Съдът в Белград: Няма да предаваме Цветан Василев, остава в Сърбия

На практика окончателно се отхвърля искането за екстрадиране
28 май 2022 07:39, Александър Попов
91
Съдът в Белград: Няма да предаваме Цветан Василев, остава в Сърбия
Снимка: БГНЕС

Избягалият в Сърбия бивш български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден на българските правораздавателни органи, реши Апелативният съд в Белград.

С това си решение съдът потвърди решението на Висшия съд, който счете, че не са изпълнени законодателните условия за предаването на Цветан Василев на България. С този акт на Апелативния съд на практика окончателно се отхвърля искането на властите в София за екстрадирането на Василев от Сърбия.

В същото време стана ясно, че на 26-ти юли миналата година Василев е получил и политическо убежище в Сърбия. Искането за получаване на статут на политически бежанец е било подадено на 14-ти май 2018 г. в сръбското министерство на вътрешните работи.

След като България разписа международна заповед за арест на Цветан Василев, той се предаде на властите в Сърбия през септември 2014 г.

Според Апелативния съд в Белград "има основателни причини да се смята, че принудителното предаване на Василев би създало ситуация, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в конкретния случай са изпълнени условията за получаване на убежище, защото той може да бъде екстрадиран в родината му поради политическите си убеждения".

Екстрадирането на Василев бе поискано от прокуратурата на България във връзка с наказателното производство, свързано с обявяването в несъстоятелност на КТБ.

Василев, като бивш мажоритарен акционер на банката, бе обвинен в участие в 144 случая на присвояване и бе изправен пред ефективна присъда от 10 до 20 години затвор. В обвинителния акт от 11 000 страници фигурират имената на 18 обвиняеми, които са действали като престъпна група, отговорна за присвояване на 2,6 милиарда лева (1,3 милиарда евро), което "застрашава стабилността на българската банкова система и нейната финансова сигурност".

Десет дни преди издаването на заповедта за арест на 28 юли 2014 г. Цветан Василев избяга от България в Сърбия.

През 2014 г. български банкер и бизнесмен направи дарение от 1,2 милиона динара на фондацията на Драгица Николич - съпруга на тогавашния президент на Сърбия. Информацията беше потвърдена и от бившия президент Томислав Николич. Въпреки това, както каза той тогава, дарението е платено преди издаването на заповедта за Василев, а Николич отрече да има "лични контакти" с българския бизнесмен. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: Сърбияцветан василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Браво на Цецо сега вече е сръбски гражданин и никой не може да го пипне. Сърбите го пазят.
72
2
 
1
 
! Отговори
СПЕЦ ПЕЦ преди 1 година
Не може ли трима от спец службите да отидат до Белград и да го отвлечат насила, го сложат в багажника и да го докарат тук? Мен ми изглежда изводливо.
71
2
 
1
 
! Отговори
Makedon преди 1 година
Ahahahahaaa i ovoj Cvetan Srbskiot ve precaka be...ako taka treba .... ajde sega VETO i na Srbija ama ke treba so AVION da odite vo EU....
70
3
 
4
 
! Отговори
морски преди 1 година
*** ,какво му пречи на крадеца ,да говори и сега "истината " ,както казваш...Защо трябва да дойде в България ,за да я произнесе ..? А тя е ,че е крадец ,заедно с цялата червена пасмина . А на сръбския съд ,нека да го дуууха.
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се скъсат дипломатическите отношения, ембарго на транзита през Бг. и да се обяви Сръбската църква за еретическа.
68
3
 
12
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Платил си е, все пак източи милиарди от КТБ!
67
2
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Вето
66
1
 
10
 
! Отговори
Српска поговорка преди 1 година
Ние с теб може да сме приятели, но джобовете ни не са ! Така че, тоя докато им пълни джобовете, няма да ни го върнат !
65
2
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Що не избяга при лошите хора в Америка, а се скри при русофилите в Сърбия?
64
2
 
6
 
! Отговори
Не съм заразен преди 1 година
Таман се бях притеснил, какво става с хубавия човек.
63
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се. Иначе ще ядосат България. Никой не иска Василев да се връща. Никой не е готов за истината. Ако той се върне и прокуратурата го принуди да говори, сигурно истината за цялата корумпирана политическа класа ще лъсне.
62
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им спрем транзита на газ за една седмица и да си помислят хубаво...
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този беше толкова честен, че лихвите по депозитите му бяха по-големи от лихвити по заемите в другите банки, само най-алчните и безумни хора са си държали парите там.
60
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България си гони бизнесмените за да може само политиците да грабят.
59
4
 
2
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Такъв ценен кадър кой ще го изпусне, там да седи, да прославя нашата мила Родина !Е, можеше и друг подход, но ...толкова си може !
58
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човекът си има фабрика в Сърбия, платил си е за спокойствието.
57
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че той не е крадял пари. Той пари си има. От него му откраднаха банката!
56
6
 
24
 
! Отговори
Форекс преди 1 година
Служебен кабинет на БСП ,точене на КТБ в посока руски фирми ,сърбите го пазаят едни 5 милярда ни гепаха рашките и ***...
55
6
 
5
 
! Отговори
fact преди 1 година
браво,браво,браво!
54
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Буци се е разбрал със сърбете,защото ако си отвори устата...Свидетелите-единия в Дубай,другия в Белград,трети и четвърте-на оня свят....