Лорер: Все повече инвеститори се интересуват от България

Intuitive инвестира още 80 млн. лв. у нас в производство на 3D ендоскопи
23 май 2022 14:00, Йоана Цонева
58
Лорер: Все повече инвеститори се интересуват от България
Снимка: БГНЕС

Инвестиция за над 80 млн. лв. планира високотехнологичната компания „Интуитив“, лидер в производството на техника за роботизирана хирургия и минимално инвазивните грижи. Компанията ще инвестира в построяването на модерна производствена база в Първомай, област Пловдив, с което ще увеличи производствения си капацитет на 3D ендоскопи за роботизирана хирургия и ще разшири развитието си в Европа.

Това стана ясно след работни срещи, проведени в Министерството на иновациите и растежа, и в Областната администрация на Пловдив, на които беше представена първата фаза на инвестиционния проект, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

Новото съоръжение ще увеличи производствения капацитет на 3D ендоскопи, използвани глобално в роботизирана хирургична система „Да Винчи“ на „Интуитив“, които до момента се произвеждат в Германия.
Инвестицията в България ще доведе до разкриване на повече от 100 нови работни места, с потенциал да достигнат до над 300 в близките няколко години.

„Уверени сме, че производствената база на „Интуитив“ ще доведе до икономическо развитие на целия регион, като особено ценно е, че ще се произвеждат продукти с висока добавена стойност“, посочи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Той изрази цялостната си подкрепа за реализацията на инвестиционния проект. По думите му все повече инвеститори се интересуват да разкриват високотехнологични и иновативни производства в страната.

Още по темата
Министър Лорер изтъкна още, че чуждестранните инвестиции у нас са се увеличили четири пъти през първото тримесечие на тази година, спрямо това на предходната, като са достигнали 1,055 млрд. евро, според последните данни на БНБ. „Тази инвестиция потвърждава положителния тренд от началото на годината“, допълни министърът.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, подчерта, че България се стреми да привлече точно такива инвестиции с висока добавена стойност, за да се подпомогне икономическият растеж.

„Интуитив“ има удоволствието да разшири производствените си възможности чрез този проект в България. Това ново съоръжение ще ни даде възможност да увеличим капацитета на производство на 3D ендоскопи и да удовлетворим нуждите на нашите клиенти“, каза г-н Харолд Хигинс, вицепрезидент „Производствени операции Европа, Близкия изток и Африка“ и генерален мениджър на „Интуитив“.

Базирана в Сън Вали, Калифорния, „Intuitive“ е производител на системи „Да Винчи“ за асистирана хирургия. Хирурзи от цял свят са завършили повече от 10 милиона оперативни процедури, използвайки системата „Да Винчи“. Нарастващото търсене на роботизирани технологии в Европа и по целия свят в тази сфера е част от решението за разширяване на компанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
5
 
! Отговори
Баубау преди 1 година
Интересуват се колкото кравата от телешко месо.Несретник.
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
работни места за 100 души.....олелееле, интересно ми е тоя министър защо не говори за заплатата от 15 бона в НЗОК на жена си като член на борда на директорите...от ден не ден стават все по-нагли и безочливи....
47
1
 
1
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
Ми то и на тебе ти убягват разни работи гледам.. чети повече ;) а за 12 години реалните инвестиции са НУЛА
46
0
 
1
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 година
Да бе, повервахме ти.
45
1
 
3
 
! Отговори
ЯЛТА преди 1 година
Тогава никой не помисли за нас и ни предадоха на СССР.
44
0
 
2
 
! Отговори
закъснял интерес преди 1 година
когато взехме да измираме!
43
0
 
1
 
! Отговори
инвеститор от сащ преди 1 година
- сър, в България...- България, какво е това- държава, сър- къде е- в европа, сър- интересно, интересно....от кога я има....стана ми интересно
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този измислен министър взе и той да си верва!Толкова много ненужни министерства и зам.министри никога не сме имали Кирчо взимай си ги и никога повече не се връщайте!!!
41
0
 
9
 
! Отговори
Kpss преди 1 година
Хахаааа,ще се избият да инвестират в клоаката,наречена БГ.........Тоя е е ахти жалкара...
40
0
 
7
 
! Отговори
Може би преди 1 година
и орден Стара планина за най-големия инвеститор: Дънди Прешъс Метълс
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ивелин МихайловКато ти убягва вземи се информирай.Чети ,образовай се,интересувай се.Само не ми защитавай тия мошеници къде окрадоха за 1 година милиарди и казват пари няма нищо не можем да направим.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лорер ,Петков и Василев са сред най-големите мошеници на съвременния свят.Много приказки и обещания,а никакви действия и реализация.
37
0
 
4
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
До 39 нещо да ми споменеш кой е инвестирал последните 12 години? Че нещо ми убягва..
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ивелин МихайловНещо да споменеш кой какво е инвестирал за последната година,че на хората нещо им убягва.Само приказки от хиляда и една нощ.То не бяха батерии,електромобили,ветроцентрали,три моста над Дунава,един над Черно море,пет тунела,няколко магистрали
35
0
 
4
 
! Отговори
Хени Лорер преди 1 година
Синко, гледай да обереш бостана овреме, че Бойко ще му става пъдарин!;)))
34
1
 
4
 
! Отговори
Лорер преди 1 година
Нашият имидж по света много е залинял, затва ша използваме България да си поизперем имиджа на племето като движещо световният прогрес. Тука най ша стане, щото населението е най-глъво;))) другаде вече не ни верват, но тук, ша ни поверват! Е, разберете, че светлото технологично бъдеще с висока стойност, струва пари, предимно пари и много пари, затва сипвайте тука с чували, па аз ша ви реновирам! Накрая за вас иновациите, а за мен - парите. Винаги е било така, не ми се сърдете!;)))
33
11
 
3
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
По гербаво време за 12 години нямаше толкова чужди инвестиции колкото сега за 1 година.. всички инвеститори бягат от Бойко Болгароубиецът като дявол от тамян!
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я, брей! Много сме били вървежни, па не сме разбрали ние нищо!
31
0
 
6
 
! Отговори
Ексклузивно ! преди 1 година
Днес Премиерът на България Кирил Петков е подписал най-крупната инвестиционна сделка на стойност 230 лева. В Пловдив се открива нов гараж за производство на силиконови вибратори и играчки за възрастни специално за 2022 SOFIA PRIDE FEST. Патрон на Прайда ще бъде не кой да е а самият организатор в лицето на Премиера с любезното съдействие на Херо Мустафа и за първи път на екрана Маева в ролята на бялата мишка. Хаха
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛОРЕР , КАЖИ ЗАЩО СМЕТКАТА ЗА МАГИСТРАЛА ХЕМУС Е ИЗПРАЗНЕНА- В ЧУВАЛИ И САКОВЕ ЛИ Я ИЗМЪКНАХТЕ, ЗАЩО Я ЗАНУЛИХТЕ?