»нфлаци€, протести, политика... ўе изпълн€т ли мерките целта си?

“върде веро€тно е към кра€ на годината светът да навлезе в рецеси€
19 май 2022 10:22, јниси€ »ванова
57
»нфлаци€, протести, политика... ўе изпълн€т ли мерките целта си?
—нимка: Bulgaria ON AIR

"ѕротестите б€ха предизвикани по политически причини, защото вид€хме, че вчера се включиха и синдикатите на столични€ транспорт. ƒо гол€ма степен са провокирани, за да се създаде още по-гол€м хаос и напрежение в тази толкова сложна политическа и икономическа обстановка. ƒоколко тези мерки ще бъдат успешни, е трудно да се прецени. ƒо гол€ма степен, за да се повли€е на инфлаци€та, тр€бват друг тип мерки и те се намират в големите банки. “върде веро€тно е към кра€ на годината светът да навлезе в рецеси€", за€ви политологът ћилен Ћюбенов в студиото на "Ѕългари€ сутрин".

ѕо думите на икономиста ƒаниел ¬асилев мерките ще доведат до повече инфлаци€, защото те ще увеличат потреблението.

ќще по темата

"“ози пакет от мерки н€ма да постигне целта си, но в крайна сметка там има и добри мерки. ≈лиминирането на данъците е нещо добро за икономиката и нас като ц€ло. »нфлаци€та има основание да продължи да расте, защото цените на производителите се покачват значително повече, отколкото цените на крайните потребителски стоки", допълни той.

"ћерките имат бърз публичен ефект, защото дон€къде дори могат да бъдат наречени чисто популистки. ¬ тези мерки има сравнително по-малко комуникаци€ и повече конкретни решени€. ѕравителството е поставено в ситуаци€, в ко€то не може да не взима решени€ и н€ма комуникаци€ на света, ко€то да об€сни евентуално липса на мерки. »ма напрежение в обществото и очакваме да се засили", посочи експертът по комуникаци€ доц. јлександър ’ристов.

Ќеговото мнение е, че за първи път в истори€та на Ѕългари€ виждаме една сглобка от партии в коалици€, които се карат помежду си и това н€ма кой знае какъв външен ефект.

"’ората приеха, че политическите сили помежду си не са съгласни с всичко. ћоже би защото не искаме нови избори", каза доц. ’ристов.

"–ешени€та за спада на доверието към правителството са комплексни. ≈дна част от правителството са всички тези кризи, които наблюдаваме и до н€каква степен са и на наш гръб. ќт друга страна става дума за комуникаци€та. “ова е основни€т проблем при управл€ващата коалици€. ѕри т€х липсва €сен комуникационен модел на взимане на решени€ вътре в коалици€та. ћного често конфликтите излизат на повърхността, а това генерира ново обществено недоверие.  олкото повече започват да говор€т на своите собствени електорати партиите от коалици€та, толкова повече се създава усещането, че се готв€т за избори", коментира Ћюбенов.

ј ¬асилев изтъкна, че разходите ще продължат да нарастват. “ой см€та, че сега е златната възможност да направ€т реформа и да спрат хроничното покачване и в абсолютната стойност, и като процент от Ѕ¬ѕ на правителствените разходи. Ѕюджетът веро€тно ще оцелее, но е факт, че се финансираме при все по-висока лихва и това в един момент ще се прехвърли при данъкоплатците.

"«а нико€ парти€ не е изгодно да се върви към избори, но може би има за€вки за такива. “е ще направ€т всички възможно, за да ги избегнат", каза на свой ред ’ристов пред Bulgaria ON AIR.

"ѕрез последните месеци се генерира много силен националпопулизъм от различни фактори, включително и вътре в коалици€та, и от гледна точка на "»ма такъв народ", и от Ѕ—ѕ. Ќай-големи€т фактор, който генерира подобен тип послани€, е президентът. ¬олно или неволно със сво€та реторика президентът засилва вли€нието на "¬ъзраждане", за€ви ћилен Ћюбенов.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


57
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
33
0
 
6
 
! ќтговори
Ћорд —тамат преди 2 години
’орица, икономиката е на автопилот, министър на икономиката ви е юрист а не икономист и е там само за да помогне на група мафиоти да източат всичко що е възможно от тази държава. Ќ€ма мерки и теглилки срещу тази напаст.
32
0
 
9
 
! ќтговори
аз в ’арвард преди 2 години
мол€ н€кой да ми об€сни за тези прословути мерки щото като отида да плат€ сметките , като влезна в магазина усещам едно непри€тно чувство на бедност .
31
2
 
6
 
! ќтговори
Ћллл преди 2 години
Ѕедните ще си останат бедни .  олкото и да се наливат средства минимумут пенси€ и заплата не дават достоен живот . ј средната класа се размива , гонеща отлепване от дъното
30
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ѕротестите са политически, защото в гол€ма степен проблемите се дължат на действи€та на сегашните управл€ващи.
29
0
 
6
 
! ќтговори
ЅќЅ» преди 2 години
м»–»Ў≈ Ќј –ј«Ћќ∆≈Ќ — ”Ќ —
28
0
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
 ъм кра€т на годината ћунча. ще е стопил спест€вани€та бензин храна и лекарства н€ма да има .¬сички ишлемета и заводи с поточни феодали дошли в Ѕългари€ ,заради ниските заплати ще хлопнат врати и остав€т на улициата хил€ди. ћасата с гладни ваксинанти и агитки ще излезат с брадви ћолотовки оружие и ножове по улиците без троха хл€б в празните магазини държавни€т чиновническитъррртеи ще бъде принесени в жертва на ≈—.
27
0
 
20
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ƒали има криза ли ? ƒве риби вчера 17 лева, 1 джолан и 1 кг врат 42 лв... сигурно н€ма криза, домати 6+ лв килото, н€ма шанс да излезнеш от магазин с -50 лева
26
7
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ўе е √≈–Ѕ все е мър-ша - готови на всичко само да лапат отново но н€ма как да стане
25
1
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
’ората тр€бва да престанат да купуват за да паднат цените, тогава фирмите ще фалират и ще затвор€т, индустри€та ще спре и ≈— ще премине на разпределителна икономока и на базов доход.
24
0
 
19
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
’ј ’ј »Ќ‘Ћј÷»я ў≈ Ѕќ–»ћ — ’ј–„≈Ќ≈ !я ƒј —≈ «јѕ»“јћ≈ -ў≈ ѕјƒЌј“ Ћ» ÷≈Ќ»“≈ ј ќ ѕ–ќƒЏЋ∆»ћ ƒј ’ј–„»ћ -¬—≈ » —јћ ƒј —» ќ“√ќ¬ќ–» ,ј ќ ѕ–ќƒЏЋ∆ј“ — ѕќћќў»,ƒќ“ј÷»»,ћ≈– » ,» “ј ј Ќј“ј“Џ  ƒјЋ» ÷≈Ќ»“≈ ў≈ ѕјƒЌј“ ?ј ќ ”“–≈ ¬» ƒјћ 50 Ћ≈¬ј,ѕќ—Ћ≈ 100 Ћ≈¬ј,ѕќ—Ћ≈ 300 Ћ≈¬ј Ѕ≈« ƒј —“≈ √» »«–јЅќ“»Ћ»,ƒ»–≈ “Ќќ ќ“ ’ј«Ќј“ј ƒјЋ» “Џ–√ќ¬≈÷ј ў≈ —¬јЋя ÷≈Ќ» »Ћ» ў≈ √» ¬ƒ»√ј -≈Ћ≈ћ≈Ќ“ј–Ќј » ќЌќћ» ј -ѕќЋ”„ј¬ј —≈ ÷≈Ќќ¬ј —ѕ»–јЋј -»Ќ‘Ћј÷»я —≈ Ѕќ–» — ќ√–јЌ»„≈Ќ»≈ Ќј ѕќ“–≈ЅЋ≈Ќ»≈“ќ » ’ј–„ќ¬≈“≈ ј Ќ≈ ƒј √» —“»ћ”Ћ»–јћ≈
23
4
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
≈рата на евтините енергии, ресурси и евтина храна за ≈— приключи. ј това слага край на потреблението и потребителски€ живот в ≈—. ќт сега нататък –уси€ и  итай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ≈— и —јў ще продължи да обедн€ва и да затъва в тежки социални, икономически и политически кризи.
22
0
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
Ќакратко : ¬ цели€ св€т банките започнаха агресивно да свиват баланси и да вдигат лихви:≈динствената опци€ да паднат цените е хората да спрат с харчовете ,да си сви€т покупките и потреблението.“ова обаче не става с добри пожелани€ -«атова ÷ентралните банки ще вдигнат лихвите дори с цената на криза и безработица за да спадне потреблението -¬чера председател€ на ‘≈ƒ го каза директно в из€влние ,за ≈вропа вече също казаха че от л€тото има опции за агресивно вдигане на лихви по заеми
21
0
 
14
 
! ќтговори
јлооо преди 2 години
Ќ≈!!!“и€ мерки са за замазване на очите и н€ма да видим никаква ползва от т€х,особено за крайни€ потребител.“акава политика тр€бва да се води навреме,а не да се работи на парче.“о€ "велики€ икономист" от харвард, ако не се беше мотал по македони€ и нал€во над€сно да се прави на мъж на –уси€ и б€ха направили подробен анализ къде се намира държавата и въобще на какво ниво сме, н€маше да се стига до протести и т.н.јбсолютни некадърници, които ще върнат за съжаление боко на б€л кон и всичко отначало
20
0
 
15
 
! ќтговори
—оциаглиcт преди 2 години
ƒа мерките ще изпълн€т целта си, защото целта е да се похарчат едни пари за да се задържат едни хора на власт за да откраднат едни други по големи пари.
19
4
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
”крайна ще загуби половината си територи€, най-плодородната с чернозема и излаза на море. ѕокрайнината ще стане вътренина.
18
0
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ако искаха да повли€€т на всички цени, просто тр€бваше да дотират цената на тока, на газа и бензина... всички останали "мерки" са измислени и н€ма подпомогнат никого, просто едни много пари ще изчезнат
17
5
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
'–уси€ може да унищожи военно за минути ц€ла ≈вропа' ---- вид€хме 'мощта' на руси€ в 0крайна!
16
0
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
тези мерки са смешни, личи си, че са измислени от червените далавераджии, в ≈вропа намал€ват цената на малката потребителска кошница, тука само на хл€ба... дали не ни се подиграват "управл€ващите"?... дали не заслужават да го карат на хл€б и вода
15
0
 
19
 
! ќтговори
Ќаблюдател преди 2 години
¬ид€хме зрелищата представени от "ѕром€ната" . ¬ече идва ред на глада! —лед глада идва народа с то€гите !
14
0
 
18
 
! ќтговори
 р€сък! преди 2 години
≈й, хора, докога ще ни прав€т на барабонки ? *** от ’арвард се подиграват нагло ежечасно на суверена , а той-суверена , си бърка в носа ! ј имаше време, когато се самозапалваха за 20 ст. увеличение на сметката за ток.......!!!! ≈ееех, суверене , остани си надупен ,така си свикнал €вно!