От парламента до фермата: Яне Янев загърби политиката и гледа телета

Нищо от предишния живот не ми липсва, признава бившият депутат
12 май 2022 17:30, Анисия Иванова
71

Свикнали сме да го гледаме в парламентарната зала, виждали сме го в най-близкото обкръжение на бившия премиер Бойко Борисов, чийто съветник беше. Днес обаче откриваме Яне Янев сред крави и телета в покрайнините на родния му град Сандански.

"Така, както съм потомствен политик, съм и потомствен скотовъд. Моите деди и прадеди са имали и дребни, и едри преживни животни и още от малък познавам проблемите до ден днешен. Политиката в България, правена по този начин, е изключително мръсна и воняща игра, нямаща нищо общо с тази чиста природна действителност тук. Когато се кача на коня и тръгна сред говедата, забравям за всички проблеми и не ми се иска дори да си помисля за политици, парламент и Министерския съвет", казва Яне Янев.

Връзката с обществения живот не е скъсана напълно, но изтънява. Въпреки че в момента е общински съветник в Сандански, Янев признава, че прекарва все повече време сред животните. Бившият народен представител отглежда специална порода телета за месо. Според него секторът се намира в най-тежката криза от 30 години насам.

"Това, което се случва в българското животновъдство, няма аналог като геноцид. Поголовието е драстично намаляло и ако така вървят тенденциите само след 2-3 години домашните животни ще ги виждаме само в зоопаркове, защото ще са изчезващ вид. Така, както тази година животните се закараха на кланици и масово се изнесоха за Албания и Румъния. Тази тенденция ще продължи, защото се отварят възможности за износ за Турция, за там ще заминат последните говеда и тук ще приключим с родното производство на чисто телешко месо", посочва Янев.  

Според него България вече е в състояние на тежка продоволствена криза. Основният проблем е сбърканото финансиране от страна на държавата.

"Виждате при какви условия всеки Божи ден работим ние, за да може тези хубави животни, които са 100% био да дойдат на вашите маси. И ако искаме българинът да яде здравословно, ако искаме да не са пълни раковите отделения на болниците с млади хора, трябва да направим, така че да стимулираме със законодателство, което е поощряващо българското животновъдство, а не с постоянни рестрикции, които доведоха до тотално унищожаване на родното животновъдство", изтъкна Яне Янев.

Оплаква се, че разходите на фермерите растат главоломно, докато цената на млякото и месото не се покачва със същите темповете.

"Едно теле за доугояване от породата "Лимузин" или "Абердин Ангус" в последната фаза изяжда на ден 10 кг фураж по 80 стотинки са 8 лв. Ако добавим цената на тока, цената на горивото, цената на работната ръка, на водата, ще видите, че на практика себестойността на един килограм телешко месо е 14 лв., а ние сме принудени да го продаваме за 9 лв., тоест губим по 5 лв. на килограм всеки Божи ден. По отношение на телешките кожи – в съседна Турция това е работеща индустрия, от която се печели много. Но тук никой не пита реалните животновъди как стоят нещата, а питат хора, които са близо до властта или по едни или други схеми винаги гледат да правят компромиси за сметка на редовия животновъд", каза бившият народен представител.  

Според Янев някой има интерес животновъдите да не са единни, а разделени в различни организации.

"В момента ви казвам, че е тотален фалит. Не само в нашия регион, а в цялата страна. Аз не искам по никакъв повод да има конфронтация между различните животновъди. Ние като държава трябва да направим необходимото това, което произвеждат зърнопроизводителите като суровина да бъде преработено през храносмилателния тракт на животните, да има добивна стойност, да бъде реализирано на българския пазар, после да бъде реализирано през туристическата индустрия и така да се затвори кръга и да остане в страната, а не да се бием в гърдите, че ние сме нетен износител на зърнени култури. Това го няма никъде, в никоя европейска държава", коментира Янев.

Извървял пътя от жълтите павета в София до зелените поляни край Сандански, Яне Янев твърди, че нищо от предишния живот не му липсва.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ е казал "пръст при пръстта, прах при прахта" .....телето при телетата
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ред, Законност и Справедливост - за телетата! :)
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое е това теле на клипчето?
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами търси начин да се прехранва човека.Не като Сидеров да се чуди къде и към кой да се присламчи за кокалче.Впрочем Белата Златка с какво се прехранва?От 3 години са без доходи,и той и слаб.оумната му жена??!
18
3
 
7
 
! Отговори
скоро и Боко преди 1 година
Боко помня как разправяше ,че всички искали да стават програмисти и нямало овчари. Скоро няма да му остане избор и ще дава личен пример.
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яне Янев= ИТН,ВМРО,Патриоти,Възраждане ,всичко беше създадено от ГЕРБ.
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мошеника от Ред Законност Справедливост открадна милиончета и сега му е благо .Спокойствие и животинки .
15
0
 
5
 
! Отговори
Българ преди 1 година
БЗНС,БЗНС,БЗНС,БЗНС но как от град на село да замина!Направих много грешки аз преди,но верен път налучках ми се струва,на изборите които победи,при него домандатно ще членувам!Ах мили мои,партии любими аз ще бъда с таз която е на власт!
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И правилно прави. Това му е призванието.
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще фалират много хора . ЕС ту свива потреблението и ни вкарва в Американски войни и хората първо месото и плодовете ще свият . Аз вече виждам как култови фирми фалират. Това е бъдещето ама гледам на никой не му пука.
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Открадна доста пара докато беше дупетат. Дано не пострадат теленцата.
11
0
 
15
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Бойко каза, че който не е доволен от заплата, да пасе овце.
10
6
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ето един истински щастлив човек !...макар че говори тъжни неща..
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-накрая намери истинското си призвание. Да запази едно място и Кирчо.
8
1
 
11
 
! Отговори
Яне преди 1 година
Яне гледа телета, телета гледат Яне! Я телета, Я не, ой ле ле лЕ, янеее, янеле просто теле!
7
2
 
19
 
! Отговори
.!. преди 1 година
Той Яне си беше теле, така че нищо ново...
6
2
 
4
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
По-точно боко го нема повече и аре да те нема... Другите крадци се наместиха
5
2
 
9
 
! Отговори
оня преди 1 година
Който е бил на жълтите павета НИКОГА няма да телета.Ще намери хора за таая работа,а той само ще позира за снимки
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
има много био телешко и свинско в магазините в Сф. по 70-80 лв килото. не го купуват много дали щото не е "био"
3
0
 
29
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Определено тази дейност повече му отива.