България има хляб, но той няма да поевтинее

Трудно е да се правят дългосрочни прогнози за цените
Обновена: 23 май 2022 10:15 | 23 май 2022 10:15, Росен Стойчев
27
България има хляб, но той няма да поевтинее

"Трудно е да се правят дългосрочни прогнози за цените. Дори Русия да спре износа на зърно, България има достатъчно количества, за да задоволи собствените си нужди, но цените на световния пазар ще скочат." Това обяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов .

 По думите му цената на олиото се е стабилизира на около 5 лв. след пика на поскъпването около 8-9 март.

Поскъпването при сиренето и кашкавала се наблюдава вече няколко месеца. Тенденцията е то да продължи.

"При основните хранителни продукти почти навсякъде има задържане на цените.

Още по темата
При млечните има тенденция за нарастване. Преди 6 месеца увеличението беше 25% на годишна база при сиренето и кашкавала, сега е 35%", уточни Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира, че ще се стигне до точка на насищане, но ключов за сектора е енергийният пазар.

Цените на картофите, морковите и лука са като тези преди година, поевтиняване има при лимоните и ябълките. Прогнозата при зеленчуците е те да са на поносими цени, не се очаква драстично поскъпване. При картофите може да се стигне до свръхпредлагане, което е добре за клиентите, но ще донесе загуби на производителите.

Без осезаема промяна в цената е свинското месо.

"Има голямо предлагане на свинско. Това не е добра новина за свинепроизводителите. При нарастване на разходите ще доведе до намаляване на животните. А като намалее предлагането, цените ще тръгнат нагоре", коментира Иванов.

Той подчерта, че при пилешкото месо има стабилизация на цената в последните 20 дни - около 5 лв. за килограм. След поскъпването на яйцата - сега цената се е задържала на около 27 ст.

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища не прогнозира поевтиняване на хляба, въпреки предложеното 0% ДДС.

"Това ще е мярка, която ще облагодетелства производителите. По-скоро ще окаже влияние върху задържането на цената, много са дисбалансите, за да се стигне до понижение. Търсенето на хляб не е много голямо", подчерта Владимир Иванов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9Анонименпреди 12 секунди 0 0е много чсно че няма. Ние и злато имаме ама го даваме на Дънди Прешъс (Канда) за жълти стотинки. Само за година вадяр 4 тона злато от което асмо 1% влиза в БГ. И хляб има, да ама ще стане 5 лв и ако не ви хареса нишо не може да направите защото сме с адска робска психика. . . . . . НЕ ЗАЩОТО НЕ ИЗБИРАМЕ ИСТИНСКИ ПОЛИТИЦИ НАПР.ВЪЗРАЖДАНЕ! Е ТО ДРУГИ ВЕЧЕ И НЯМА
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българското зърно се изнася за печалба на зърнарските кулаци, а се внася зърно за печалба на хлебарските кулаци от чужбина. Един картелен зърнар каза, че иска помощи от държавата, но иска да продаде зърното на най-високата цена в чужбина, защото това било пазарна икономика. Зърното ще бъде изнесено, а ще има недостиг на зърно за внасяне.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бре ко...***-радьовски превратаджийчета, вдигайте инфлацията, че да си папкате сладко от НАШИЯ поминък э - до време! Яхнахте Виденовите-юмручковските волове, е, такъв ще ви е краят на Видовден (15-ти октомври). Само не си забравяйте гаулайтерчето и кобилата му, когато отФърчите за Канадата - не че тя примира за китайския морковен прах-панацея на сладкарката Линда.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че няма да поевтинее. Всичко, което е намерило повод да поскъпне, не поевтинява вече.
16
1
 
8
 
! Отговори
Eee преди 1 година
Заглавието само по себе си говори всичко: значи в тази държава мафията прави с цените на всичко, каквото си поиска.
15
2
 
10
 
! Отговори
Кейнс преди 1 година
Абе да питам аз защо като набеденият "бизнес" си вдига цените на воля, му се отпускат и помощи? Не им ли стига на к'пелдаците
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро ментата купи зърно за 1 милиард за да купуваме скъп хляб. Голям лъжец е този Киро ментата.
13
0
 
5
 
! Отговори
Променете преди 1 година
Данъците! 93 милиарда лева депозити! Колко е държавния бюджет?!!! И за това: прогресивен данък, необлагаем минимум на ниво средна заплата, семейно подоходно облагане. В противен случай само комунистите НЯМА да духат киселото мляко!
12
4
 
6
 
! Отговори
Защо цените растат! преди 1 година
Българските комунисти, предвождани от Радев не разрешиха да се изпрати като военна помощ нито един куршум за отбрана на българите в Украйна. Следователно България няма нищо общо с тази война. Тогава , възниква въпросът -защо изведнъж управляващите комунисти, защитници на Кремъл, вдигнаха цените у нас на всичките хранителни продукти. И брашно си имаме, и газта беше договорена с четири пъти по-ниска цена от руската цена и пак цените растат. Има нещо гнило в държавата и това е властта.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДДС не трябва да се пипа, хляба ще покаже, хората нищо няма да усетят!!!
10
3
 
12
 
! Отговори
zeus преди 1 година
Като няма хляб ще ядете на Кировица пастите :)
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е много чсно че няма. Ние и злато имаме ама го даваме на Дънди Прешъс (Канда) за жълти стотинки. Само за година вадяр 4 тона злато от което асмо 1% влиза в БГ. И хляб има, да ама ще стане 5 лв и ако не ви хареса нишо не може да направите защото сме с адска робска психика.
8
1
 
18
 
! Отговори
Ще преди 1 година
ни изкомандват да си харижем зърното и то без пари. Пък че хлябът щял да стане 5 лв...трябвало да бъдем солидарни с ЕС!? Но когато си колония е така!
7
0
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
.............Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища не прогнозира поевтиняване на хляба, въпреки предложеното 0% ДДС.............. А, добър ден. Със скъпо брашно, нафта и труд, ще поевтинее хляба, ама друг път.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3, само ти знаеш как се живее като 'истински' българин
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз наблягам основно на хляба. Ако не ям много хляб, не мога да се нахраня.
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво поевтиняване говорите?! Вчера гледах, че пшеницата на зелено вече се предлага на 900 лв. за тон, като преди година е била 300-350 лв. за тон. Това е само пшеницата, а горивата с колко скочиха? Хляба ще удари пет лева ако върви така.
3
1
 
13
 
! Отговори
До1 преди 1 година
Само ти знаеш как се ползва компютър...
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Трудно е да се правят дългосрочни прогнози за цените".Кое му е трудното бе, то е ясно всичко ще хвърчи нагоре.
1
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На българските инфантили им дай голфо с газ, панела от соца, работа у заводо да бачкотят кат гуве.да, а вечер салата и ракия да се изявяват във форумите колко обичат Русия, ако въобще знаят как се полза компютър.