Спас Ташев: Къде виждат европолитиците напредъка на РСМ за човешките права?

Учени от БАН ще се срещнат с представители на групи и комисии в ЕП
22 май 2022 17:17, Александър Попов
49
Спас Ташев: Къде виждат европолитиците напредъка на РСМ за човешките права?

"Планираме учени от БАН, представители на сформирания Кръг за Македония, да направим посещение в Европейския парламент. Ще имаме срещи с отделните парламентарни групи, с отделните комисии. Целта ни е да представим съвременните измерения на македонския въпрос и голямата опасност, която грози Европа чрез вкарването на този троянски кон (б.р. - днешна нереформирана РСМ) в Европейската крепост," каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Спас Ташев от Института по демография на БАН, след посещението на еврокомисаря Вархей и очакванията му, споделени в Туитър за започване на европреговорите с РСМ и Албания през юни.

Ташев изрази изненадата си от факта, че европейските политици не коментират защо Скопие няма никакъв напредък.

"Четох приетия тези дни доклад за резолюцията на Европейския парламент. Там се говори, че Северна Македония имала огромен напредък по отношение на правата на човека, но аз такъв напредък не виждам," коментира доц. Ташев в разговор с Милена Милотинова.

Той подчерта факта, че всичко се пречупва през призмата на геополитическата ситуация в Украйна и елиминиране на евентуално руско влияние в РСМ, когато пътят към европреговорите й бъде отворен.

"Аз смятам, че руско влияние има и в момента в Европа. Една Сърбия отдавна води преговори за еврочленство, но руското влияние в нея по никакъв начин не е изкоренено, а пък Скопие буквално отстоява своята държавна доктрина, която е създадена в Сърбия и в Москва. Тоест това е троянският кон на Русия, който иска да влезе в европейската крепост. Така че мисля, че тепърва западноевропейците трябва да направят анализ по отношение на това къде грешат," категоричен е Спас Ташев.

Преди месец доц. Спас Ташев от името на Българска национална платформа написа писмо до еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, но по думите, няма отговор.

"Акцентите от писмото бяха на базата на неговото предишно идване и заявление, че той ще идва дотогава в София, докато не бъдат решени спорните въпроси. Ние го приветствахме с добре дошъл. Заявихме, че освен в София трябва да ходи и в Скопие, тъй като очевидно по-голямата част от проблемите са там. И все пак пожелахме при едно следващо негово гостуване в София да направим среща. До този момент отговор нямаме. Документът беше изпратен на български, тъй като българският е официален език на Европейския съюз. Сега сме подготвили превод на английски и съвсем скоро ще му го изпратим. Дано това пренебрежение към българския език да бъде преодоляно от английския, но така или иначе ние ще настояваме за среща", коментира доц. Ташев.

По думите му честите посещения на еврокомисаря по разширяването у нас говорят за натиск.

"При всички случаи натиск има. Мисля, че самият Вархей до голяма степен е мотивиран от посланията, които идват от правителството в Скопие. От тази гледна точка не трябва да бъдем изненадани, че той толкова настоятелно се среща с български държавници и ги призовава да премахнат ветото," заяви Ташев. По думите му не е реалистично през юни да се очаква сваляне на ветото. Като аргументи той посочи, че Скопие и София няма да проведат планираното съвместно заседание на правителствата и дори и ротационният председател на ЕС Франция е заявила, че няма такива реалистични очаквания за сваляне на ветото, а единствено близка перспектива има пред Черна гора. "Дори се заговори, че РСМ ще бъде сложена в някаква допълнителна група за по-късен етап, което показва, че очакванията на еврокомисаря Вархей не са реалистични," коментира Ташев.

По думите му, при всички случаи и върху Скопие е оказван натиск, както и върху България, но Скопие много умело успява да парира този натиск с аргументи, насочвайки обвиненията към българската страна.

"Основното обвинение на Скопие към нас, който непрекъснато се използва при всички срещи с евроатлантически представители, е твърдението, че България оспорвала съвременната македонска идентичност и език. Това беше надградено дори в едно по-широко разбиране, че едва ли не България е била Русия на Балканите, а пък Македония е била Украйна. Ние сме искали да разработим същия сценарий. Да, това не е вярно, но когато се повтаря една лъжа сто пъти, тя започва да звучи като истина в очите на тези, които я слушат. И ние няма как да не си дадем сметка, че срещу нас се работи упорито, дори и с тези механизми на спечелване на приятели и партньори, поддръжници, за които говори в интервюто си външният министър на РСМ Буяр Османи. При всички случаи трябва да подменим нашия подход и да обясним, че всъщност в Северна Македония, в сегашния й вид има огромно сръбско-руско влияние. То е тотално, бих казал. То се прокарва не само чрез някакво задкулисие, но чрез медии и чрез икономика. Скопие буквално има пъпна връв, все още непрекъсната, с Белград," казва Ташев, според когото тези връзки не би трябвало да бъдат вкарани в Европейския съюз.

По въпроса защо тази година българите в РСМ не са изрично упоменати в текстовете на доклада на ЕП, в които се призовава за недискриминация, ученият от БАН коментира: "От Скопие много внимателно бяха анализирали кои са българските фактори, които влияят за успех на българските послания. Един от тях е евродепутатът Андрей Ковачев. И поне от едно изказване на министър Буяр Османи останах с впечатление, че те персонално са разработвали отделните български външно-политически играчи и са разработили план за тахното елиминиране, в това число и за тази поправка, която е защитавал Андрей Ковачев. Трябва да си дадем сметка, че срещу нас има един доста обигран играч в лицето на Скопие, който има традиции на базата на дипломацията от югославската епоха, а ние тепърва се учим," заяви Ташев и заяви, че някои посланици у нас му поставят въпроса защо България 30 години мълча. "Надявам се да преодолеем тази слабост, за да вървим напред," заяви Ташев. "Не ми е известно български държавник да е тръгнал на европейска или евроатлантическа обиколка, като основната му мисия бъде да популяризира българската позиция по спора ни с РСМ. Скопие го прави непрекъснато - и вицепремиера Никола Димитров в предишното, и министър Буяр Османи в сегашното правителство, те непрекъснато обикалят, консолидират около себе си партньори и в същото време правят черен ПР срещу България", коментира Ташев.

Целия разговор на Милена Милотинова с доц. Спас Ташев вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Спас ТашевРС Македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не на членство на Македония,не на македонци,който пишат *** ***,НЕ на страна,която не признава българи,и открито ги мрази и краде българската история,не на смесени комисии,който да изясняват кой българин,кой македонец
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зад Македония не стои нито Русия нито Сърбия а ЕС и САЩ. Русия е заета с войната, а сръбски политици на Шешел са признали, че повечето македонци са българи. Защото и там има македонски граждани които са албанци, роми, турци,, сърби.
32
3
 
3
 
! Отговори
А Украйна, а Украйна преди 1 година
А в Украйна, а в Украйна какво става, в Украйна какво става? Защо изчезнаха новините от Украйна? Губи ли Русия, губи ли Русия? Печели ли Украйна, печели ли Украйна?
31
2
 
11
 
! Отговори
Цар Самуил преди 1 година
Вето казах !
30
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много обркан човек. Путинист.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Албанец спечели парламентарните избори в Австралия, Фашиста-либерал Морисън си заминава, гответе се европудели
28
8
 
10
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
Радев, Янев, Йотова, Нинова и цялото БСП, особено Костадинов-***, все путинска РАЯ!
27
5
 
8
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
Радев, Янев, Йотова, Нинова, цялото БСП, особено Костадиновo-израждан
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
9 Но ветото е съвсем реално, независимо кой, какъв е. И в Гърция си има комунисти, но Гърция държа вето почти 30 години.
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24 Дори и така да е, ветото на България се чува в Брюксел. Апропо, има отдел в Брюксел, който следи пресата във всички страни членки и прави анализи. Но античките откъде да знаят, ще си чакат още 20 години пред вратите на ЕС.
24
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
11 България не приема закани, още повече, ако идват от нискикосматиимургави титовисти, от Скопие.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво статии показвате в България са важни само за определена група хора в България .За Европа това не е от значение.Те са наясно кой какъв е.
22
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как тогава вкараха Българските слуги на Путин в ЕС?
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
16 Хмм, изглежда нямат информация, защото години наред вярваха на лъжите, на Путин, който ги лъжеше, че ще направи Русия демокрация. Дори пропя на английски. Наивтите и слаби западни политици вярват на лъжите на Скопие и Белград, които не желаят да се дистанцират от Москва. Заради слабите западни политици, България няма да продаде своята история, идентичност и правата на българите в РСМ. Изглежда на Вашингтон и Брюксел много се харесва езикът на омразата, който идва от най-високия връх в Скопие.
20
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям зор имат западноевропейците да си вкарат автогол с вкарването на сръбските и руски слуги от нереформираните титови югославяни. Нека да използват ситуацията да ги реформират и да имат искания към тях. България и ЕС много ще пострадат от безусловното вкарване на тези сръбски и руски слуги. Искайте реформи в Северна Македония, чуйте европейската членка България, която най-добре познава тези лъжци и крадци.
19
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не Македония се държи като Путин,а България.Много си се объркал.
18
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Декларацията в парламента на България е в противоречие с договора за добросъседство.Договора в Македония е изпълнен,но няма как да се изпълни декларацията.Някой чел ли е декларацията на ВМРО ,която беше популистки приета в парламента.Покажете това в ЕС.Не само няма как да бъде изпълнена от Македония ,тя противоречи с договора за добросъседство.Но не е проблем това,продължавайте в същия дух и скоро ще се махмем от ЕС и НАТО,а ние ще чакаме на опашки за Македонски паспорти за да се махнем от тук.
17
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РСМ е бъдещия Троянски кон на Русия в ЕС. С приемането на РСМ в ЕС, руското влияние ще се засили още повече. Наивните европейски политици вярват на скопските лъжци и фалшификатори, също както вярваха на Путин, който ги лъжеше, че ще демократична Русия. Също както вярват на лъжите, на Вучич, че ще приеме европейските ценности. Скопие все повече се сближава с Белград, който не иска да се откъсване от Москва. Твърдост и санкции трябват за Сърбия и РСМ, а не толеранция
16
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давайте канете само Путинисти.Добро бъдеще ще имаме.Това е 100% Путинист.Питайте го дали има война в Украина и дали трябва да дадем оръжие на Укарина и дали да купуваме газ от Русия и ще Ви стане ясно.
15
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължавайте да показвате подобни Путинисти в медиите и има голяма вероятност да ни изгонят от ЕС и НАТО.Какво си мислите в ЕС и САЩ нямата ли информация? Как имат информация за Пеевски? А няма да са наясно с останалите шпиони в България.Много им е ясно и едвам ни издържат простотията.Юни е решаващ месец за България ,а не за Македония.