Празнуваме св.св. Константин и Елена

Имен ден имат Константин, Елена, Костадин, Костадинка, Динко
21 май 2022 08:27, Елка Василева
15
Празнуваме св.св. Константин и Елена
Снимка: архив, БГНЕС

На 21 май е празникът на св. св. Константин и Елена, почитани от  църквата като равноапостоли.

Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена. През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Императрица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Иисус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

В България на този ден своя храмов празник отбелязват десетки църкви, някои от които са били култови места още в ранното Средновековие. В Странджанско с иконата на светците танцуват своя огнен танц нестинарите, но те обикновено отбелязват празника на 3 юни, по стар стил. В останалите райони на страната съществуват различни обичаи, които се изпълняват на този ден. В някои селища кършат филизите на лозите, в други – извеждат ритуално стадата на паша, както това се прави на Гергьовден и пр.

На 21 май празнуват и всички, които носят имената на светите равноапостоли Константин и Елена, както и техните производни –Еленко, Лена, Ленка, Ленко, Костадин, Костадинка, Динко и др.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
аз,независимо че съм православен християнин,не празнувам "именните дни"..Вижда ми се малко шантава тая работа..Обикновено те са свързани с някакви светци,или събития,обаче въпросния "именник" ги приема за "свой празник"..Най-смешни са ми тия,които по Рождество "празнуват" Христо,Христина,...а по Великден-денят на Възкресението Христово,"празнували именниците" Вельо,Велика,...Разбира се,дори и да зависи от мен НЯМА да отменя тая традиция,просто ми е много странна..
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фружин що го изолирахте.
12
1
 
2
 
! Отговори
Теди преди 1 година
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН
11
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Я!..Днес било "Константин и Елена" !..Знаете ли на кой град е "Празника на града" днес?..-На Пазарджик..Та освен на Църквата,да поднесем уваженията си и на пазарджиклии-един странен сбирщайн от градски и основно селски елементи..
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който ползва историята за политика не е добре с главата.А още по-зле е този,който се връзва.С какво ще помогне някой си от миналото това,че СЕГА те чака фалит заради грешно взети решения?Миналото си е минало,не трябва да бъде повтаряно и се гледа напред!
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До номер 7:Хващаш се за глупости.На никой не му пука за Византия.Да са живи и здрави тези,които днес имат имен ден.
8
1
 
8
 
! Отговори
ХУБАВИ ИМЕНА преди 1 година
Честит празник. Живи и здрави бъдете.
7
3
 
2
 
! Отговори
До преди 1 година
Всичко е политика.Затова историята я ползват политически.Още Тацит говори,че ще предаде само истината,а лъже.Лъже и Плутарх.Защо да не лъжат и днес.Историята се ползва политически.Сега на изток им е удобно за забравят,че тяхната Византия всъщност е Рим,нали затова е втория Рим,а Москва третия.Но нали на запад зарязаха християнството и на изток правят каквото си искат.Македонци,българи,украинци и руснаци си пишат каквото искат.Впроем кодекса на Юстиниян е на латински и е в чест на римското пр
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човече,пред мен е точно световна енциклопедия.Защо лъжете.Няма Византия,термина е технически.Латинския е доминиращ в Константинопол до 7век.Империята е римска,императорът в Константинопол е ромейски!Какви украинци те гонят.
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До номер 5:Отваряш си световната история и четеш.Може и уикипедията.Все пак не може да се мерим с вас украинците по исторически лъжи...вие там учите страшни измишльотини от сорта как французите произлизали от Украйна.
4
2
 
6
 
! Отговори
? преди 1 година
Кой провежда тази фалшификация?Разбирам,че сте като македонците ,но да фалшифицирате документи.Посочете един докумвнт,в който пише византийски император..Няма...И няма да има.Императора е римски,а после василевса е ромейски,тоест римски!Защо фалшифицирате историята като македонците?
3
3
 
7
 
! Отговори
Оправете си лъжите преди 1 година
Сина на Констанций Хлор е издигнат за римски император в Йорк,дн Англия.Издава едикта си в днешно Милано ,Италия.Това преди да превърне Византион в Константинопол,313.Константинопол, втория Рим е официално открит 330.Термина Византия е технически и е вуведен 16/17век и то пак на запад.Няма Византия,империята е римска,респ. на ромеите!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква Византия ви гони?Империята е Римска!Византия е технически термин.Каква е тази глупост?Константин е син на римски генерал!
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много поздрави на Костадинка Стоянова от Бургас.Да е живо и здраво името и,и козите.