Проф. Христова: Няма да се стигне до пандемия от маймунска шарка

У нас няма случай, прекаралите едра шарка са защитени на 85
Обновена: 25 май 2022 09:39 | 25 май 2022 09:15, Анисия Иванова
56

Нямаме дори и съмнителен случай на маймунска шарка в България. Знаем как да я установим. Има характерна клинична картина с обрива, който се появява след няколкодневна температура. Обривът е с пъпки, в които се оформя мехурче с бистра течност, тя става гнойна и се спуква, образува се коричка. Всичко това преминава до 3-4 седмици. Заболяването не е тежко, много леко протича при хората. Далеч е от вариолата, смъртността е много ниска - около 1%.

Това заяви в студиото на "България сутрин" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

Тя добави, че има над 100 случая в света и се касае за епидемичен взрив. Няма да се стигне до пандемия, тъй като става дума за предаване при много близък контакт между хората, предполага проф. Христова.

Директният контакт предполага такъв с телесни течности или с бельо или кърпи, ползвани от заразения човек, стана ясно още от думите ѝ пред Bulgaria ON AIR.

"Заболяване e от Африкa, от района на Конго. Винаги през годините е имало вносни случаи на маймунска шарка. Доста бързо се е самоограничавало. Сега се оказва, че имаме вторични огнища, които се разрастват. Твърде вероятно е заболяването да стигне до България и трябва да сме подготвени. Няма готови тестове, които може да се закупят. Ще разпространим инструкции за вземане и изпращане на материали", обясни директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова посочи, че заболяването се наблюдава предимно при млади мъже, обривът първо е в областта на гениталиите. Това не е полово предавано заболяване или само при хомосексуалистите, изтъкна тя.

"На 85% от заболяването са предпазени хората, които са прекарали едра шарка. Ваксината срещу едра шарка показва много висок процент на ефективност и със сигурност ще възпре сериозно протичане на заболяването", каза още проф. Христова.

Тя очаква епидемичният взрив да затихне сравнително бързо, но не изключва необходимостта от по-масова ваксинация, ако заболяването се разраства. Заболяването е самоограничаващо се, но е много важно поведението на хората - на заразения и на тези, с които той контактува.

Мистериозният хепатит при децата

За мистериозния хепатит при децата тя каза, че протича без жълтеница и без болки. Възможно е да е свързан с Ковид пандемията и намаления ни имунитет, или с патологична реакция на имунната система.

"Вече имаме един такъв случай, който беше официално съобщен в системата за надзор на ЕС. Отговаря на определението - дете под 16 г., с остър хепатит, без доказана етиология. Изписано е в отлично състояние. Видяхме, че има и други такива деца 3-4 месеца назад", коментира проф. Христова.

Ковид пандемията

"Ковид-19 не си е отишъл и още години няма да си отиде в този по-сериозен вариант. Ще остане сред нас като лека респираторна инфекция. Заболеваемостта вече е под 60 на 100 хил. население. Със затопляне на времето респираторните инфекции намаляват. Ковид ще ни изненада отново през есента. През лятото имаме други заболявания, за които трябва да се тревожим - чревни инфекции, кърлежо-предавани инфекции", заяви проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Пандемия ще има но основно сред любителите (във всеки един смисъл) на пасивни полови контакти с екзотични партньюри.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма да се стигне ако не си г.й там е високо рисково , оказвасе че се предава по полов път
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко са прекаралите едра шарка у нас има ли данни
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде да не заричате така сми вземете мерки предварително
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"прекаралите едра шарка са защитени на 85" ъъъ, да, но такива няма. Последния случай на едра шарка е от 1977, в Сомалия.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт е, че всичките ми познати, които се ваксинираха сега или на смъртно легло на по 40, или беррат душа. Факт! Случайно или не.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Остава да ни накарате да се пазим и ваксаме от маймунска шарка. Аз се питам кога ще ни докарате папагалска.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"прекаралите едра шарка" ... Яааа писалника да си провери малко информацията и да се глоби сам за драстично слабоумие.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма, защото вече никой не ви вярва. Откраднахте 370 милиона от нас данъкоплатците за геноцидни инжекции за депопулация, които да използвате срещу нас. Знаете на къде са тръгнали нещата, за това най-добре да не правите същата грешка
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"У нас няма случай, прекаралите едра шарка са защитени на 85" - някоиси ритат трудовата книжка! Къде остават, при това положение, милиардите от ваксини, локдауни и ограничения, а? Де гиди, защитени били - 10 ваксини за вас и още 5 бустера!
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е сега пък със шарка ни плашат. Ще я минем и нея
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сори бате, тоя номер втори път не върви. Отначало леко, нема страшно, после лека по лека, почват да засилват бройката, хоп и накрая - Нова ваксичка, от която ще има нужда 15 - 16 дози. Номера с лъжливото овчарче не върви втори път. ДГД.
31
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четеш коментарите и ти е ясно защо СРЗ у нас е 2200лв. и 70% са складови работници, ринещи дъното. Отиде в ЕС- таван чистач. С тоя материал- толкоз. Няма как да вярва на науката един тотален неграмотен бедняк, като 70% от българите.
30
1
 
6
 
! Отговори
проф Характерен преди 1 година
Да, това заболяване си личи и без изследване то е характерно. Също така е характерно да се стигне до епидемия тъй като има много майймууни в България и добра среда за разпространение.
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тревожете се! Умирайте от страх! Нито миг покой- като мишки в чувал. А ония рептили ще ви друсат с кеф, за да не се опомните, евентуално, и да прегризете торбата. И какво става с биолабораторията в България, финансирана от Пентагона? Диагностицира ли, експериментира ли? Плаща ли си добре за предаталствата ви? Свободата е робство! Министерството на истината бди.
28
0
 
13
 
! Отговори
СЗО преди 1 година
Бързо да се затвори държавата.Всички затворени по домовете.Два пъти на ден ваксинация.На всеки ъгъл тежко въоръжени патрули, и стрелба на месо по неспазващи мерките.
27
0
 
15
 
! Отговори
тревожност да имаме преди 1 година
През лятото имаме други заболявания, за които трябва да се тревожим - чревни инфекции, кърлежо-предавани инфекции", заяви проф. Христова.
26
0
 
20
 
! Отговори
с тия пландемии преди 1 година
на маймуни ни направихте
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снощи в новините казаха същото. Ама употребиха и една друга дума. "Засега".
24
0
 
10
 
! Отговори
аа преди 1 година
да знаем че няма. маймуните намаляват много бързо, останаха само психозите, другите почнаха да се усещат