Честит 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий

Честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност
Обновена: 24 май 2022 11:19 | 24 май 2022 06:50, Елка Василева
37
Честит 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий
Снимка: архив, БГНЕС

България чества днес Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В София се организира най-масовото изпълнение на българския всеучилищен химн по случай 130 години от написването на текста му от Стоян Михайловски, както и по повод 50-годишнината от поставянето на паметника на светите братя Кирил и Методий.

"Сборен хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева ще даде тон за песен и се надяваме да има много хора, които заедно с нас да се включат в изпълнението на целия химн – нещо, което се прави за първи път", каза зам.-кметът на София Мирослав Боршош и покани всички на празника.

На церемонията пред Националната библиотека, която ще започне в 11.00 часа, организирана традиционно от Столичната община, за първи път ще прозвучи в цялост "Върви, народе възродени".

Достъпът до паметника на светите братя Кирил и Методий ще бъде свободен, като организаторите приканват всички присъстващи да се включат в изпълнението на химна. Пълният му текст ще бъде изписан на знаменцата, които ще бъдат раздавани на честването.

В празничната програма ще прозвучи стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“, изпълнено от най-малките участници в тържеството - първолаците Юрий Борисов и Боряна Бояджиева от Частно основно училище „Питагор“. Официално слово ще произнесе поета Иван Ланджев.

Ще бъде отслужен църковен водосвет и изпълнен гвардейски ритуал по поднасяне на венци.

Общоградско шествие ще започне от площад „Независимост“ в 10.30 часа и ще завърши пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11.00 ч. започва церемонията.

На 24 май президентът Румен Радев ще посети Пловдив за участие в официалното честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Държавният глава ще бъде посрещнат пред Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ (площад „11 май“). В 9.20 часа ще започне тържеството, на което президентът Румен Радев ще произнесе слово. В рамките на честването Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай ще отслужи молебен, а пред паметника на славянските равноапостоли ще бъдат положени венци и цветя.

В 10.00 часа президентът ще се включи в шествие по повод празника, което ще започне от площад „11 май“ и ще завърши пред сградата на община Пловдив.

В Драматичния театър държавният глава ще участва в тържественото отбелязване на 60 години от създаването на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Президентът ще приветства академичното ръководство, преподавателите и студентите на висшето училище.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще чества 24 май заедно с българското национално малцинство в град Босилеград.  Тя ще посети Културно-информационния център на българското национално малцинство „Босилеград“, както и пресклуба на Българската телеграфна агенция (БТА) в града.

Вицепрезидентът ще посети гимназията в града, където ще бъде организирана тържествена програма. Йотова ще присъства и на тържествената програма в село Извор, пред църквата "Св. Троица".

Тази година 24 май ще се чества в София пред реставрирания паметник на светите братя Кирил и Методий. Издигнат през 1972 г. пред Националната библиотека, монументът е дело на скулптора Владимир Гиновски и архитекта Иван Иванчев. Екип, воден от скулптора Марин Марков, го реставрира за първи път преди дни. Отстранени са повърхностните отлагания от високите повече от 4 метра фигури, запълнени са пукнатини, бронзовата отливка е третирана и е нанесено защитно покритие. „Сдружение на фамилния бизнес – България“ финансира и осъществи проекта.

От 12.00 ч. до 16.00 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“ ще се проведе празничен концерт-спектакъл, организиран от Регионално управление на образованието – София град, в който 500 ученици от столичните училища ще представят на голяма сцена български народни песни и танци.

На 24 май с вход свободен ще работят Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ, Регионален исторически музей – София и филиалите му, Парк-музей "Врана" и Зоологическа градина – София.

Мултижанрова инсталация с цветни букви и любими български истории в аудио, срещи с автори и разказвачи и други изненади ще посрещнат посетителите на площад "Славейков" в празничния ден.

За втора поредна година Storytel и Столичната община съживяват любимия площад на книгите в аудио-визуален празник на книжовността под надслов "Звукът на българската литература". Мултижанровата аудиоинсталация ще пренесе минувачите на емблематичния площад през емоцията в словото от любими български заглавия с подбрани литературни аудио откъси.

Културната програма на събитието стартира на 24 май в 11.00 ч. с литературни четения и истории за малки и големи от съвременни автори и разказвачи като Мария Касимова-Моасе, Рене Карабаш, Катя Антонова, актрисата Силвия Петкова и литературния историк Катя Зографова.
Специално за празника на площада идват и известните пейки "Скритите букви", които представят българската кирилица и съвременна поезия по света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Махай Турсктие Новин искате втора украина турция ще влезе в бг този път русия нема да ви спаси
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всички славяни които исползват кирилица честит празник-братята кирил и методи са били сдавяни а не българи никои не може да докаже че са били българи кирилицата се ползва много страни македония сърбия украина русия бг азбуката е съсдадена са тези славяни а не само за бг .бг са прабългарии влязоха в земите на тракиици и се съдениха с славяни
24
1
 
2
 
! Отговори
Махай Турсктие Новин преди 1 година
Време е МАХНАТ Новините на Турски език по държавните телевизии.. ПЪРВО, Мюсюлманското Турско РОбство СВЪРШИ.ВТОРО, ДПС падна от власт, и българи УПРАВЛЯВАТ България.. Турците да си търсят правата при Реджеб Ердоган и да приказват на турски език в Турция.. Трябва да УВОЛНЯТ турските ШПИОНИ в БНТ и на тяхно място да сложат БЪЛГАРИ да правят предаване.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит ни празник! Аз бях тотално шашнат да видя монголец как пише на кирилица. Монголец! И той ми разправя - "българи са я измислили". Монголец! Той пак си пише на монголски език, ама с кирилица. Какво беше там написал - нищо не разбрах. Ама се чудих как монголец знае за Преславската книжовна школа, за България....
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит празник на българските букви! Че и ний сме дали нещо на светът, и на вси славяни книга да четат.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека се съобщава и името на Панайот Пипков, като композитор на музиката към песента.
20
3
 
14
 
! Отговори
Честит празник! преди 1 година
И нека пазим българския език, говорим правилно и пишем грамотно!
19
2
 
15
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Честит празник на всички българи!За мен 24 май винаги е бил светъл празник-най-българския от всички празници!Трогателни са срещите със съучениците от випуска,на които съм ходила винаги при възможност.Този ден завинаги е останал за мен свързан с книгите и знанието."Напред,народността не пада,там дето знанието живей!"Радвам се ,че запазих голямата си любов към книгите през целия си живот.Тези,които ги пренебрегват,остават за цял живот духовно бедни и ограничени!
18
0
 
5
 
! Отговори
Новите и старите... преди 1 година
Поема : Новите и старите политици : Във боички потопени към властта са устремени . Колко много демагози и добри политолози ! Флюгери и куп пиари и всякакви екземпляри - те привидно са критични с доста интереси лични . Лъха доста песимизъм от техния практицизъм . Няма вече родолюбие има само себелюбие . : Автор : Георги Илиев Митев . Трето поколение репресиран . София , България .
17
1
 
10
 
! Отговори
Честит празник... преди 1 година
...хора.Излезте за шествията,излезте да видите програмите с участие на децата ви, да чуете химна, да си припомните ученическите години. Не знам друг народ да има празник и химн на буквите и писмеността си, а това никак не е малко.
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен123 преди 1 година
Защо на Нова тв, надписът на екрана е син, жълт и бял. Ние Българи ли сме, или укри. Да го направят бял, зелен и червен. Продажна тв.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо новината е на втора страница? Зеленски е на първа страница ? Кое е по- важно?
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Духовността ще спаси България.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит празник
12
6
 
13
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК , БЪЛГАРИ ОБЕДИНЕНИ С БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА !!!
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да му повярвам дега на Pro100 Киро за срещата с папата, след толкова лъжи заприлича на лъжливото овчарче последно беше неможе да повярва че 20% подкрепят Русия, аз немога един да намеря дето подкрепя окрайна безплатно
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит имен ден на канадския шмекер,мошеника от Халифакс,да е жив и здрав,и да не допуска България пак да падне под Банкянско иго.
9
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Честит празник БЪЛГАРИ!
8
1
 
11
 
! Отговори
Честит 24 май! преди 1 година
"Върви, народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова,съдбините си поднови!"
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит празник на всички българи! Затвор за всички русофили-предатели...