Над 50% от българите се чувстват сигурни, доволни от работата на МВР

Масово полицаите са неудовлетворени от работата си
7 май 2022 13:58, Елка Василева
57
Над 50% от българите се чувстват сигурни, доволни от работата на МВР
Снимка: архив, БГНЕС

Малко повече от половината българи се чувстват сигурни и спокойни за себе си, а около 60 на сто са напълно или по-скоро удовлетворени от работата на служителите на МВР. Това каза в интервю за БТА Радостина Якимова - директор на Фондация „Общество и сигурност“.

Гражданите очакват оперативност и ефективност от страна на правозащитните органи. Голяма част от участвалите в нашите допитвания казват, че за тях сигурността не е свързана само с работата на МВР, но и със съдебната система и нейната ефективност, посочи Якимова.

Повечето хора, които изпитват несигурност, казват, че причина са двойните стандарти и усещането, че закононарушителите и престъпниците не се наказват адекватно. Освен това фактор е усещането, че ако настъпи риск за живота и здравето, то полицията няма да реагира навреме и адекватно, посочи още Радостина Якимова.

Следва пълният текст на интервюто:

Фондация „Общество и сигурност“ редовно прави допитвания, свързани с усещaнията за сигурност сред хората, какво показват данните?

- Последното изследване бе направено в началото на тази година и данните сочат, че 54 на сто от българите се чувстват сигурни и спокойни за себе си и своите близки. Субективното усещане за сигурност се повишава значително в последните четири години и числата на практика се „обръщат“. Въпреки че има относително нарастване на дела на хората, които се чувстват сигурни, 40 на сто от българите живеят в страхове и се чувстват заплашени.

Близо 60 на сто от българите са напълно или по-скоро удовлетворени от работата на служителите на МВР по предоставяне на услуга или решаване на случай. Тези данни трябва да се разглеждат още по-положително, тъй като една четвърт от интервюираните не са имали контакти с представители на министерството през последните години.

За 77,6% от българите МВР все повече престава да бъде „бухалка“ и политически зависима институция за разправа с инакомислещите и неудобните - обръщане на съотношението на дяловете в усещането, че МВР стои „правилно“ в обществото и държавата.

Гражданското участие в планирането на мерките за повишаване на личната сигурност се радва на подкрепата на две трети от българските граждани. Тази изразена готовност е в унисон с чувството за повишена сигурност, с виждането, че МВР е гарант на правовия ред, живота, собствеността и достойнството на хората. Мнението се подкрепя особено силно от хората между 30 и 40 години, жителите на областните градове и висшистите, като в тези групи положителните отговори на въпроса надхвърлят 75 на сто.

Гражданите очакват оперативност и ефективност от страна на правозащитните органи и че за тях сигурността не е свързана само с работата на МВР, но и със съдебната система и нейната ефективност.

Къде се намира България по този индекс в ЕС?

- Подобни данни има Глобалният институт за мир, като този индекс е световен и се базира на три основни компонента: нивото на обществена безопасност и сигурност,  степента и наличието на вътрешни и международни конфликти, както и нивото на милитаризация на съответната държава. В тази класация България е на 27-о място за 2021 г. от 163  държави  и на 20-о сред страните в Европа, като тук се има предвид континента ( 36 държави), а не ЕС.

Знаете ли в кои държави хората се чувстват най-добре защитени от полицията и кои са причините да не постигаме подобен показател у нас?      
 

- В повечето случаи се измерва удовлетвореността и доверието в полицията, но няма единна статистика за личното усещане за сигурност, а подобни изследвания не се правят систематизирано и ежегодно. Последните данни, които имаме, са за подобно изследване в Норвегия, където 93% от населението се чувства сигурно и спокойно в зоните, в които пътуват и живеят, като тези проценти бележат незначителен спад в сравнение с данните от 2020 г.                

Кои са най-често посочваните причини, които карат хората да се чувстват незащитени и несигурни в България?  

- Двойните стандарти и усещането, че закононарушителите и престъпниците не се наказват адекватно, както и усещането, че ако настъпи риск за живота и здравето, то полицията няма да реагира навреме и адекватно.

А полицаите удовлетворени ли са от работата си?

- Служителите в МВР са огледален образ на българското общество. Има хора, които влизат в системата с различна мотивация и очаквания, респективно има удовлетворени и неудовлетворени от работата си.

Като цяло удовлетворението от работата на служителите в МВР е ниско и то е в резултат на непрекъснато променящите се разбирания и виждания за реформа в МВР на различните управляващи. Ставаме свидетели на поредица от взаимоизключващи се и отричащи се реформи,  в които се сменят имена на структури, изваждат се и се връщат такива от и в МВР, съкращават се незаети щатове на служители на терен в резултат, на което имаме обърната пирамида – много хора на ръководни позиции и много малко работещи на изпълнителски длъжности.

Един от най-големите проблеми в МВР е свързан с репутационната криза, в която е ведомството повече от 10 години, както и с ниския имидж на професията полицай. От една страна това е свързано с ниското заплащане, което е много сериозен проблем в големите градове, но от друга страна има проблеми в обучението, оборудването, екипировката и условията на труд. Истината е, че в повечето места условията на труд са мизерни, униформите липсват, няма адекватна грижа за физическото и психичното здраве на служителите в МВР. Успоредно с това професиите пожарникар и полицай са високо рискови и стресови, а  хората насочват гнева, който изпитват поради загубата на имущество, близък или неадекватни политики, към служителите в МВР, защото за тях това е държавата.  

Наблюдава се постоянен конфликт между очакванията на гражданите и реалните действия и мерки, които предприемат работещите в МВР и по-конкретно полицаите. Този конфликт се задълбочава и ескалира много често. Най-големият проблем според нас е, че никой от управляващите държавата няма желание да срещне гражданите и служителите в МВР и да промени системата по начин, който да отговаря на техните очаквания и да се гарантира високо качество на услугата „сигурност“.

Как изглежда това при колегите им в други държави от ЕС?

- Във всички държави има проблеми и предизвикателства, но няма държави, в които служителите да не получават редовно униформи и да си купуват необходимото оборудване. Има една основна разлика между служителите в МВР в България и полицаите и пожарникарите в ЕС и тя е свързана с уважението и отношението, което имат гражданите към тези професионалисти. В България има хора, които си позволяват да хвърлят бомбички по тях, да ги заливат с различни течности, да палят огньове в краката им и държавата като такава не защитава тези служители по никакъв начин. Те се третират като инструменти, които обслужват основно политическото ръководство и класа, а не гражданите и именно поради тази причина полицаите са удобните виновници за всичко. В ЕС професиите пожарникар и полицай са престижни и са такива, защото има дългогодишни национални политики и мерки в тази посока.

За нас е важно да има минимални стандарти за качество на услугата сигурност на ниво ЕС, което означава стандартизиране на протоколи и процедури за най-честите услуги, които ползват гражданите. Създаването на такива стандарти ще доведе до стандартизиране на част от професионалната подготовка, специализираното оборудване и екипировката на полицаите и пожарникарите.

Само заради заплащането ли е това?

- Не, заплащането е важно, но не е най-важното. Става въпрос за комплекс от фактори и цялостното усещане за мизерия в системата, което е отчайващо.  Истината е, че МВР се нуждае от цялостна промяна на парадигмата и устойчива реформа, която да е съобразена с потребностите на гражданите, защото сигурността е базисна потребност и публично благо, а МВР доставя  услугата сигурност на българските граждани. Преките доставчици на тази услуга са работещите във ведомството.  

Необходима е промяна в отношението към обществената сигурност и обществените отношения като цяло и е крайно време, когато се говори за сигурност в процеса на правене на политики, да се включат гражданите и служителите в МВР, а когато се говори за справедливост, да се говори за промяна както в съдебната система, така и в МВР, тъй като двете структури са част от един процес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
РС преди 1 година
Много хора говорят, малко действат. Много началници, малко изпълнители. 1100 лв. е заплатата на полицаите, които виждате ежедневно. Под 11 000 реално полицаи, включващи в това число Охранителна полиция, КАТ, Жандармерия, Гранична полиция и т.н. Реалността е различна от статистиката. 50 000 министерство с над 70% нищо общо с полицаи!!!!
45
0
 
1
 
! Отговори
Кольо преди 1 година
Кадрите, които виждате във видеото, са от имотите на гл. инспектор Звезделин Колев, който в момента е началник на сектор "Охранителна полиция" към Четвърто РУП-София.Тойпритежава няколко апетитни имота в София и няколко луксозни автомобила. В момента Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР проверява не имотното му състояние, а дали шофьорската му книжка е придобита по законен начин.Според наши източници през 2008 г., когато Колев е служител на СДВР, в работно време той се прибира в дома си. При ремонтни дейности претърпява инцидент и се налага спешна интервенция на лявото му око. В продълже
44
1
 
3
 
! Отговори
Мен не ме бройте преди 1 година
400 000 работят в МВР .От останалите 6,4 млн . 60%=3,8млн. доволни .Е не не.Няма как.
43
2
 
13
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Аз не познавам човек, който да се чувства сигурен, нито познавам някой, който даде доволен от работата на МВР, а от съд и прокуратура да още по-недоволни
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен пък ме е страх от полицаите. Особено след като гледах клипа зад колоните. Как да си спокоен с полицаи, които се чувстват безнаказани и богопомазани? Освен това са въоръжени, а аз не съм .
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава Кокаине!
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от как другаря Рашков ги направи на Народна Милиция се чувства само Киро Петков сигурен в тая държава .. един милиционер не може да видиш за цвят по улиците е така за превенция всички са по протестите да пазят държавните айдуци
39
1
 
11
 
! Отговори
Тъй преди 1 година
Не съм доволен от МВРи прокуратурата като цяло те са там да минава по бързо времето да могат да вземат 15 000лв. и да прецакат на някой живота за цял живот това могат да направят най добре друго немогат и Неми ги хвалете вече
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко каза, ко?
37
1
 
9
 
! Отговори
излишно лъготене преди 1 година
До като пишман-политици управляват МВР така ще е!Полицайте са с вързани ръце!Нито закона е закон,нито службите служби!
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Битият от укри в центъра на София сигурно и той се чувства сигурен.
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проучването е много показателно! ХОРАТА СА ДОВОЛНИ!НЯМА ПРЕСТЪПНОСТ!НИЕ ЖИВЕЕМ В ПАРАЛЕЛЕН СВЯТ!ВСИЧКИ МИНИСТРИ СА ОТЛИЧНИЦИ!РЕЗУЛТАТИТЕ СА НАЛИЦЕ!ВСИЧКИ СА ДОВОЛНИ!
34
3
 
19
 
! Отговори
yoga707 преди 1 година
.... това са 70 000 клатик-ровци, струващи ни 2.5 милиарда годишно..нищо не вършат и са роднина до роднина..защо пенсионирани ще работят, а? ..всяка година правят през 6 месеца стачки за пари..да се съкратят на половина..
33
2
 
15
 
! Отговори
Каракольо преди 1 година
Тва проучване трябва да е било направено в Путинистан ,щото аз незнам кой в България е доволен от комунистическите маши под пагон
32
0
 
25
 
! Отговори
Киро тъпото преди 1 година
Глупости най мързеливите са българските пенсионирани полицай които са на хранилката пенсия 1500 лв и заплата 2767 лв за длъжност звание и прослужено време. Това го има само в България. Калфин го направи АПЗ аванс пенсия заплата.
31
1
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Полицията обслужва поредните марионетки,назначени от Козяк.
30
1
 
16
 
! Отговори
А 60 000 000ЛВ преди 1 година
ГДЕ СА? МВР НЕ Е ПОЛИТИЧЕСКА БУХАЛКА- НЕЙНИЯТ МИНИСТЪР ДОБАВИ НОВИ ТРИ ИМОТА КЪМ 19 САМО ЗА 8 МЕСЕЦА И НЯКОЙ ДА ГО ПИТА ЗА ПРОИЗХОД НА МИЛИОНИ- НЕЕ, НЯКОЙ ДА ГО ПИТА ОТ КЪДЕ РАЗБРА ЧЕ В ЕДНА БАНКА ЕЙ ТАКА СА ДАЛИ 60 МИЛИОНА НА ЕДИН ЧОВЕК А ТОЙ НАПРАУ В САКОВЕ И ЧУВАЛИ И ПОСЛЕ...ДАМАДЖАНКОВ В БНР РЕЧЕ ЧЕ ГОВОРЕЛ ПОЛИТИЧЕСКИ- ДА СЕ ЧУДИШ И МАЕШ КЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА ТИЯ 60 МИЛИОНА, ДАЛИ ПЪК НЕ ГИ ВЗЕ ТОЙ СЛЕД КАТО ТОЛКОВА НАСТОЯВАШЕ ДА ПУСНЕ НАБЕДЕНИЯ ЧОВЕК ОТ АРЕСТА...КОЙ ТУЙ МВР КОЙ ТУЙ НЕЩУ
29
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тотален фейк.
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
наи арогантни и подкупни са софииските полицаи
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Показателно е поредността на статиите!Някой да не си помисли, че НЯМА СВОБОДА НА СЛОВОТО! БЕЛЕЖИМ СТРАШЕН напредък!СТРАШЕН Е ОСНОВНОТО! ТО БИВА ПОДМАЗВАНЕ!ГНУСНОТИЯ!