Отец Никанор: Мощите на Светите братя ще ни дадат сила да излезем от духовния мрак

Общ маслосвет за здраве от 18 часа в храма "Св. Неделя"
24 май 2022 11:12, Елка Василева
13

София посрещна за първи път мощите на Светите братя Кирил и Методий. Те пристигнаха от Света гора и са изложени в храма "Св. Неделя". Те ще останат там до 12 часа на 25 май.

"Тези мощи са донесени за новата църква в Солун на 12 май 1985 г. от двама митрополити на Вселенската патриаршия. Тези три частици са отделени - две частици от ребрата на Св. Методий и частица от подлакътника на Св. Кирил Славянобългарски. България е първата славянска страна, в която те идват за близо 40 години", уточни архимандрит Никанор пред "България сутрин".

Опашки от миряни, които искат да се докоснат но мощите на Светите братя, се извиха около храма в центъра на София още през вчерашния ден.

"Мощите идват, за да ни укрепят, да ни дадат сила, да поставят едно ново начало в личния живот на всеки човек и в обществото, което тъне в безизходица, в духовен мрак. Имаме нужда да получим подтик и да тръгнем напред. Няма по-хубав начин това да стане, да отправим молитвите си към нашите първоучители", заяви архимандрит Никанор пред Bulgaria ON AIR.

В храма "Св. Неделя" беше отслужена архиерейска празнична света литургия. А от 18 часа ще се проведе общ маслосвет за здраве.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
попе ОХРАНЕН преди 1 година
Докато сте такива,и ти ,и тия дето ги избират,И ГОСПОД не може да помогне на България.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върнете кокaлите в земята, където им е мястото и спрете с тия суеверни глyпocти живи хора да се кланят на телесни останки. Дyxътт на двамата братя не е в кокалите им, а в делото им. Ама че средновековно невежество се е възцарило! Па и опашки се редят...
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1 - Ама казина може, нали?
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мощите са ментак, половината научна общност го знае, само поповете правят кинти на гърба на некви кокаляци.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Библият не беше ли баннал некромансерите?
4
3
 
7
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 година
Оставете намира мощите на тези хора.....каква е тази ненормална истерия да се"кланят" на кокалите на които и да било....
3
4
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Никога не ще уважавам една институция,която задължава носенето на грозни гръцки имена като "никифор".Що за бог може да бъде този,който намира в гръцкото съскане и еврейското грухтене нещо хубаво? Докога ще търпим един култ,който унижи Дионисий,наричайки го Христос? Нима не е очевидно,че Българските имена осиротяха откъм Българи,за да бъдат заграбени от враговете ни,които се кичат с тях. А на нас ни завещават безсмислени номадски грозни имена като "Никифор"(Ник на арабски означава "ш.,и.,,б..ам"
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои не сме в духовен мрак. От мрака да излизат укрофилите и ковид мафиотите.
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
21 век хора се редят на опашка, за да докоснат "светите мощи", за да получат духовно просветление... Ужас! По-грамотните знаем откъде тръгва търговията с мощи и доколко са реални... Тази паразитна институция, наречена църква трябва да бъде максимално ограничена в съществуването си.