България станала авангард на ЕС и света към бъдеще без руска енергия

Държавата не се подчини на Путин, а го заобиколи
28 май 2022 14:45, Александър Попов
562
България станала авангард на ЕС и света към бъдеще без руска енергия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През пролетта България се намираше в средата на енергиен батак. Страната осъди руската инвазия в Украйна, но все още беше силно зависима от руската енергия, за да задоволи нуждите си. Това беше смел ход, като се има предвид, че по-голямата част от природния газ се внасяше от Русия. Освен това единствената петролна рафинерия на страната беше собственост на руската компания "Лукойл". С нарастването на напрежението между двете страни руският президент Владимир Путин спря доставките на газ за страната. Въпреки това малката държава не се подчини на Путин, а го заобиколи.

Проектът IGB е газопровод, който ще се простира на 113 мили от Комотини, Гърция, до Стара Загора, България. Той може да се окаже и един от най-големите непредвидени кошмари на Путин. Газопроводът, който се очаква да започне да функционира напълно през юли, е важна стъпка в оттеглянето от зависимостта от руската енергия. Той ще се свърже с Трансадриатическия газопровод и ще транспортира газ от Азербайджан до региона.

Докато миналата година по това време София получаваше 73% от природния си газ от Русия, последните данни показват поразителен обрат. България е внесла близо 300 млн. куб. м газ от централноазиатската страна. Това е смел ход от страна, която не е известна с геополитическото си лидерство и чието население е наполовина по-малко от това на Пенсилвания.

Освен това IGB ще помогне за доставката и на други енергийни източници. Втечненият природен газ се превърна в гореща стока, особено в настоящата благоприятна за икономиката епоха. Втечненият природен газ се счита за най-чистото от всички изкопаеми горива и за важен ресурс в планирания преход на света към възобновяеми енергийни източници.

С Европейската зелена сделка Европейският съюз се ангажира до 2050 г. да постигне нулеви нетни въглеродни емисии. Конекторът IGB ще бъде от съществено значение за осигуряването на внос на втечнен природен газ в ЕС. Когато пратките с втечнен природен газ от страни като САЩ или Катар пристигат в морските пристанища на Егейско или Адриатическо море, този нов газопровод ще позволи по-бърза и по-ефективна доставка по целия континент.

По-важното е, че втечненият природен газ е още една важна стъпка в отклоняването на България и останалата част от ЕС от руската енергетика. По-рано този месец българският министър-председател Кирил Петков обяви две доставки на втечнен природен газ от САЩ за юни. Страните ще продължат да работят за постигането на устойчиво дългосрочно споразумение.

Покупката на София е в допълнение към 15-те милиарда кубически метра втечнен природен газ, които САЩ обявиха, че ще доставят на ЕС за преход от петролната държава на Путин.

"Договорихме доставките специално за България, което показа и подкрепата на нашите партньори", каза Петков. Другите доставки на втечнен природен газ ще идват от близки държави като Гърция или Турция, съобщи Петков.

За кратко време България се превърна от второстепенно звено в ЕС в един от най-важните му членове по отношение на енергетиката. Тъй като ЕС се стреми към алтернативни енергийни източници след нахлуването на Русия в Украйна, конекторът IGB е от съществено значение за диверсификацията на енергийния внос на континента. Чрез действията си България показа на държавите по света как би изглеждал свят, независещ от руската енергия, и е лъч на надежда за други държави да направят същото. /БГНЕС

Кристофър Тремоли, "Washington Examiner"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


562
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
453
0
 
1
 
! Отговори
Бате Иво преди 1 година
Е по голяма смешка не бях челНе знам кой го е писал това ама сигурно и не знае къде се намира БългарияА тия просливути два кораба с газ май са като извънземнитеЗнае се че съществуват но никой не ги е виждалКолкото до твърденията че втечнения газ е най екологичното гориво пак смехИ това и онова все газСамо където втечнения има два процеса преди да се използваПърво втечняване после отново в газообразно състояниеА за това трябва инсталации енергия и естествено пари
452
0
 
0
 
! Отговори
Смях горчив преди 1 година
Виждам едно кукувиче гнездо на главата на госпожата. Пряки преносен смисъл.
451
0
 
6
 
! Отговори
На гол тумбак преди 1 година
Чифте пищови. Макар, че Троянските коне няма да бъдат забравени, ще ги уредят някъде след като паднат от власт.
450
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е вицът на века.
449
1
 
12
 
! Отговори
#$# преди 1 година
Имаме си Авангардни политически проститу**ки и за това ...... Не им пука да не сме Канада !?!?!
448
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължаваме с лъжите...Уж, бяха леви, но с дясна политика, сега обявиха, че ще стават либерали, т.е. в левия европейски сектор. Демонстрация, как лъжата и подмяната се употребява, за да се постигне неистовото желание за власт и пари. Обещанията към българските избиратели не са изпълнени, цените растат, пенсиите и заплатите се изяждат от инфлацията. Но затова пък, господата млади и хилещи се министри, и депутати, тънат лукс, на държавни разноски. Ако ги попиташ, къде са милиардите, не знаят.
447
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Артилерийската война продължава, 28-*** бригада преследва и изгаря техниката на окупаторите в десанта на Херсонска и Николаевска област. Бягайте от нашата земя непохватни завоеватели.Херсон, чакай, близо сме!"
446
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И триете коментари срешу това продажноДолбоСороско правителство ! Ще се пържите в АДА където аз като офицер на Сатаната лично ще ви подлагам на жестоки мъчения
445
2
 
33
 
! Отговори
42 преди 1 година
България се превърна в авангард на глупостта. Цените ни вече преминаха Швейцария и Скандинавия, работният ни пазар особено в частната сфера е под кота 0, заплатите убийствено, геноцидно ниски. Обричат на глад и студ още в близката една година над 80% от народа. От никой не се търси сметка за престъпен произход на капитала. Прости хора и роми едва завършили начални класове, разполагат с луксозни имоти и автомобили, очевидно придобити по престъпен начин. Корупцията продължава да вилнее у нас.
444
1
 
12
 
! Отговори
С думи прости преди 1 година
Диверсификация. От диверсия ли произлиза ?
443
1
 
10
 
! Отговори
похвала от Америка преди 1 година
Е, щом някой си Кристофър, от Вашингтон е подписал статията, аз немея. Тишина и уважение, моля. Ако го бяха казали от Москва, тогава ще тропате. Щом го казва Кристофър, нашия духовен събрат, нашето второ "аз", ще ръкопляскате. Тичам да полея китката пред паметника на американския летец в София.
442
0
 
25
 
! Отговори
Тъжна диверсификация преди 1 година
Каква е тази американска сделка, някой разбра ли? Това не е диверсификация. Това е удобен момент за пробутване на американски интереси. То не бе Катар, то не бе Азербайджан, то не бе Алжир , то не бяха чудатости. И си дойдохме на старата мечта, Америка да ни доставя. Колко смело и благородно. В това време, Европа се се е разбрала с Газпром, и ни гледа сеира.
441
1
 
15
 
! Отговори
Ген-хумореска преди 1 година
И от Канада да го внесеш, и от Харвард да ги доставиш, птичия мозък сие птичи мозък, и гнездото-прическа си е на мястото. Кой знае как си умират от смях с нас по света. Дали ще има български държавник, който да не ръси по една нелепица на ден? Не ми се вярва.
440
0
 
15
 
! Отговори
Инфантилна снимка преди 1 година
Що за инфантилна снимка? Двама аматьори пратени от чужбина да се поупражнят на високи постове, преди да им дадат друго. И една какичка, с кукуригу на главата, стил квартален шик, веселичко каканиже.
439
1
 
22
 
! Отговори
Глупави сме преди 1 година
Световно известна с бедността си страна станала авангард? Ние сме авангард само на подлизурството. Европа си се уреди, кой както можа. Турция и Гърция , без крясъци и тупане в гърдите, благичко се гледат интереса. Само България, ще се надява на по шишинце руски газ, доставен заобиколно през нос Добра Надежда и Суецкия канал. С нужната печалба за правилните фирми.
438
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бой по американските слуги, те го искат и очакват, ще ви бъдат благодарни.
437
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво още трябва да стане да се събудят българите ,софиянци до кога ще търпите тия продажници
436
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, той е пpocт и вие сте ***, затова се разбирате с Мухобойко, тъй ли? Еми аз не съм един от вас! Аз не съм пpocт и не разбирам тази пpocтотия!
435
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: 487 Виж какво, аз съм реалист и сред всички наивници по света няма да ме намериш! Но как да ти обясня, има много фактори и параметри, които взимам под внимание. На първо място, алтернативата: Пожарникар от Банкя, завършил милиционерската школа в Симеоново, прочел само една книга (Винету). Това недоразумение сравнено с днешния премиер, завършил престижен университет от "Бръшляновата Лига" (дори не е нужно да го цитирам). Кой ще избереш?
434
1
 
2
 
! Отговори
Мурка преди 1 година
Следователно, уважаеми Сатире, цената на крайния продукт ще включва себестойността тогава, когато става дума за регулиран пазар. Т. е., не е никакъв пазар, а си е наследство от комунизЪма. Такива са топлофикациите, които все са на загуба -- каквато и да е цената на газа... А за другите промишлености и за продуктите им -- цената е според търсенето и предлагането. И тук важна е цената на газа и неговата стойност като компонент при производството на продукта. Това е, без русо/филия/фобия...