Радев: Нека тачим нашата история и традиции и не забравяме, че пътя напред проправяме ние

Днес празнуваме силата на българското слово, нашите дълбоки здрави корени
Обновена: 24 май 2022 10:41 | 24 май 2022 10:28, Елка Василева
66
Радев: Нека тачим нашата история и традиции и не забравяме, че пътя напред проправяме ние
Кадър: Facebook

Нека тачим нашата история и традиции и не забравяме, че пътя напред проправяме ние.  Това каза в словото си президентът Румен Радев в Пловдив на тържественото отбелязване на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  Честването се провежда на площад "11 май" пред Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" и  паметника на братята просветители.

Още по темата
Ако запитаме българите кой е най-обичаният и чакан празник, 24 май ще е единодушният спонтанен отговор, подчерта държавният глава. Защото, по думите му, със своята чиста и светла радост, денят на българската азбука, просвета и култура отново ни събира пред храмовете на българския дух. Днес празнуваме силата на българското слово, нашите дълбоки здрави корени, завещани ни от достойните ни и храбри предци, каза още президентът.

Отново днес ще ни поведат светлите образи на светите Кирил и Методий, портретите на възрожденци, будители, просветители, рицари на знанието, добави Радев. "Пловдив е орисан да бъде винаги сред първите. Доказа го в  решителните събития на Българското възраждане, в борбата за църковна и политическа самостоятелност, в изпитанията пред нова България. Доказва го и днес на полето на културата и изкуството, и на гражданската смелост. Именно тук още през 1851 година се пропуква зората на днешния празник, за да се разлее от град на град и да се превърне в ден на всяко българско училище, в символ и темел на българщината", подчерта държавният глава. Нека помним, че тази пловдивска крепост на духа е изграждана от всеотдайност, себеотрицание, мъдрост, далновидност и дързост на видни наши интелектуалци и титани на духа като Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Данов, Стоян Чомаков и много други, каза още той. По думите му "с перо и дело те проповядваха, че най-голямата човешка прокоба е невежеството, а пътят да се отървем от потисничество, сиромашия и зло е единствено здравата наука, вярата и всеобщата просвета", заяви Радев.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи празничен молебен, а пред паметника на светите равноапостоли бяха положени венци и цветя. На церемонията присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, областният управител Йордан Иванов, народни представители, представители на местната власт, преподаватели, ученици, културни дейци, както и стотици пловдивчани.

След официалната част празничното шествие, в което се включи и държавният глава, тръгна по пешеходната улица на града към пл. "Стефан Стамболов"  пред сградата на Община Пловдив.  Начело на процесията са Мажоретен състав при СУ "Св. св. Кирил и Методий", Духовият оркестър "Пловдив" и знаменна група от Художествената гимназия, носеща църковни хоругви и иконата на св. св. Кирил и Методий.

Тържествата в Пловдив започнаха с връчване на почетните знаци и значки на Община Пловдив на изявени учители от училищата в града. Церемонията се състоя в Актовата зала на Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий". За празника на различни места в града ще има концерти на хорове, детски вокални формации, духови оркестри.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
а на бас преди 1 година
сигурен съм че ако попитате фигуранта защо точно на тази дата се празнува денят на българската азбука , няма да може да отговори . това се отнася и за кико, импексова и много други дето ръководят България в момента .
39
0
 
5
 
! Отговори
твоят път не е наш преди 1 година
Твоят път не е нашият път, защото води назад - към Евразия, към сталинско-путинска свирепа диктатура и към червен фашизъм, който се оказа по-страшен и от кафявата чума!, Върви си по този път сам, пак до Кремъл ще те заведе! Може да си вземеш и "вицето", ние вече се върнахме от него, понеже 45 го вървяхме и не ни доведе доникъде!
38
4
 
1
 
! Отговори
Питам тези преди 1 година
жалки симпатизанти на Тиквата и Копейката, всички виждаме и знаем, че сте подли и злобни червени гьотвверени, но защо не се разберете какъв е Радев, едните повтарят, че е американска ***, другите, че бил руска, а и двете шайки сте на червен стан изтъкани, колкото и да отричате такива едноцветни губери сте !
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прословутият ПРЕВРАТАДЖИЯ, НЕвнятник и РОГОНОСЕЦ предаде доброволно държавата ни на руското гномче, и сега кукнал да ме поздравява с тошовистки лозунги. Скрий се ЗАВИНАГИ, яхни си дъртата и все още "разгонена" кобила, и изчезвай под по-"дружелюбни" небеса (Магадан ти е тамън и по мярка, и по псевдоманталитет)!
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 39 "USAСУПЕР КИРО Е НОФ, македонецо, научи се да пишеш. Има правила във българския език, не е зле да ги понаучиш" - защо ТИ, например, радьовско "гьоте", така и не научи, че според едно от правилата предлогът "във" се употребява САМО пред думи, започващи с "в" или "ф"?
35
2
 
2
 
! Отговори
СтоличнаОбщина преди 1 година
Дайте да носим украинското знаме!
34
1
 
7
 
! Отговори
Сръб и Чук преди 1 година
Отваря устата нашио пРезидентин а оттам излиза отровата на Путин.
33
2
 
4
 
! Отговори
до 47 USAСУПЕР.... преди 1 година
Ха ха ха, ти верно ли смяташ, че това което написа е грамотно ?? След "ето едно изречение" не се изписва удивителен (!) гглупако, а двуточие (:) и след него поставяш тире (-), имаш огромна липса на разум, явно си от столипинския етнос, ппрости, но упорито доказващи ппростотията си, а може би си от ония на Копейкин последователите възраждащи ккрретенизмът ?
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев защо говорими се държи като Путин?На моменти го избива фашизъм.
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говори като Путин.Що е то? Отговор: Радев .
30
3
 
13
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Селският хитрец от Славяново отново наляга на "славянския ни произход" и повтаря *** на Кремъл и на злодея Путин! Че поне днес не се излагай и не показвай черевния си *** бе, "славянино" от с- Славяново! Кирилицата, пишман " натовецо" е българска азбука, която е преправена от глаголицата на Кирил и Методий точно за българите и за България! Понимаеш?! 24-и май е български празник, а не славянски, както настояват господарите ти от Москва! И българската азбука е българска, не славянска!
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев= Путин
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я се скрий в бункера на Путин.Стига лозунги.Искаме да живеем по-добре.Само ни манипулирате с подобни неща и но оставяте да живеем мизерно,да се мрази ,да взимаме най-ниските заплати в Европа и всеки в Европа да ни сочи с пръст.Да не говорим колко много ни излагате пред другите народи.
27
5
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ - ВЕЛИКА.!! преди 1 година
КОЙТО Е РУСОФИЛ - НИЩОЖЕСТВО, ПРЕДАТЕЛ..!!
26
2
 
3
 
! Отговори
Алоооо преди 1 година
USAСУПЕР.....можеш ли да ми изпишеш един ред без грешка, ако наистина както казваш, че нарочно си пишел така овчарски ? Зная, че не можеш, но все пак те провокирам, за да докажеш, че наистина си *** !
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
USAСУПЕР КИРО Е НОФ, македонецо, научи се да пишеш. Има правила във българския език, не е зле да ги понаучиш. Пък после се прави на българин и се пробвай да говориш от наше име и за наша сметка. До тогава ще правиш нещо, което ще ти го кажа на селски български диалект - ке мулчиш до кога ке проговори по-мудриот от тебе!
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Принципно тия дето пишат, че руснаците ни ядат дъто с макетата са прави. Години наред на ония от Скопие им се набива в кратyнuте, че били създатели на българската азбука. За наш ужас обаче, това днес се прави и от немците! Защото, не руския посланик дойде да ни заповядва да сме си чистили историята, а немкинята. И това е срамно. Защото и двойкар по история ще прочете, че царете в Охрид сами са се наричали български, сами със собствените си печати са се подписвали като българи.
23
1
 
6
 
! Отговори
иван преди 1 година
До АнонименИ правилно ти е предлагал. Няколко години подред *** ти втълпява че Кирил и Методий били македонци. Тия неблагодарници едно че избиха интелигенцията на България но ни върнаха десетки години назад. Без Русия живота на земята ще бъде едно прекрасно място за живеене. Без войни оръжия и простотия.Над 70 години ние обикновените хора правим живота на една каста рай за наша светка и живеем в нищета. Благодарение на онези от Изток сложили тази каста преди 70 години да граби България.
22
4
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Точно така радеФ, ти си нагледен пример за "пътя който проправяме" ... под твоя юмрук този път се извъртя на 180 градуса и ни върна в Годините на Прехода и голямата инфлация, във виденовото време и това на комунистическите милиционери, като рашкоФ ... твоя път разедини България както никога досега, върна в Парламента Червените кхмери и джихадисти от Бузлуджа макар и с рекордно нисък процент, и дори вкара в НС пропутинската партия на Из.раждане ... скрий се някъде и не гнуси хората ... !!!
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, чорап, зелени сертификати ще ни трябват ли за пътя, който проправяте вие?