КНСБ иска да падне тавана на пенсиите до края на 2022 г.

В момента максималната пенсия е 1500 лева
14 май 2022 09:33, Александър Попов
47
КНСБ иска да падне тавана на пенсиите до края на 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Таванът на пенсиите да отпадне още от 1 юли тази година или най-късно от 1 януари догодина – за това ще настоява КНСБ пред междуведомствената работна група, която обсъжда вариантите за планираното от управляващите увеличение на пенсиите.

В момента максималната пенсия е 1500 лева и около 34 000 души са засегнати от това ограничение.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатът иска предстоящото увеличение на пенсиите от 1 юли да бъде диференцирано според техния размер:

"Някой може да твърди, че е несправедливо, но само по този начин можем да интегрираме тези прословути 60 лева безболезнено в общият размер на пенсията, без някой да остане с по-малък общ доход, отколкотко получава сега преди първи юли. И това трябва да стане ясно на политиците, че най-накрая тази вакханалия с даването пари на калпак трябва да спре, трябва да се върнем към основният принцип на пенсионната система: принос-права, за да възстановим доверието на младите", коментира Пламен Димитров.

Социалният министър Георги Гьоков обяви през седмицата, че се обсъждат над десет варианта за увеличение, като той предлага то да е с 10 процента от 1 юли, да има ново повишение от 1 октомври и да продължи изплащането на добавка от 60 лева заради инфлацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: КНСБпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
8
 
! Отговори
А знаете,ли преди 1 година
Че като падне таванът ,ще има пенсии по 15000лв.Е ,на каква сума са се осигурявали те и колко време?
20
4
 
14
 
! Отговори
ПЕНСИИ преди 1 година
Много хора не искат да приемат че за да имаш Висока Пенсия се иска да си плащал МНОГО пари на НОИ .Не ги жалете тези с ниските пенсии - те се пререждат и искат Невъзможното .Тавана на Пенсията ако отпадне тогава може да питаме КОЙ и ЗАЩО взима Висока Пенсия . Някой Тарикати мислят че НОИ им е длъжен да им даде пенсия без да имат документи .НОИ всеки месец публикува Доклади за хванати Измами .
19
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как работещите да получават по - малко от пенсионерите. Все пак ако не са работещите пенсии ще видят през крив макарон на куково лято.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тавана на пенсиите за 20 000 души ли е най-важен,или преизчисление на всички пенсии?
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учителите се осигуряват допълнително за старост с отделна осигурителна вноска и в Учителски пенсионен фонд. Набраните средства в Учителския пенсионен фонд се разходват за изплащане на пенсиите и добавки за учителски стаж. Размерът на осигурителната вноска за Учителския пенсионен фонд е 4,3% и е изцяло за сметка на осигурителя (чл. 6, ал. 7 от КСО). И въпреки допълнителното осигуряване получават ниски пенсии. Толкова е забатачено всичко в пенсионната система, че след 2027г. няма да има пари.
16
7
 
13
 
! Отговори
СТАТИСТИКА преди 1 година
Полицаи и Държавни Служители - пенсия 850 лева .Работници в Металургия , Химия , Нефт и Газ - 2000 лева Пенсия .Та драги ми смехурковци - дотук за Мита за Пенсии за Полицаи .Ако беше вярно отдавна Тавана да беше паднал - Правителството Краде парите на Работниците на България .
15
5
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
Така е.Но учителите не са държавни служители и за това са ощетени.Странно как учителите изпълняват закони и разпоредби на държавата, а не са държавни служители.Това е парадокс.Някой е решил навремето, че учителите не трябва да са държавни служители и това може да се промени, но на никой не му пука.За това като се пенсионират по 4 000 учители на година - системата попълва местата с нови учители завършили с копи пейст и това води до отслабване на образователната система.Те са с най-ниски пенсии.
14
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакъв таван няма да бутате! Не може хората, които се водят държавни служители като полицаите и военните цял живот на държавна хранилка без нито един лев отдръжки и накрая 2 бона пенсия. Няма да храним mърmеите до живот!
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо няма да падне. Пада само стандарта на живот. Над 100 000 бежанци за ден по 43.70лв са над 43 милиона на ден. ЕС отпускат само по 8 евро за ден за украинските бежанци. Другото го плаща България. Тези бежанци за един месец ни струват над 130 милиона лева. Като им дойде време за пенсия на бежанците и те ще искат пенсия. Няма по- нагли от украинците. Хората, където се пенсионираха преди години като моите родители получават ниски пенсии под 380 лева понеже учителската им заплата е била 178 лева.
12
2
 
1
 
! Отговори
123 преди 1 година
До Веселинъ 7112136860:Не всички.
11
4
 
16
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
А ние с ниските пенсии какво да правим ? Много хора се пенсионираха , когато заплатите бяха 500-600 лв . И съответно пенсия 300 лв . С индексации и добавки винаги остават най-ниската пенсия и така ще е до като са живи
10
7
 
15
 
! Отговори
Хора преди 1 година
Държавните служители не внасят осигуровки в НОИ,народа от своите данъци ги издържа и плаща и за тях.А същите служители получават големи пенсии а тези който са ги издържали и издържат малки,нещо да кажете да тази лудост?!
9
7
 
6
 
! Отговори
Бъдещ Пенсионер преди 1 година
Тавана на пенсиите трябва да се премахне . Аз лично още работя и съм запознат с формулата на НОИ . Противно на общественото мнение е резултата от изчисляването на пенсиите - Тавана на пенсиите се взима от Работници на които са плащани Осигуровки в реален размер и на Максималния Осигурителен Доход .Има една уговорка - за Пенсии изчислени за трудов стаж от 2000 година - НОИ има пълна История за този период . Тоест - тавана трябва да падне за пенсионери с изчислени пенсии по новите правила .
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакъв таван няма да падне. Населението в България намалява и пенсиите са гарантирани до 2027 год. след това не се знае дали ще има пенсии. Работещите също намаляват и тогава няма да има кой да издържа пенсионерите.
7
8
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Над 80% получателите на макс.пенсия са държавни служители,полицай,воени и пр.търтей който не са внесли и лев сами в НОИ,народа който е на мин.пенси е плащал и за тях и на тях.
6
5
 
16
 
! Отговори
Един преди 1 година
Големи пенсии дават на кастата на партийните функционери!Иначе който е бачкал -мижава и недостойна пенсия!И спрете социалните индийски пенсии на друсащите цял живот кечеци!
5
11
 
19
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 година
Всички знаем кои са тия с максималните пенсии. Чиновници, военни и милиционери, които не са внесли и една стотинка осигуровки от джоба си.
4
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бедните с минимална пенсия да го...... Така ли. Много полицай примерно взимат и пенсия ,но държат и коктла на работа ,хем пенсия хем заплата за не правене на нищо !!!!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като падне тавана, върху кого ще се срути ?
2
9
 
10
 
! Отговори
До младите преди 1 година
Бягайте незабавно от тая държава! И не се обръщайте!