Мерките са толкова антиинфлационни, колкото тези през 2020 г. бяха антиковид

Икономист: Правителството създава проблеми с грешна комуникация
19 май 2022 16:00, Анисия Иванова
38
Мерките са толкова антиинфлационни, колкото тези през 2020 г. бяха антиковид
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Липсата на разяснителна кампания от страна на правителството за точните условия за алтернативните доставки на газ, които България може да очаква през следващите месеци, създава напрежение в бизнеса. Антиинфлационните мерки също не са добре обяснени и рискуват да създадат грешни очаквания в обществото и дори условия за спекулации в цените на горивата по бензиностанциите. Намаляването на акцизите за природен газ, метан и електричество, както и на ДДС за хляба няма да намали инфлацията, която в голямата си част е привнесена от световните пазари в България. Прилагането на подобни мерки в чужбина показва, че максимум една трета от ефекта им е достигала до крайните клиенти. Мерките са половинчати, защото ще са част от актуализирания бюджет, който още не е изготвен, коментира Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Още по темата

"Няма абсолютна никаква гаранция, че намаляването на акциза или на ДДС може да ограничи ръста на цените. Това намаляване може да бъде "усвоено" от търговци и производители и тези мерки да не достигнат до крайния клиент."

Отстъпката при цените на горивата вероятно ще стигне до потребителите, но администрацията на мярката ще е прекалено сложна, а контролът - "абсолютен кошмар", каза Стайков. При хляба най-важният разход е пшеницата, така че ръст на световните пазари вероятно ще заличи ефекта от отмяната на ДДС.  

Разширяването на обхвата за социални помощи за отопление е добра мярка, но подходът на правителството е сбъркан като се дава подкрепа за всички. Това ограничава наличните средства за наистина нуждаещи се домакинства, които са допълнително засегнати от икономическата ситуация, смята Стойков.

"Мерките са толкова антиинфлационни, колкото мерките през 2020 г. бяха антиковид. Почти всички са социални... и са насочени към повишаване на предлагането и разполагаемия доход. Няма как те да борят инфлация, но със сигурност са насочени към справяне с последствията от тази инфлация."

Не може да се прогнозира с яснота дали мерките ще увеличат бюджетния дефицит тази година, коментира Стайков. "Харчовете през тази година са значително по-високи от предходната, но същото може да се каже и за приходите. Отново се връщаме към комуникационната стратегия на правителството - предлагат се мерки, не е ясно колко ще струват, не е ясно как се финансират, дали са най-добрите мерки - и естествено започва спекулация.", допълни икономистът.

Въпреки уверенията на правителството за алтернативни доставки на природен газ и доставки на втечнен природен газ (LNG) от САЩ, за момента няма конкретна информация за предприетите стъпки от България в тази посока, ако не бъде завършен навреме интерконекторът с Гърция. Осигурените допълнителни количества за май месец са от основно два търговеца, но предстоят сключването на нови договори за периода юли-октомври, които трябва да включват и количества за нагнетяване на газохранилището в Чирен, каза Стайков.

"Със сигурност в момента нямаме осигурени количества за зимата. "Булгаргаз" не е обявявал нови поръчки за доставки, така че разчитаме само на втечнения газ през юни плюс количества от Азербайджан, които за юни не е ясно дали ще бъдат пълните, или отново намалените количества."

Според Стайков България има алтернативи за доставки заради положението си в мрежата от газови тръбопроводи в региона, но трябва да се направи анализ какъв ще е най-добрият вариант и да се проведе разяснителна кампания от правителството, за да се успокоят пазарите и бизнесът и да се престане със спекулациите за цените.

"Не можем в краткосрочен план да намалим консумацията на природен газ - тази инвестиция отнема години - което означава, че трябва да се насочим към алтернативни доставки. Тук вече е въпросът за политиката - дали ще намаляваме потреблението, дали ще го увеличаваме и ще развиваме нови бизнес възможности, дали то ще остане в същия размер, как ще го обезпечим, ще има ли собствен добив. Тази липса на визия всъщност създава проблеми пред бизнес и съответното напрежение.", смята гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
глас в пустиня преди 1 година
Да са им честити мерките на всички наивници, които гласуваха за партиите в коалицията и със здраве да си харчат парите, които техните спасители им отпускат. За жалост, покрай тия наивници страдат всички останали от това абсурдно, алчно и некадърно правителство. корнела ще стиска властта до край, чалгарят също, защото повече власт няма да видят.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мръсният крадливКорнел и банда комунисти откраднаха властта и почнаха да харчат без сметка мозък и резултатът е налице.Ударна трицифрена инфлация за всичко.Стотици милиарди от богатството на Българите,които градим от ЖанВиденовият им сyлююю вече ги няма и са стопени. Дорият комунист е мъртвият комунист-мумия .Докато тази гнуснесеизколи няма оправия.
26
1
 
2
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Имаше един премиер с френско име, от българска партия, която е специалист по фалитите.Същата партия без война и без ковид спретна тогава курса 3200лв за 1 долар.И сега ни готвят нещо подобно. Те са майстори!!
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кабинетът работи върху сценарий за поддържа на АЕЦ Козлодуй без Русия; Петков вижда България като портал за американските фирми в Европа
24
1
 
5
 
! Отговори
Българ преди 1 година
До до 20!E то сега за тролене се наливат много пари,може и тройно да ти скочи заплатата иначе като се успокоят нещата пак в нафталина или по площадите окичен с плакати!Иначе тоя горе си е прав,макар че всички политици казват това което иска да чуе народа само когато не са на власт и плюят опозицията с цел електорат!
23
8
 
4
 
! Отговори
БИбо преди 1 година
Няма да си правя труда да чета статията. Този е 100 процента гербаджия който ланка много и не казва нищо!!!!!!!!!
22
21
 
3
 
! Отговори
Кючеков преди 1 година
Битката с инфлацията е в ръцете на укрите. Колкото по-бързо победят, толкова по-скоро русия ще спре да си вири носа и ще дава евтин газ на корем. Затова трябваше да пратим много джепане и барут на братята украинци да могат да пушкат повече братушки.
21
1
 
7
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Още един Институт "по енергийна ефективност". Тоя с какво се храни????
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
''Чакаме танкерите от щатите с втечнена газ....''!Нека чакането да започне ....СЕГА , и дано да го дочакаме до 2050 г.
19
14
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
По времето на Киро заплатата ми скочи 2 пъти и изобщо не ме притеснява инфлацията. Какво точно се опитваш да обясниш с глупавите си лични примери?
18
1
 
5
 
! Отговори
18 преди 1 година
Е то да правиш нещо не е като да обикаляш по студиата и да плямпаш. "Анализатор" и "Консултант" са най-сладките поприща.
17
0
 
13
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Широко рекламираните "мерки" на управленците съвсем не са противоинфлационни, нито ще защитят населението от нейните разрушителни действия. ТЕЗИ МЕРКИ СА ПРОИНФЛАЦИОННИ. НАЛИВАНЕТО НА ГОЛЕМИ ПАРТИДИ ПАРИ НАЛЯВО И НАДЯСНО САМО ПОДХРАНВАТ ИНФЛАЦИЯТА И НЕПРЕКЪСНАТО Я ИЗКАЧВАТ НА ПО-ГОРНИ ПОЗИЦИИ. И в тези високи нива са и границите на ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА, което е най-опасното и страшно състояние на една Държава, за нейното население. Световните експерти в тази област знаят лечението.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До гуша ми дойде от анализатори.Като сте толкова умни,правете партии,спечелете избори и решете проблемите.
15
5
 
1
 
! Отговори
Прав си очко преди 1 година
И кво?Не ви ли е ясно че малкия човек ще ви клееецка до припадък.Мерки може всякакви да налагате.Иде силата и не доброто ще победи.
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четворната коалиция нас ни загроби с окрадени кредити за 100 години напред. Едно време магистрали строяхме но дойдоха комунисти и чалгари разграбиха всичко.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като кажат са се помогне на най-нуждаещите се - изкл от коментара пенсионерите. Другите на които се помага са знаете кои членове на обществото- не работили и 1 ден от живота си, пиейки алкохол по цял ден и чудех ако се какво да откраднат от някъде. На тях ли трябва да с е помага с нашите пари? Трябва да с е помага на хората които осигуряват парите за са има правителството въобще Ккво да разпределя. Не да хранят търтеите а да ги накарат да работят
12
1
 
11
 
! Отговори
Калоян Стайков преди 1 година
Най-съм добър да съм отстрани, да давам акъли и да критикувам
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя Гинка все пак купи ЧЕЗ
10
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлация има колокото през 2020 г. имаше ковид. Всичко е благодарение на политиците в България. Не всеки е роден да казва НЕ. Благодарение на продажни и страхливи хора, които затават начело на държавата ни целият народ страда
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнеса да си купи въжето. Решили са да го окончат и наще и ЕС ту . Трябва много да се смята . А няма кой да смята . Сметките показват че трябва да бягаме от ЕС ту и от борда. Ама когато членството стане по важно от сметките идва краха на икономиката .