Мерките: 0% ДДС за хляба, скок на пенсиите, 25 ст. на литър гориво...

Вижте антикризисния пакет на управляващата коалиция
Обновена: 18 май 2022 11:07 | 18 май 2022 09:57, Александър Попов
412

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

0% ДДС  за хляба, осъвременяване на пенсиите  с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел  – това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет.

Те целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна.

Съгласно решението на партньорите от управляващата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. По т.нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Така година и половина след спирането на кражбите в държавата решенията на управляващата коалиция водят до драстично увеличение с над 55% на минималната пенсия, която в началото на миналата година бе в размер на 300 лв., а от 1 юли вече ще бъде 467 лв. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв.

В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от  отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители;  електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление. Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
4
 
22
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Пенсионер: и още нещо, с това изкуствено вдигане на минималната пенсия скоро минималната ще се изравни със средната и ще се окаже, че този който не се е осигурявал, или се е осигурявал на минимално ще взима колкото този който съвестно си е внасял осигуровките, а това е още един стимул да се крият данъци и да намаляват вноските в системата! Защо този който е внасял по 2 лева да взима същата пенсия като този който е внасял по 20? Еднакъв принос ли имат или държавата ще стимулира тарикати?
309
2
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Пенсионер: скоро внасящите като станат половин милион, колкото и да ревете няма да има и за сегашните ви пенсии! Няма как 1 милион да хранят 5 милиона! Проста математика. А дори и да си прав ти какво лошо има в това да имам право на избор? Нали после аз ще страдам както ти се изрази? Аз сам ще си нося последствията, е тогава нека държавата ми даде това право! Ама да видим като го даде какво ще стане защото тя още днес системата е фалирала!
308
2
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Пенсионер: не знам как да се обърна към теб защото съм по възпитан, но всеки трябва да си носи кръста сам. Като си крил осигуровки, като не си мислил за утре няма какво да живееш днес за помощ от държавата! Затова индивидуални партиди. Да си следиш ти и да си преценяваш сам дали ще ти стигат или не. ПП: така или иначе след 77 набор никои няма да взима пенсия защото няма да има достатъчно работещи да внасят така, че цялата ти плеяда е безсмислена изначало! Пенсия скоро никои няма да взима!
307
0
 
17
 
! Отговори
takaaa преди 1 година
Питам счетоводителя ни за мерките за младите работещи семейства, за един приятел питам, а той - за самоосигуряващите се тези мерки обикновено не важат. Как да разбирам това. За тия, които осигуряват други и себе си и внасят кеш в държавата, не важат никакви мерки както за тях, така и за техните деца!? Т.е. плащат за мерките за другите...
306
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добър вечер богати Българи! ЕСЕНТА ИДЕ??? Па след нея ЗИМАТА???
305
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
0% ддс за хляба е мярка за пълнене на джоба на хлебопроизводителите , не за потребителите.
304
5
 
18
 
! Отговори
аз преди 1 година
Тоя младеж не разбра ли че е неспокосан. И трябва да си ходи. Всички разбраха той - не. Дори няма да го обсъждам.
303
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е достатъчно, ментак! Започни да живееш с 1000лв на месец да те видим как ще вържеш двата края с тези цени!
302
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зозо---Аве , къде е Дундьо от Банкя ?
301
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зозо.. Зозко , дане те е навестил Брендо ?
300
1
 
9
 
! Отговори
Пенционер преди 1 година
До Радослав... ''Драги ми Смехурко , днес със баба Цоцолана'' ..... Ние не можем да станем като теб , но ти ще станеш като нас , и тогава ти ще вземаш 3 600 лева пенсия , но тя няма да ти стига до никъде , защото тия СЛЕД теб ще вземат 6 000 лева , а цените ще бъдат още по-високи , и ще се чудиш защо е така !!
299
11
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
30 години внасяли по 2 лева на месец осигуровки и сега реват за 1000 лева пенсия! До кога бе? Скоро няма да има кои да плаща данъци и да издържа тази система! Тя работи само и единствено ако вносителите са повече от ползвателите, а в България е точно обратното 2 милиона я ползват, 1 милион я пълнят! Като се сложат и 2 милиона биомаса от маалата + 1 милион държавни биомаси и какво излиза? 1 милион изхранва себе си и 5 милиона му висят на гърба! И до кога така?
298
8
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Да се минава на индивидуални партиди, да се даде възможност за прехвърляне на първият стълб от НОИ към частен фонд и да се приключва с този цирк! Които колкото е внесъл, толкова да ползва. Да се наследява ако има остатък и толкова. Всеки да е мислил когато трябва! Какво е това всеки месец индексация, изравняване и тн! Като си внесъл 10 лева, ще имаш да взимаш 10 лева + лихвата и край! Така всеки ще има стимул да се осигурява на колкото си реши и сам ще си носи кръста за решенията!
297
2
 
11
 
! Отговори
гост преди 1 година
До АнонименСметни си ги . Знаеш ли за 12 години с колко се вдигнаха пенсиите? Три години след идването на власт на Борисов с нула лева , след това с по по 2-3 %, и предизборно реши да оака цялата пенсионна система и започна да раздава по 50 лв. на пенсионер като подаяние . За това сега изостаноха толкова много старите пенсии - нямаше никаква актуализация. Само сега залагат още 2 милиарда за пенсии, отделно за семействата... - ето тук са крадените 7-8 милиарда на година от ГЕРБ.
296
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво стаНА с единството в ЕС ? Газ, петрол и въглища всеки ден пътуват от Русия за Германия , а за България ---санкции , и американски ЦЕНИ !Тия германци много гLупаWи , защо не си докарат от щатите газ , като нас ?Доказа се че Русия може и без БЪлгария .
295
0
 
3
 
! Отговори
ами преди 1 година
До до 325Имам около 30 години стаж.Работила съм и в частния и в държавния сектор и говоря реални неща.
294
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живейте си живота , защото скоро , някой може да натисне копчето , много луди се навъдиха в цял свят ...
293
3
 
11
 
! Отговори
глупав народ преди 1 година
Гласувахте за тия ***, сега ще питате къде *** гладните
292
12
 
4
 
! Отговори
до 325 преди 1 година
Недей плямпа глупости, бе! Родители, лели, чичовци- всичко е около тавана на пенсиите и няма НИТО един държавен служител. Това, че около тебе са леля ти Гошка- готвачката, която не е платила и стотинка данък в половината си трудов стаж и надницата я е взимала на ръка, или леля Пенка- шивачката, дето цял живот се осигурявала на минимална на половин работен ден, мен не ме интересува. И това ти го казвам, като човек, който се осигурява на максималния праг 15 години и плаща плосък данък като поп.
291
0
 
14
 
! Отговори
Къде са крадени пари преди 1 година
ли питате?! Ами на морето са на брега напр. в бетон са. Елате само в Община Несебър и разгледайте бетонираното...