Мощи на св.св. Кирил и Методий за пръв път за поклонение у нас

Те ще бъдат тържествено посрещнати в София
Обновена: 23 май 2022 14:17 | 23 май 2022 07:15, Елка Василева
31
Мощи на св.св. Кирил и Методий за пръв път за поклонение у нас
Снимка: Свети синод на БПЦ

Светите мощи на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий не само за първи път са в България, но са и за първи път на поклонение. В София светините ще бъдат официално посрещнати днес.

Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, съобщи за БТА, че Светите мощи на Светите равноапостолни братя никога не са били изнасяни на поклонение - в православна, в католическа или в славянска държава. Светините за първи път ще са у нас на поклонение, което ще продължи до 25 май.

Мощите от вчера са в Гигинския манастир "Св.св. Козма и Дамян", а от днес ще бъдат изложени за всенародно поклонение в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София.

От Софийската митрополия съобщиха, че до 25 май, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит и на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, с разрешението на Вселенския патриарх Вартоломей и на Свещения Кинотис на Света гора (Атон), в София пристигат и ще бъдат изложени за всенародно поклонение Светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил.

Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил са донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей - игумен на светогорския манастир Есфигмен. Светинята се пази в Есфигменската света обител, в седалището на обителта - столицата на монашеската република, Карея.

В 12:00 часа днес ще е посрещането на Светите мощи на кръстовището на бул. "Христо Ботев" и бул. "Александър Стамболийски", и с литийно шествие по булеварда светините ще бъдат пренесени в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя".

В храма, в 12:15 часа, президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, заедно с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, ще участват в поклонението пред мощите на равноапостолните братя. Президентът и вицепрезидентът ще присъстват на молебена пред Светите мощи, който ще бъде оглавен от епископ Поликарп.

След това ще има всенародно поклонение пред Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил. При необходимост, храмът ще бъде отворен през цялата нощ, съобщават от Софийската митрополия.

"Приканваме честния клир, монашеството и верния народ на Софийската епархия, и всеки желаещ, да вземат участие в това историческо събитие", призовават от Софийската митрополия.

Игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор обясни, че българите ще може да се поклонят на Светите мощи - "на част от ръката на Св. Кирил Славянобългарски и на две частички от ребрата на Св. Методий - архиепископ Моравски". "Има и една малка частица от Светия животворящ Кръст Господен. За първи път Светите мощи излизат от Гърция след тяхното връщане, а първата православна и славянска страна е България, което е важно и символично", обясни архимандрит Никанор.

Мощите на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил през 80-те години на миналия век са върнати от Римокатолическата църква на Солунската архиепископия и оттогава се съхраняват в манастира Есфигмен на Света гора.

На 10 май 1985 г. в Солун се построява и освещава първият храм, посветен на Светите братя Методий и Кирил в Гърция, каза за БТА епископ Поликарп. Той обясни, че в освещаването на храма, в присъствието на много архиереи, са подарени на храма мощите на Светите братя Методий и Кирил от двама архиереи на Вселенската патриаршия. Това са Халкидонският митрополит Мелетий и Австрийският митрополит Хризостом. Те подаряват мощите на храма и от тези частици братята от манастира Есфигмен, който тогава е бил обикновена килия в Карея, получават тази светиня като дар. Ние имаме сертификат, който получихме за достоверност на мощите, подписан от блаженопочившия митрополит на Лангада - Йоан. Това е историята на мощите, а самите те са получени от архиереи от Ватикана, каза Белоградчишкият епископ Поликарп.

Той обясни, че идеята за идването на мощите у нас се е зародила при посещение на архимандрит Никанор в манастира Есфигмен, който е видял, че там има мощи на Светите братя и е разказал за тях на българските архиереи.  

Мощи на Светите братя Методий и Кирил се съхраняват в два храма в Солун - в този, който е на Светите братя в митрополията Солун, и в солунския квартал Неаполи. В него има още един храм, който е построен в памет на Светите равноапостолни братя, и също се съхраняват частици от Светите им мощи, обясни епископ Поликарп.

Есфигмен е един от най-старите атонски манастири. Както и останалите светогорски манастири, е преживял периоди на подем и разорение, но и до днес е съхранил множество православни светини и огромна библиотека. Храмовият му празник е в деня на Възнесение Господне.

Манастирът Есфигмен има много реликви в съкровищницата си. Сред тях е частица от Животворящото дърво на Кръста Господен, кръстове, икони и много Свети мощи на различни светци.

В богатата манастирска библиотека се пазят 372 ръкописа (от тях 75 пергаментови) и 2000 печатни книги. Други 6000 книги са подредени в странично крило на манастира.

На празничния 24 май в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София от 9:00 часа ще бъде отслужена архиерейска Света литургия в чест на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил. През деня ще има всенародно поклонение пред светините, а в 18:00 часа ще има маслосвет за здраве и благословение на вярващите пред Светите мощи. До 23:00 часа отново ще има всенародно поклонение, а при необходимост, храмът ще бъде отворен през цялата нощ.

На 25 май от 9:00 часа ще бъде отслужена архиерейска Света литургия в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя". За 12:00 часа е предвидено изпращането на Светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил за Света гора.
 


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Страшно нещо е невежеството.Не спряха да се сипят тия дни откровени лъжи. Кирил и Методий не са българи. Всичко, което се цитира, са текстове, преписвани, дописвани, култивирани във времето за патриотични цели. Идеализацията от Средновековието е средство да да се обслужи религията и е твърде далече от истината.Кирил е полиглот, невероятен ум, византийски дипломат и делото му за славянството и българите е революционно за времето на догматизма. А ние, българите, сме го съхранили и разпространили!
25
1
 
3
 
! Отговори
Мани Турските Новини преди 1 месец
Време е МАХНАТ Новините на Турски език по държавните телевизии.. ПЪРВО, Мюсюлманското Турско РОбство СВЪРШИ.ВТОРО, ДПС падна от власт, и българи УПРАВЛЯВАТ България.. Турците да си търсят правата при Реджеб Ердоган и да приказват на турски език в Турция.. Трябва да УВОЛНЯТ турските ШПИОНИ в БНТ и на тяхно място да сложат БЪЛГАРИ да правят предаване.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Байдън скоро ще умре, за съжаление...
23
4
 
2
 
! Отговори
до Пирин 16 преди 1 месец
Иска ти се да съм лъжец, ама истината не може да се скрие. Ето оригинална снимка на житието, където ясно в текста е оградено, къде точно пише, че Кирил е родом българин:https://voinaimir.info/2021/12/cyrill-bulgaria/Надявам се всички безродници да се побъркате от злоба и омраза.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спорът е безмислен. В Източната Римска империя (Византия) етносът няма значение. Няма българи, няма гърци, всики са ромеи, т.е. римляни. Самите понятия народ и народност се появяват по-късно.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На някои още не им е ясно, че Кирил и Методий не са авторите на азбуката, на която пишем днес. Не правят разлика между Кирилица и Глаголица.
20
5
 
4
 
! Отговори
Българи, преди 1 месец
отидете, помолете се на светите братя Кирил и Методий за българския народ, за България! Да пребъде България и да оцелее народът ни въпреки тези тежки антихристиянски времена!
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледам тука пак Ган_ьо е разбирач. Утре е 24 май - денят на българската писменост и култура, денят, който трябва да ни бъде националният празник. Кирил и Методий са славяни, вербувани от византийския император да създадат славянска азбука, за да може Византия по-лесно да приобщи славяните към православието. Само че княз Борис I и цар Симеон Велики объркват тотално византийските планове и превръщат България е "държава на ***". Този Дух, който ни е съхранил толкова векове.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фалшиви са (за съжаление).
17
2
 
7
 
! Отговори
Иа преди 1 месец
Кирил и Методий може и да са били етнически българи, ама нашата история особено от този период е толкова унищожена, изопачена и навряна да не казвам къде, че няма никакви останали извори. В Солун, особено в ония времена, е имало доста голяма българска диаспора, дори пра-пра дядо ми са имали къща в Солун преди големите войни и ние знаем, че там има цели квартали с българи, които много пъти са подлагани на гонения. Ататюрк също е от Солун и е отраснал с българи за това и знае перфектно български
16
11
 
4
 
! Отговори
Пирин преди 1 месец
До 14 Лъжеш. Нищо подобо никъде не е писал нито Климент Охридски, нито който и да е от учениците на Кирил и Методий. Тие простотии са се появили доста векове след смъртта им. Още средновековните българи са били лъжци и крадци без история и са си присвоявали чуждите ! и сега сте си същите.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Невежеството е сила, с която ни държат в подчинение. Мощите на Кирил, че и на Методий, частица от кръста Господен - как е възможно така да лъжат, как е възможно в 21 век да се въртят такива небивалици, да се творят и поддържат невъзможни разкази?! Житията не са биографии, какво е казал Климент и кога са го дописали - няма начин да знаем. И няма никакво значение, че Кирил и Методий не са българи. Важно е делото им и значението му за България и българите, а чрез нас - и за света на славяните.
14
7
 
5
 
! Отговори
до до пич преди 1 месец
Климент Охридски: "Кирил беше родом българин". Още въпроси? Веднага ще призная този азиатско-гръцки произход на солунските братя, ако ми покажеш документи от 9-ти век, които да го доказват. И много ми е интересно откъде точно черпиш великите си познания за родословието на братята, след като оригиналните сведения за тях се броят на пръстите на едната ръка.
13
9
 
7
 
! Отговори
Знае ли се, преди 1 месец
как точно фирмата на Кирил и Методи е спечелила обществената поръчка за направа на азбуката,имало ли е истински конкурс на база конкуренция и дали "братята"са били приближени на тогавашната власт?Историците не говорят за това,нито за македонския им произход
12
7
 
2
 
! Отговори
Ромеите преди 1 месец
Може и да не спасят народа ни от духовна нищета, но ромите ще възродят вярата в Бога.
11
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакви мощи няма да помогнат на този опропастен народ.Никакви светци,философи и ромеи няма да спасят безбожните български негодяи!
10
1
 
10
 
! Отговори
истината преди 1 месец
ОТ КОГА ДУМАТА ДУХ Е ЗАБРАНЕНА????
9
4
 
9
 
! Отговори
истината преди 1 месец
"Варосани гробници, пълни с нечистотии..." Прекланяйте се пред делото и *** - НИКОГА НЕ СЕ КЛАНЯЙТЕ НА МОЩИ - ТОВА Е ПРЕКЛАНЯНЕ ПРЕД ТЛЕННОТО, ТЯЛОТО - ТОВА Е САТАНИЗЪМ!!!
8
6
 
6
 
! Отговори
до пич преди 1 месец
До ПичНяма такъв "български благороднически род" в Солун. Благородници от гръцко-азиатско потекло, родословието им е добре изучено висши сановници в империята.. Твоите сведения са вероятно от Магаданската академия на науките
7
7
 
10
 
! Отговори
Пич преди 1 месец
Много странно какво правят в Гърция и защо досега католическата църква много пъти е отказвала да ни ги предаде. Иначе и латините, и гърците, и руснаците знаят, че солунските братя са от български благороднически род, ама умишлено си траят.