България е сред страните с най-висока инфлация в ЕС

Инфлацията в Европейския съюз и еврозоната леко се ускорява през октомври
18 май 2022 19:45, Йоана Цонева
65
България е сред страните с най-висока инфлация в ЕС
Снимка: БГНЕС

България остава в топ 5 на страните с най-висока инфлация в рамките на Европейския съюз и през октомври. Това става ясно от последните данни на Евростат.

Според публикуваната информация най-висок ръст на потребителските цени е измерен в Естония – 4,5%, следвана от Румъния с 4,2% и Унгария с 3,9%, пише Investor.bg.

Веднага след тях се нарежда България с инфлация от 3,6%.

Най-ниска инфлация е измерена в Дания – 0,7%, Португалия – 0,8%, и Ирландия – 1,1%.

Още по темата
През последните четири месеца инфлацията в България рязко се ускори от нивото от 3,0% през юни. Оттогава насам тя варира в тесния диапазон 3,6-3,7%. За сравнение, през октомври 2017 г. годишната инфлация у нас бе едва 1,5%.

В Европейския съюз като цяло годишната инфлация през октомври е достигнала 2,2%, ускорявайки се леко спрямо нивото от 2,1% през предишния месец. За същия период на миналата година тя е била малко по-ниска – 1,7%.

Що се отнася до еврозоната, инфлацията там е със същите стойности – 2,2% за октомври след 2,1% през септември. Година по-рано обаче ръстът на цените е бил доста по-бавен – от едва 1,4%.

На месечна база годишната инфлация се е забавила в осем страни членки, останала е без промяна в пет и се е ускорила в 14.

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната са имали цените на енергията (+1,02 пр.п.), следвани от услугите (+0,65 пр.п.), храните, алкохола и тютюневите изделия (+0,51 пр.п.) и неенергийните индустриални стоки (+0,11 пр.п.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете го на Радеф....
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Помните ли кой каза: "За Бога, братя, не купувайте!"?"91 или 92 г декември месец някъде ни бяха дошли роднини на гости за Нова Година и бяхме отишли до съседния квартал, там имаше голям супермаркет. Бяхме влезли и по едно време влиза в супермаркета човека с репликата и напълни доста солидно количката с продукти. Та както се казва не слушай, какво ти се говори, а гледай какво прави.
54
1
 
17
 
! Отговори
До 59 преди 1 година
Това го умеят само хората, които сме преживяли нямане през онези гладни години, когато в магазините с трън да завлачиш нямаше какво да закачиш.Бях дете когато нашите ставаха в 4ч да чакат на опашка за хляб. Имаше режим на тока и чаках на прозореца да загаснат лампите в квартала срещу нашия. Нямахме дори свещи.Пари имаше, нямаше какво да купим. Сега младите са разглезени.Не знаят нямане. Играят си с пари. Нямат разбирането, че трябва да спрем да купуваме и да се развалят храните, за да поевтинее.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво от това? Някой ще протестира ли? Или ще се тръгне да се сваля правителство? Или ще се намали инфлацията с тези временни мерки? Временни, защото ще задържат парите от нов заем, който ще го плащаме по- късно, както се казва тъпкано с лихвите. Народът ни е разделен и обезверен и от там нататък, докато не си гласуваме за точния човек- Лидер, а не за протеже, все ще сме в най- долната граница на всички класации.
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете да купувате и ще спре инфлацията
51
0
 
6
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
А борда за какво бе въведен,за какво още е на "власт" ?
50
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България са калпави търговците. Искат да печелят от надценката, а не от оборота. Или с други думи бичат висока надценка и не им пука за оборота. Докато в други страни в света се гони оборота. Хората печелят много от голям оборот с малка надценка. В България е КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ.
49
8
 
3
 
! Отговори
До 54 преди 1 година
Тогава да оставят народа да умре от глад за да не помпат инфлацията ли,бе?Я се разкарай!
48
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомням си през 2008 на гости при вуйчо в Барселона купих един Бейлис за майка ми като армаган /за рожден ден/ да занеса в България. Когато го купувах вуйчо много ми се смя. Каза ми ти луд ли си? Няма ли в България? Казах има, ама може да е менте щом е над 25лв.в България/а в Испания беше под 8 евро/. Тогава вуйна испанката обясни, че Бейлис се прекупвачи, тоест прекупвачите са много в България щом цената е тройно по-висока, а идва от един и същи производител. Калпави са търговците в България.
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е каква да е , като всички мерки които взима правителството само помпат инфлацията
46
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко минава през няколко прекупвачи, а те бързат в суматохата да направят лесни пари. Реално производителите повишават основно цените заради повече разходи. Но..един път искат да ги компенсират за тока,а едновременно с това вдигат цените и се оправдават с тока. Мисълта ми е защо се дават компенсации за тока, след като ние плащаме в се цената на продукта цената на тока. Значи получават един път от клиента и един път от държавата.Това може да се контролира,но те (кирчококорчо) не желаят контрол.
45
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилното заглавие би трябвало да е :"Българските търговци са най-алчните в света"
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 50 Премиера Димитър Попов
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помните ли кой каза: "За Бога, братя, не купувайте!"?
42
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОСКЪПВАНЕТО докато са във властта така ще е. Оставка, аматьори!
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 47 Тук в Холандия 5 кг.ягоди струват 1.50 евро, а в България 1 кг. - 6 лв. Хахаха
40
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам щандовете преливат с ягоди за 6 лева и никой не купува.Утре ще ги изхвърлят,но няма да свалят цените,Не знам каква им е далаверата,май ниаква.Бойкотирайте ги и те ще свалят цените.Това се отнася за всичко.Няма да умрете от глад за 1 месец,ако купувате по-малко.
39
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е инфлация предизвикана от боковите червенотиквениковчета.
38
3
 
12
 
! Отговори
Асен Василев КОКОРЧО преди 1 година
Това е лъжа, лъжа, лъжа.Това са глупости на търкалета
37
2
 
13
 
! Отговори
Ехааа преди 1 година
Ако слушаме Киро и асан няма инфлация. Даже ние ще преборим инфлацията в целия ЕС благодарение на тях. Даже от срам че нямаме щв си внесем малко отвън.