Зам.-министър получил заплахи след проверка на ГКПП "Капитан Андреево"

Собственикът на лабораторията: Искат да изземат бизнеса ми
27 май 2022 10:03, Анисия Иванова
30

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов се притеснява за живота си заради проверките на фирмата за фито-санитарен контрол на граничния пункт "Капитан Андреево". Това заяви пред Bulgaria ON AIR самият той. Междувременно вчера депутати изслушаха Васил Димитров, който управлява лабораторията.

По думите му четири институции са били на проверка там и няма констатирани нарушения. Димитров бе изслушан от парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията, където отговаряше на депутатски въпроси, свързани с извършаните от фирмата му санитарно-ветеринарните проверки на българо-турската граница.

От 1 април стартира една масова кампания срещу моята фирма, за да ми се изземе бизнесът, заяви той пред депутатите. Димитров посочи, че има заповед от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която задължава всички проби да се карат в централната лаборатория в София, с което, според него, дейността му е практически спряна.

Веднага след като българските служби започнали проверка на единствената частна лаборатория, която взима проби от ТИР-овете с продукция от Турция, заместник-министърът на земеделието Христанов получил обаждане.

"Особеното на това послание е, че то дойде буквално на следващия ден, след като изисках пълната документация с ГКПП "Капитан Андреево", каза зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

Натиск имало и към директора на Българската агенция по безопасност на храните. А върху работещите на самия пункт е въздействано с цел да напуснат работа, твърди зам.-министър Хрисанов.

Според Васил Димитров обаче репресиите на държавата започнали след посещението на премиера Кирил Петков на 1 април. Той смята, че е в ход кампания, която да изземе бизнеса му.

"Имах обаждане от лице, но на този етап не мисля да го кажа. Аз се притеснявам за сигурността си. Ще го кажа където трябва", заяви Васил Димитров.

Пред депутатите той потвърди посочена от него в отворено писмо до медиите информация, че е получил телефонно обаждане от човек, близък до известен български бизнесмен, в което е получил оферта бизнесът му да бъде купен. 

Този човек ми съобщи, че въпросният бизнесмен има интерес към моя бизнес и го иска за себе си. Иска да купи фирмата ми и или ще му я продам на определена от него цена, или бизнесът ми ще бъде отнет с помощта на държавата, разказа Димитров, но отказа да назове конкретни имена.

А причината частната лаборатория да спре да работи е, че държавата искала сигурност и по-голяма печалба.

"Друга фирма няма да има. Това е гранична критична инфраструктура, там трябва да работи държавата, защото само тя може да осигури дългосрочна работа. Не да се притесняваме дали, ако на някой му писне и утре си тръгне, цялата граница ще се срине", обясни зам.-министър Христанов.

Към момента пробите от товарите се носят за изследване до София. Това е причината и опашката от камиони на границата да е километрична. Зам.-министър Христанов обаче твърди, че има разбиране от турска страна и напрежението е измислено.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
23
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Като единствен проверяващ, да ни обясни как до пазара са стигнали зеленчуци с пестициди за мутанти, как за 6 минути се проверява камион и как всички митничари са милионери и ги хващаха по 10 пъти с подкупи.
5
13
 
9
 
! Отговори
Асо преди 1 година
Кире, с нищо не си по различен от Бойко, същия стил, даже си по нагъл. Овладяваш всичко в държавата дето носи парички, даже и на ДПС вече се дървиш, което Бойко не посмя да направи. Изживяваш се като голяма мутра!
4
0
 
9
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Никой не эапрашва бедни и случайни хора, освен некое ЧСИ ако са длъжници
3
8
 
14
 
! Отговори
Бонго Бацил преди 1 година
Кирчо, действа като през 90-те. Сега той коли и беси, нали хамериканците са зад гърба му!
2
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБАДЖИЙТЕ ДОСТИГНАХА НОВИ ДЪЛБИНИ
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е България - държавата на заплахите, убийствата, връзките, мафиите и т. н.