Покупателната способност намалява, цените в заведенията скачат до небето

Ричард Алибегов и Димитър Людиев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 20 май 2022 10:24 | 20 май 2022 10:24, Анисия Иванова
98

В новия пакет от антикризисни мерки управляващите съобщиха, че вдигат ДДС-то на виното и бирата отново на 20% в заведенията за хранене.

"Изненадата беше голяма, тъй като само преди два месеца и половина същите тези хора гласуваха в парламента намаленото ДДС да остане до първи януари 2023 година. Съответно всички в бранша си правиха разчети по този начин. Сега в средата на годината, точно преди летния сезон, когато всичко е направено, се вдига ставката без никакво предупреждение", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в "България сутрин".

Още по темата

Той разясни, че отново се правят антикризисни мерки, в които не са включени нито работодателски, нито браншови организации. Гостът добави, че в последната една година липсата на диалог е доста осезаема. По думите му малкият и средният бизнес и секторите туризъм и ресторантьорство не са приоритет на това управление.

"Ще пробваме диалог през работодателските организации. Ще инициираме срещи през тях, ако въобще има някаква чуваемост. Започнали сме национална организация. Включват се и други организации извън нашия бранш, които също са с проблеми и има липса на чуваемост. Нямаме друг изход, трябва да си търсим правата. Ние нямаме нищо против намаляване на ДДС на хляба или на който и да е друг артикул, който има нужда, но защо трябва да се взима от едните? Става пиар акция по този начин", изтъкна Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

Той обърна внимание, че мерките са изцяло закъснели. Председателят на БАЗ подчерта, че бизнесът има нужда от предвидимост. Според него няма никакви компенсации за сектора.

Алибегов изтъкна, че оцеляването на бранша ще бъде все по-трудно, тъй като разходите са се увеличили близо три пъти спрямо 2019 година. И обърна внимание, че няма работна ръка и се налага да внасят от чужбина, а това излиза скъпо. Той каза още, че ресторантьорският бранш не получава субсидия за назначаване на бежанци от Украйна.

"Проблемът с работната ръка поради това, което ни се случи в последните две години, е огромен. Не може за два месеца да изтрием последните две години. Негативът, който е натрупан през последните две години, е огромен и той не може да се изчисти така, секторът има нужда от подпомагане поне до края на годината. Ако не могат да помогнат, поне да не пречат", настоя Алибегов.

"Съмнявам се хлябът да поевтинее с очакваните 20% при премахване на ДДС. Ако нещо такова се случи, няма да е повече от 10%. Със сигурност ще предотврати евентуално ново поскъпване, тъй като нашите разходи продължават да са неизвестни. В сравнение с миналата година цената на брашното е скочила двойно. Не мисля, че е правилна политика да се противопоставят бизнеси. Бизнесът иска еднакви условия за всички, за да могат да работят и да оцеляват. Бизнесът има нужда поне една година да бъде възстановен организационно и финансово", заяви председателят на Сдружението на хлебопроизводителите Димитър Людиев.

Той подчерта, че през последните няколко месеца се усеща драстично намаляване на покупателната способност на българите.

"Целият български бизнес иска предвидимост. Да знаем, че когато правителството е взело едно решение, то е крайно. Липсата на предвидимост пречи на бизнеса. Ако трябва да отразим в ценовата политика два пъти и половина по-скъп ток, цената на газа, която расте, доставните цени, то цените в заведенията ще скочат до небето. Ние няма как да вдигаме цените", каза още Алибегов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25, книжарница с кафене например. Или читалня с кафене. Няма такива, а има нужда и то голяма. Хората ги кефи, младите особено много. Да седнеш да пиеш хубаво кафе, да си харесаш книжки да ги разгледаш. Да си купиш някоя. А ако има читални в които можеш да четеш книга и да пиеш кафе ще се пазмажем от кеф и ще даваме доста пари в такива заведения. За съжаление са много малко и всички са в София. А да и в Пловдив има една, но за другаде не знам. Ако има, кажете къде е, моля!
22
0
 
48
 
! Отговори
Али-бегай преди 1 година
Ко-лата в заведенията в София днес върви средно 4 лева?!?!?Кафето 2.50 до 3 лева.От килограм кафе за 15 тина лева се правят средно 145 кафета.Заведенията в София са само да богаташите, както в Цяла нацистка Европа да го дуат бедните.Останилите ползваме вендинг машините.Кафето е същото.Всички по така заведения са държат от мутри.Няма да издържам мутри, благодаря Ви.
21
0
 
29
 
! Отговори
.. преди 1 година
само ревът постоянно. ок по време на ковид разбирам не е приятно. вече 1 година работите нормално, а от 6 месеца на макс без никакви забрани и пак недоволни. ок вдигнете цените, но не е нормално една салата в Атина в хубав ресторант в центъра да е 9 евро, а в селска кръчма (не хубав ресторант) само за обяд в центъра на София да е 14-18 лв..излагате се тотално.
20
0
 
49
 
! Отговори
Курортни цени преди 1 година
Знаем. Една обикновена пилешка супа от 300 мл струва 8 лева! Една пърленка - 8 лева! Една минерална водичка от 500 мл е 3 лева! Яко а? Но пък не е виновен тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава! Как е народе? Доволни ли сте?
19
1
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 1 година
Какво например? Библиотеки?
18
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алибега е най-големият мрънкач. Стига с тия хоремагчии бе! Само те ли са?
17
11
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Хората избраха Пещерска за любима марка ракия :)))
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 20 Ама дядка те и лимонадата в пенсклуба вдигнаха.
15
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мен не ми пречи да фалирате, но каките и батковците ги виждам как си режат вените щото не могат да пият, шмъркат и дивеят цяла нощ
14
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък опашки пред заведенията. Смехории...Алчните кръчмари сами надуват цените, но май сами ще си консумират ...
13
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво точно губи народа без кръчмите?
12
1
 
32
 
! Отговори
Хора преди 1 година
Кой плашите бе бандити,кой....
11
0
 
48
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
А като беше намалено ддс то защо цените в заведенията не паднаха,кой прибра разликата в джоба.Сегашното квичене на мутрите е скандално.
10
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Али Бегай бе. Плоските ти Банкянски номера отдавна се изтъркаха.
9
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново активираха мазния неумит гербераст.
8
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз заради ковида и всички ограничения, от февруари 2020 досега съм сядал на заведение 5 пъти точно. Това включва и сядане на кафе. За сравнение преди това поне 1 път в седмицата съм ял навън и 2 пъти съм сядал на кафе/бира. Но честно казано осъзнах, че това изобщо не ми липсва и не ми е цел. Особено пък зимата в студеното. Айде лятото по-бива вечер да седнеш на хладно за една бира с приятели, макар че и на това му намерихме цаката - ходим си по къщите извън София на гости.
7
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами затваряйте,бе!Някой ви е умрял за скапаната храна и високите цени.
6
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Али бегай!Тоя път номера ти няма да мине!
5
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много обичам, особено като дойде лятото и по морето, че нямало работна ръка и нямало кой да работи. Ми да, няма балъцци да работят за 700 лева. Дайте добри заплати и ще видите дали няма да има желаещи. Само мрънкане. Свърши тази да ви се работи без пари.
4
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алибегов, буци ли те прати да лаеш против Кирчо и Кокорчо ? Щото буци плати протеста оня ден пред МС, та за това питам ?