Йотова: Да помним, че тук, в България се родиха свещените букви

Честит празник на всички, които с огъня на духовността изгарят невежеството
24 май 2022 13:15, Елка Василева
59
Йотова: Да помним, че тук, в България се родиха свещените букви
Снимка: архив, БГНЕС

Честит празник на всички, които водят българския народ и българската държава към просветен и културен напредък и всеки ден неуморно разширяват границите на духовна България - с тези думи в профила си във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави българите по повод 24 май  - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

„Честит празник на всички, които с огъня на духовността озаряват пътя на бедните духом и изгарят невежеството, които ни въздигат над прозата на деня“, посочва Йотова.

Вицепрезидентът припомня думите на Паисий Хилендарски, че българите по-рано от всички славянски народи са започнали да четат на своя език.

„Да помним, че тук, в България се родиха свещените букви, на които днес пишат над 300 млн. души в целия свят. Мисията на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици намери спасение в тогавашната българска държава благодарение на прозорливи български владетели. България поведе безбрежното славянско море, като разпространи към останалия славянски свят познание, култура и духовност, които и до днес предопределят развитието на Европа. Този свят разказ трябва да помним, да предаваме на поколенията, да славим пред света“, призовава Йотова.

„24 май е гордостта на всеки българин, че принадлежи на народ, роден от словото и книжнината, със силен национален дух, устоял на всички изпитания на времето с най-мощното оръжие в ръце – знанието! Само с него и днес ще успеем да преборим малограмотните, за да пребъдем като народ и държава“, пише вицепрезидентът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грешка - не до До Анонимен 28, а до 31
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 28 - а бе, пич, "случайно" не са доживели края на дните си в Солун - поограмоти се малко
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Охрид - ти по-добре учи албански и албанската азбука, щото до 3-4 години северномакедонските "славяни" ще сте под 10% - нас не ни гледай
41
1
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
Това БКП творение от коса и кокали първо трябваше да пита Путин а не да говори наизуст!
40
0
 
2
 
! Отговори
родиха се комунисти преди 1 година
от селски произход с червени партийни билети. Изоставиха земята да ни храни.....
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Првоначално са нарисувале некви yюbе само. Чак по-късно е станала кирилицата.
38
1
 
3
 
! Отговори
Преслав преди 1 година
Македонците ни наричат татари,а говорят татарски.Има нещо сбъркано в тиквите им.Нека се пишат каквито искат и да не се занимават с нашата история.Все пак ние сме 7 млн/а вървяхме към 10/ а техното милионче с албанско сръбска мешавица нямадумата.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе кво работи в президентството тази жена за 15 бона заплата.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали щеше да ходи в Босилеград?!Що се отказа,да не разваля международното положение?!
35
0
 
4
 
! Отговори
... преди 1 година
Вий спомняте ли си другарко,когато Партията ни учеше,че "религията е опиум за народите"?И когато църковните празници бяха забранени?Как така партийният пропагандатор изведнъж стана "православен просветител"?По чия инструкция станахте яростни защитници на "националния интерес",защото се припокрива с партийния интерес?...
34
4
 
4
 
! Отговори
Охрид преди 1 година
Татари, ова е ден на сесловенската писменост, не на бугарската азбука.
33
2
 
5
 
! Отговори
Тесалоники преди 1 година
Г-жо медена, Кирил и Методиус са гърци не всички са българи на Балканите!
32
1
 
4
 
! Отговори
Пф преди 1 година
До Истината --- Това са абсолютни глупости, вземи прочети малко история мунчляк. Ти говориш така все едно Византия ни е бил приятел :ДД ти чуваш ли се въобще кви ги дрънкаш. Именно Византия всячески се е опитвала да внедри гръцкия език във всички църковни текстове, а създаването на бг азбуката и по-късно църковно-българския език помага на България да създаде автокефална и независима църква, след това архипиескопия и накрая патриаршия, тогава това е голяма загуба за Византия
31
3
 
5
 
! Отговори
Лош преди 1 година
Според вашия бог Путин, буквите са се родили в Македония, иначе в руските училища се преподава, че са се родили в Русия ама вие нали му се кланяте
30
5
 
2
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
Че какъв е проблемът да си българин и византиец? Това е все едно сега Киро с двойното гражданство. Иначе по онова време най-голямата българска диаспора е била именно в Солун. Самият факт, че Кирил и Методи избират да създадат най-перфектната азбука за България и да останат да живеят там до края на живота си, обучавайки своитео ученици, говори по-скоро, че са били българи, а не гърци. Ок?
29
0
 
3
 
! Отговори
Пипо преди 1 година
Не знам, но като видя тая Йотова винаги си я представям за реклама на Меденки Любимки. Някой друг?
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо е президенството започват всички да се държат като Путин? Русия какво иска? Май ни готвят за нещо много неприятно.Народе събудете се.Настройват Ви в една много лоша посока.Не Ви трябва Русия и Путин тук.Колко и да обичате Русия не е добре за всички вас.На другарите Путинисти в БГ на всички децата са им в САЩ и ЕС.Затова не им пука.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил и Методий не са Българи,а Византийци.Избийте си го от главата това недоразумение.Да те са говорили на славянски,но са били Византийци и са завършили образованието си във Магнаурската Византийска школа.Няма как Българин във Византия да е военоначалник.ВМРО внесе в парламента предложението днешния ден да бъде вместо на Славянската писменост да бъде на БГ Азбуката.А днес е ден На светците КИрил и Методий(православен парзник) по стар стил.Путинска работа
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Солун не е бил в България,когато азбуката в писана.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази надрусана ли е? Буквите не са се родили(Създадени ) в България. За бога спрете да говорите като Путин.Срига с тези лъжи. Глаголицата не е писана в България и кирилицата също така.