ми говорят и за други болести? Един вид, подготовка за новата пандемия ли? До когато не резнат главите на такива продажници, до тогава и ще страдаме.
6
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а в нашия блок като сме на бойлери от 50 г що нема легионери по тръбите?
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се поддържа пак над 55 градуса. След като от това зависи здравето на хората.