Таня Станева: Няма друга държава, проляла толкова кръв за европейската идея, колкото Украйна

На 24 май бесарабската българка стартира филмов фестивал
Обновена: 24 май 2022 14:19 | 24 май 2022 14:15, Екип на Bulgaria On Air
67

"Няма друга държава, която да е проляла толкова много кръв за тази идея," каза по повод молбата на Украйна за членство в ЕС Таня Станева, режисьор и журналист, бесарабска българка, която тези дни е у нас по повод организирания от нея кинофестивал "ОКО - Международен етнографски филмов фестивал" в Дома на киното на 24, 25 и 26 май от 18 часа.

"Има и доста бесарабски българи, които проливат кръв и вече не малко кръв е пролята в защита на държавата ни - Украйна. Когато Украйна става независима - през 90-те години, ние, бесарабските българи получаваме възможността да учим български. Аз съм от първия випуск, които учихме в училище украински и български. Родителите ми не са учили езика ни в училище и нито четат, нито пишат на български. Само говорят български, защото са го съхранили чрез разговорите си вкъщи. По времето на Съветския съюз не се учеше нито украински, нито български," разказва Станева.

По думите й българите в бесарабската част на Украйна, която за момента е слабо засегната от войната, не са очаквали такава агресия от страна на Русия. "Всички просто бяха в шок и казват „ние не вярвахме, че Русия ще постъпи с нас така."

По думите й с днешна дата да си неутрален е невъзможно. "Добрите чувства на бесарабските българи към Русия се изпариха след руската инвазия в Украйна. Те си имаха някакви чувства към Русия - най-вече поколението на моите родители, но с нахлуването на Русия в Украйна носталгията към Русия и дори любовта към руската култура се изпари. Умират нашите хора вече, и да си неутрален е невъзможно," казва Станева в разговор с Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR.

По думите й преди инвазията е имало голям проблем с руската пропаганда в Украйна. По-възрастните в бесарабската част не знаят украински и са гледали руски тв канали. "Те са аграри, селски хора, които са свикнали от земята да изтеглят максимума и само да работят и повечето от тях не са ходили и до Одеса." Идват навремето Съветите и взимат зърното, взимат и земята в колхози. Взимат и част от хората в Сибир, разказва Таня Станева.
10 семейства от нашето село са изпратени в Сибир.  Един от тях показвам в моя филм "Мястото на силата", който можете да видите на 26 май от 18 ч в Дома на киното. Бях единствената, която го е заснела, защото когато той реши да говори, беше на 96 години и почина след това. 10 години е бил в Сибир и след това не е могъл да се върне на село, защото е обявен за враг на народа". Живял е на 25 км от селото си, но през границата - в Молдова, в с. Мирное. Когато Украйна стана независима се осмели да говори, преди това го е било страх от НКВД. Той е запазил диалекта си и го е предал по същия начин на сина си. "Това е още един факт, който поставя въпроса: Защо да ги обичаме Съветите, защо тоново да ги чакаме?," коментира Станева.

Бесарабската част на Украйна е една от житниците на страната. Украйна изнася зърно и за Европа и света. Заради военните действия има проблеми с износа на зърно. През седмицата генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че светът е заплашен от продоволствен глад заради войната в Украйна.

"Бесарабия е повечето засята, спокойно. Проблемът е транспортирането. Сега работи само един порт - Рени, и от Дунава се извозва. Мисля, че за нас в Украйна няма да има глад, има си и резерви, и по принцип засети са полетата. Там, където доста полета не са засети е Херсонска област, която е окупирана. Не се знае какво има там, и не е известно кой ще събира урожая там," казва Станева.

"Ударена беше и пекарната на един мой приятел много близък - Алексей Гуцериев, който работи със зърно и с хляб и от първия ден на войната печеше хляб и помагаше на армията и на селата, в които нямаше стоки, защото нямаше как да се придвижат," разказва бесарабската българка.

Целия разговор - във видеото
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Абе отде ги намирате такива ...
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най - много кръв за европейската идея са пролели Франция - по времето на Наполеон и Германия - по времто на Хитрлер. В момента със създаването на Европейския Съюз водещите европейската идея се опитват да избегнат персоналната отговорност прехвърлайки я на интенационална организация, а не на държава или личност. Друга разлика няма.
53
5
 
8
 
! Отговори
тя преди 1 година
Като те гледам колко си измъчена и уплашена , почвам да псувам "лошите " руснаци !
52
5
 
10
 
! Отговори
ЛДНР преди 1 година
Хей, и.змет, защо мълчите за детските избити от нацбатальоните в Мариупол, таврийски българи, за избитите в Одеса... ЕС създаде фашистка диктатура, която Вие подкрепяте. Вижте нацистките терористи, които се предадоха в Азовсталь, всичките са езичници, главорези, убийци, терористи, по- жестоки и безчовечнинот ИД. Тези същите избиваха жени и деца повече от 8г. в Донбас, но мълчите, от. п.адъци...
51
1
 
10
 
! Отговори
тя преди 1 година
Прави кариера за сметка на истината !
50
1
 
10
 
! Отговори
тя преди 1 година
Агент на Зеленски ,тая само плюе ,още в началото на инвазията почна и не свършва !
49
1
 
12
 
! Отговори
тя преди 1 година
3 месеца ги отглеждаме като царе - искат още , въпреки ,че могат да се върнат в Украйна , но там няма безплатно спане и храна !
48
0
 
8
 
! Отговори
тя преди 1 година
Слушай не ни интересува каква си , а дали си честна към фактите , които или не знаеш или си огранимена и неразбираш!
47
1
 
9
 
! Отговори
тя преди 1 година
А бе госпожо , защо не казваш каква политика води продажното ви правителство спрямо Русия и за какво се е готвило ,та предизвика тая война ?!
46
0
 
11
 
! Отговори
Стига бе преди 1 година
Тази г-на май не миже да си направи правилен анализ на наличните общоизвестни факти и обстоятелства. Би следвало да е достигнала до извода, че в Украйна се пролива кръв не заради европейската идея , а заради американското желание за завоевание на Европа и разрушаване на Русия. В комплект с продажбистта на зеленски ,който пожертва народа си в името на чужд интерес /вероятно и личен финансов/. Така, че такива гръмки разсъждения от г-жата звучат меко казано смешно - нищо че е режисьор
45
1
 
8
 
! Отговори
Бесарабска бьлгарка преди 1 година
А ми твойти дядовци страдат от сьветската власт, а ми тя явно не е запозната, че украинците са част от тази дьржава-сьветский союзСьветската власт праща прадядо ми в Сибир и дарява кьщата на украинци...
44
0
 
9
 
! Отговори
Бесарабсака бьлгарка преди 1 година
Тази е с промит мозьк
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бесарабска безродница. Украинка, българка, утре сигурно ще си намери и еврейски корени.
42
7
 
17
 
! Отговори
Да няма друга преди 1 година
Но това не е Украйна а Русия, защото само тя е спасявала Европа поне няколко пъти от самозабравили се диктатори Наполеон Хитлер...със цената на десетки милиони руски жертви, докато останалата част от Европа е окупирана и нищо не може да направи. Само за момент си представете ако Русия не беше спряла Хитлер, сега щеше ли да съществуват държавите в Европа и колко перилен препарат щеше да произведе досега Аушвиц ?! Много бързо забравихте какво причини нацисткия режим в Германия а подкрепяте Украйна
41
3
 
13
 
! Отговори
Км преди 1 година
Тая уж журналистка,а нищо не знае за събитията от 2014 г.до ден днешен.Какво ще каже за тия ,,юнаци,,с татуировките.
40
3
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
кои е искал от вас да проливате кръв никои я почнете от 2014 год до сега коикакви ги е вършил 100 000 бежанци храним в малка и бедна българия даитени малко от милиардите които ви праща сащ това е воина между двете странисащ и русия за нов световен ред така че не проливаите напразно кръвта сида доидат ам воиници у вас да си проливат кръвта
39
5
 
15
 
! Отговори
Напомняне преди 1 година
Айде, нема нужда от фалшиви новини. Личи си кой на кого слугува, и тази се продала за зелени гущерчета. Заради един наркоман, сега страда цял народ, това е!
38
12
 
3
 
! Отговори
до 33 П.К. преди 1 година
А ти пък си пропит с болшевишка Путятскка пропаганда и това вече е обидно не само срамно ! Ако имаше нещо в главата ти което да не може да бъде контролирано би разбрал, че трябваше да си мълчиш вместо да "манифестираш" тук ненадминатата си прростотия !
37
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нема потъпи парчета от русофилите
36
8
 
5
 
! Отговори
Един "учен" преди 1 година
НОВА бесарабска история написал тук, че бесарабските българи били репресирани от Украйна пък те не с връщат днес у нас, а остават да защитават Украйна ??? Абе вие Путтофилите що за празни но контролирани глави имате бе ?