Георги Гьоков: Вдигаме тавана на пенсиите на 3400 лева от 1 юли

Министърът на финансите не е против да се увеличава минималната работна заплата
15 май 2022 21:50, Нели Христова
117
Георги Гьоков: Вдигаме тавана на пенсиите на 3400 лева от 1 юли
Снимка: БГНЕС

Последният вариант, който не е окончателен, но почти сме се спрели на него, е увеличение на пенсиите от 1 юли с 21,6 процента, заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването "Защо, господин министър?" по бТВ.

Гьоков посочи, че 21,6 на сто е добра новина за пенсионерите, като възможно решение, което стои на дневния ред. Ще има още едно действие върху размера на пенсиите, планираме го от 1 октомври - един вид преизчисляване на пенсиите, което ще сближава старите пенсии с новоотпуснатите, информира министърът.

Гьоков е убеден, че трябва да се премахне прага, "за да се върне доверието в пенсионната система".

"Значи, като даваш повече пари, ще получаваш повече, но заради някакви изкривявания в пенсиите, ще Ви кажа, че не е тайна, че има изчислени пенсии над 20 000 лв., което при минимална пенсия 370 лв. - 20 000 е прекалено, каквото и да говорим, затова сме решени да вдигнем тавана на пенсиите на 3 400 лева от 1 юли, съобщи още Гьоков.

Той уточни, че в момента 34 хиляди души са над максималния праг на пенсиите, а, ако бъде вдигнат таванът, ще останат под 1000 човека над прага.

Министърът на финансите не е против да се увеличава минималната работна заплата, а смята, че ще бъде прецедент да се увеличава два пъти в една и съща година, но продължаваме разговорите с него, мисля, че ще стигнем до финално решение и при всички случаи минималната работна заплата ще бъде повече от 710 лева след 1 юли, посочи още социалният министър.

"Подкрепа за семействата с деца"

"За семействата с деца един от начините, който е предложен в коалиционния съвет, е по 50 лв. Увеличаване на данъчните преференции и облекчения за семействата с деца - едно, две и три", каза Гьоков, но не поиска да изпада в подробности преди да са приключили разговорите в коалицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
17
 
! Отговори
ПАРТИЕН СЕКРЕТАР преди 1 година
21.6% НА ПЕНСИЯ ОТ 370 ЛВ. ПРАВИ ПЛЮС 75 ЛВ? А НА 1500ЛВ. ПЕНСИЯ УВЕЛИЧЕНИЕТО Е САМО 320 ЛВ?
20
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
!! Как е изкарана такава пенсия? Ще ви кажа. По банкети и с крака на бюрото. Комунистически хрантутници. Минималната вдигнете. На народа градил държавата!
19
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това правителство е вредно за България. Няма да храним освен украинците и някакви mърmеи, които са били министри или чиновници. Никакъв таван няма да пада. Пада само стандарта на живот. Трябва да си идат с мир. Ще стане гражданска война. Те са на принципа РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ.
18
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че повечето пенсионери са оскотели от мизерия. Нека им вдигнат пенсиите, но такъв таван от 300лв и нагоре е брутално изхвърляне на управляващите. Погрижете се първо за работещите, за икономиката, за регионите напълно умрели без поминък и *иганизирани. Направете държавата богата , а високите пенсии ще бъдат резултат това.
17
11
 
18
 
! Отговори
ЧЕСТИТО, ПУТИНИСТИ.. преди 1 година
3400 ЛВ за, ДС /БКП ГЕНЕРАЛИТЕ ..... ...ЗАТОВА БЕШЕ ПРЕВРАТА СРЕЩУ БОРИСОВ/ ГЕРБ /СДС........ ПУТИН Е НА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ.... ЧРЕЗ БСП=ПП =ДБ =ИТН.. + РАДЕВ......
16
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гьоко, престани да лъжеш! През декември м.г. на половината от пенсионерите "забравихте" цели 6 години от 10-годишния период на управление на Пожарникаря от Банкя! Не отговорихте от МТСП, а онези чиновнички от НОИ заявиха, че вярно са изчислявали! Кое ви е вярното бе, мърли, защо забравихте на 2 пъти по 3 години? Ама Боце от Банкя първия път умишлено не начислил повишение по швейцарското правило, вторият път се преминало към друга методика на изчисление! Грешките са при вас и не ги отстранихте!
15
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи замразяване минималната работна заплата до 2024, а вдигате тавана на пенсиите до 5 минимални заплати? Кой пълни хазната? Справедливо ли е да давате по 3 400 на държавни служители, военни и тема подобни, които не са платили един лев отдръжки? Хара работили по 42 г. с 380 лева пенсия, а други с десет пъти повече? Хората, които се пенсионираха на ниските учителски заплати получават 480 лв.пенсия. Това справедливо ли е? Едно и също са работили с новите пенсионери, които имат 780 лв пенсия.
14
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изглежда, за следващите избори ще разчитат само на пенсионерите!
13
2
 
32
 
! Отговори
баси промяната преди 1 година
Толкова ли е трудно да се провери каква е тази пенсия от 20,000 лв!?И от къде е дошла!?Ама нещо не ви отърва,а!?
12
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно плана е верен, да проключат средната класа и малкия и среден бизнес. Тва е. Пак ще вдигат усигировки, пак ще цицат до последно. В тая държава или едър бизнес или никакъв.
11
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам познат летец, почина. Така и не доживя да си вземе цялата пенсия. А е работил по времето, когато се летеше на три смени - първа, втора и нощни полети, не като сега. Та има и хора, дето са си изкарали пенсиите, не са лежали по бюра. А и не са толкова много тия с тавана на пенсията.
10
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Депутат, магистрат, висш чиновник, все *** дето са живяли на гърба на другите. Не плащам осигуровки за такива пиявици
9
4
 
20
 
! Отговори
toti преди 1 година
Няма пенсии на военните,които да са по високи от най високите заплати ,ако сега някой взема 25оолв,едва ли някой ще получи над тази сума пенсия!!
8
6
 
30
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Ще има доста да ме чака да работя тоя тарикат гьоков по 12 ч дневно за -600 лв докато той получава пенсия -3000 лв + заплата
7
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В една конюшня дават най-силната храна на младите животни и да работят, тме най-много пари. Пенсионерите, тв, парчета, рейсове и накрая излиза, че ще взимат най-много, защо? Като са млади хората им трябват повече пари. Не е ли така?
6
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея не са добре, дават хиляди за пенсии на стари хора, а младите работещи бедни експлоатирани. Кви са тия глупости. Явно са решили да фалират държавата. Кой ще изкарва тия пенсии?
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че каква заплата трябва да си получавал, за да вземаш 20000 лв. пенсия или пък 3400 лв.? Също така вдигането на тавана на пенсиите не означава ли вдигане на тавана на осигуровките?
4
3
 
20
 
! Отговори
Пп преди 1 година
Ние ще поработваме за - 550 чистоДобре е
3
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3400 за полицаи и военни???? От новите "ай тита" още няма хора за пенсия.
2
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямат наяждане милиционерските пиявици. Цял живот лежане, драпане на макарите, схеми, далавери и какви ли не престъпления,а алчността им е безмерна.