Мощите на Св. св. Кирил и Методий събраха стотици миряни

Свещените реликви ще останат в "Св. Неделя" до 12 часа на 25 май
23 май 2022 15:43, Йоана Цонева
5

За първи път софиянци имат възможността да видят мощите на светите братя Кирил и Методий. Те бяха донесени от Света гора и пренесени до църквата "Света Неделя".

Светинята пристигна вчера в страната ни и пренощуваха в "Гигинския манастир". Литийно шествие с мощите се проведе в центъра на София и стигна до катедралния храм "Св. Неделя", предаде Bulgaria ON AIR.

Стотици миряни чакат на опашка да се поклонят пред свещените реликви. Мощите включват частица от ръката на Св. Кирил Славянобългарски, частички от ребрата на Св. Методий и малка част от Светия кръст.

"Това е най-хубавият ден, това е благословия за нас и целия народ. Св. св. Кирил и Методий ще ни спасят в този труден момент и ще ни водят в бъдеще", каза един от вярващите, дошъл да се поклони пред мощите.

Други не скриха сълзите си от вълнение.

Мощите ще останат в храма "Св. Неделя" до 12 часа на 25 май. При интерес катедралният храм ще работи денонощно. След това ще тръгнат по пътя обратно към Гърция, за да бъдат върнати в Света гора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Кера преди 1 година
Бе до кога ще мятате хората по върбите с тия физически останки човешки ?! Дори самото им съхраняване/възпрепятстване на естествения физиологичен процес на тялото след смърттта е светотатство !
4
2
 
5
 
! Отговори
Верующ преди 1 година
Св.Кирил и методий и брат му. Е как събраха чаркове от двамата, като св.Кирил е погребан в Рим, а св. Методий - някъде в Чехословакия? Частица от Светия кръст пък в добавка е върхът на сладоледа. Всичко е от автентично, по автентично!
3
0
 
3
 
! Отговори
Отец Паисий преди 1 година
,,Свети свети Кирил и Методий"
2
0
 
5
 
! Отговори
Отец Паисий преди 1 година
Само сълзи...Припаднали няма ли? Делото им е свято за славянството.Благодарност на нашите владетели,че не са изгонили учениците на Константин и Михаил/свети,свети Корил и методий/и са разпространили Славянската писменост по нашите земи и ограмотявали нашия народ.
1
1
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Толкоз *** народ, си заслужава съдбата, тълпи за някакви си мощи, което е частица от кости, а никой няма да протестира срещу Кокорчовци те и гаврата с живите, все още, български граждани.