Мерките: 0% ДДС за хляба, скок на пенсиите, 25 ст. на литър гориво...

Вижте антикризисния пакет на управляващата коалиция
Обновена: 18 май 2022 11:07 | 18 май 2022 09:57, Александър Попов
412

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

0% ДДС  за хляба, осъвременяване на пенсиите  с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел  – това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет.

Те целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна.

Съгласно решението на партньорите от управляващата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. По т.нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Така година и половина след спирането на кражбите в държавата решенията на управляващата коалиция водят до драстично увеличение с над 55% на минималната пенсия, която в началото на миналата година бе в размер на 300 лв., а от 1 юли вече ще бъде 467 лв. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв.

В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от  отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители;  електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление. Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
5
 
20
 
! Отговори
Сто преди 1 година
Популистки мерки, които ни вкарват в инфлационна спирала. С гонене на хоризонта няма да стане, това е ясно и на малките деца. Тук се търси още малко техническо време за изпълнението на друг план - Македония.
249
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Сестра ми не взема никакви бурканчета, казах ти че спестява средно по 2 хиляди паунда на месец..." - Не знам защо си мислиш, че никой друг не е ходил и живял в чужбина. Живях 9 години в Германия. От 8г. отново съм в Бг и се чувствам доста по-добре. Ако сестра ти остане в Англия това, което ще има повече от тук е по-хубава кола. Това е. Така или иначе спестяванията й никога няма да й стигнат за апартамент в Лондон, ще си покрива сметките, ще ходи на почивка в Бг (за да види теб) и...носталгия...
248
3
 
20
 
! Отговори
@265 преди 1 година
Ела ти да гледаш 2 малки деца с 2100лв общ доход и да плащаш по 200-300лв ток за зимата. Много сте ми интересни като започнете да коментирате. Едно пазаравуане за хора с малки деца е от по над 150лв на седмица, да не говорим всички други разходи за дрехи, лекарства, обувки, якета и т.н. Заплата от 1000лв за София е под линията на бедността.
247
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сестра ми не взема никакви бурканчета, казах ти че спестява средно по 2 хиляди паунда на месец, а тук 5 хиляди лева а тук със заплата от 2 хиляди чисто едва и стигаха да си покрива разходите. И не там не е кой знае колко по скъпо има и доста нормални цени. Постригва се при някаква индийка и казва , че и излиза по 20 паунда , до квартирата й има италиански ресторант където пиците са по 8-10 паунда, салатите по 5 паунда и чаша вино също около 5 паунда. Бях при нея за седмица и ходихме 3 пъти там
246
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Аз съм пенсионер и искам намаляване на пенсията ми в размера и от от 01 2021г и същите цени от последните 12г.Управляващите да не се оправдават с растящата инфлация в Европа, защото в някои страни е 4% до 6% в други. С приетите мерки ще се състезаваме с цените кой ще бъде по-напред, докато влезем във финансова криза и ще галопираме към мечтаната от някои хиперинфлация. Правителството действа като средностатистическа детска градина в която децата искат повече парички за шоколадчета.
245
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До мен ти какво предлагаш като падне правителството
244
2
 
24
 
! Отговори
Erik USB преди 1 година
Мислите ли че при 0% ддс на хляба той ще поевтинее!!!???? Аз мисля че не,ще лапат повече производителите !! Времето ще покаже.
243
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
286 Англия и България неможе да се сравни по много причини но идеята е да си останем в БГ и да се развием тука не да бягаме по Европа заради крадливите политици от миналото който ни направиха мафиотска и зависима държава
242
5
 
19
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Това правителство е най-големия провал след Виденов и трябва да се махне преди да са успели тотално да фалират страната ни. Посятата простащина на комунистите и чалгарите през 90-те даде плодове накрая, но това не трябва да е посоката ни. Осъзнайте се
241
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Сестра ми плаща наем от 800 паунда , дава още 200 за сметки и 300 за храна..." А сестра ти къде ходи на зъболекар? Нека позная - в България. Къде си прави профилактични прегледи (здравни имам предвид) и къде се лекува, ако нещо се наложи? Нека позная - в България. Взима ли кашончета с храна от Бг, ако пътува с кола към чужбината? Нека позная - взима. Ползва ли такси в чужбина? Не ползва. Колко пъти месечно ходи на ресторант или кръчма? Клони към 0 ... И така... :)
240
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
288 Копейкин ли предлагаш да те оправи с руското знаме отзад
239
12
 
11
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Оставка незабавна НИТО ме интересува хляб нито смешните стотинки за зареждане а за пенсиите е подкуп нали така тези разправяха за предишните ПОЗОР СТЕ Оставка Разследване
238
2
 
8
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Както разбирам от статията вече сме в "безпрецедентна криза"!Блатодаря много!Сега остава да се разбере на кого трябва да блатгодарим и да изберем средствата за благодарност-може би не веднага а на по-късен етап!Идват ми на ум някои средства ,но ще ги кажа друг път!
237
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е само маслото. Сестра ми плаща наем от 800 паунда , дава още 200 за сметки и 300 за храна и всеки месец и остават 2 хиляди паунда чисто за спестяване. Това се казва стандарт на живот. Затова и преди 2 години напусна страната ни.Със средната заплата в София , ако си платиш сметките и наема и храната и ти остават 00
236
0
 
16
 
! Отговори
Адам Смит преди 1 година
До Продължаваме лъжите----------Много си прав. Почти същата е ситуацията и при средната пенсия. Ето сметката : Ср. пенсия сега - 573+60(добавка)=633лв. Т.е добавката която няма да я има от юли е 10,47%. И сега просто смятаме : Обещано увеличение от юли 21,6-10,47=11,13%. От това вадим и процента който и така и така щяха да получат - 6,7 и накрая остава - реалното увеличение 4,43%. Без въобще да сме отчели огромната инфлация която ни натресоха тези некадърници. Безподобни лъжци и манипулатори !
235
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
283 никой няма да ходи на война с Русия не пускай опорки
234
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С хубави обещания ви купуват за да няма нови избори а на есен когато уж трябва да сте доволни младите момчета ще ходят на война редом с НАТО срещу Русия.А сега спете спокойно евроатлантици.
233
4
 
16
 
! Отговори
Шейтаня преди 1 година
Дърти,за 12 години бай ви Бокьо с колко ви вдигна пенсиите? Не одобрявам външната политика на правителството,но и ми писна от простотиите на Тюфлекя къде го вини за инфлацията независища от тях. Ако беше бай Чекмеджан сигур и войната не би допуснал
232
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
287 да маслото може да евтино ако това ти е проблема но когато се качиш на градския транспорт и билетчето ти е 3 лева или наема на гарсониера 1000 лева данъка на жилището ти е доста скъп ако си собственик там сметките също са високи и всички услуги като фризьор козметика и т.н може да провериш цените в нета аз имам познати и са ми споделяли какво колко струва защото и повечето Българи като си дойдат в БГ първо ходят на зъболекар да си оправят зъбите там е доста солено
231
1
 
9
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Какво става с татуировката на чалгаря, никога в коалиция с БСП .Как сладко се гушнаха чалгари, десебари и комунисти, за общото благо