Тодоров: Очаква се цената на газа през юни да е по-ниска

През новия отоплителен сезон може да влязат в сила блокови цени
29 май 2022 20:27, Нели Христова
22
Тодоров: Очаква се цената на газа през юни да е по-ниска
Снимка: БГНЕС

По-ниска цена на газа за юни очаква председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране. Пред БНТ Станислав Тодоров заяви, че това се дължи на очакваните доставки на втечнен газ от САЩ на по-ниски цени.

Той не се ангажира с прогноза за стойността на синьото гориво наесен. Коментира, че за да има предвидимост са нужни дългосрочни договори.

"Вече имаме един дългосрочен с Азербайджан. За да има предвидимост, ни трябва и втори. Аз ще се чувствам спокойно, ако имаме три такива договора и в момента се водят преговори. В момента, в който преговорите дадат резултат, съм поискал от "Булгаргаз" да уведомят КЕВР, за да се внесе корекция в цената." - каза Тодоров.

Прогнозното поскъпване на парното с около 39% и на тока - с 3,3% може да се окаже преувеличено, стана ясно от думите му. Предстои обществено обсъждане и проверки в "Топлофикация София" и някои ЕРП-та.

"Ако има корекции в цената, те ще бъдат в посока надолу. Ние не удовлетворихме претенциите на топлофикациите за увеличение между 150% и 300%. Реалното увеличение на цената се дължи на четворното увеличение на цената на газа , както у нас, така и в Европа. И това е фактор, който не може да бъде преодолян." - каза председателят на енергийния регулатор.

Компенсациите за увеличените разходи на топлофикациите ще дойдат от комплексно решение, включително и от пренасочване на компенсациите от възобновяемите енергийни източници, чиято пазарна цена е достатъчно висока, обясни Тодоров. Има предложение и на Министерство на енергетиката за пренасочване на част от свръхпечалбите на АЕЦ.

"Тази криза е може би най-силната, която Европа е претърпяла през последните 40 години. Мерките не са обикновени и това не са обичайните пазарни правила. Всяко правителство се опитва да вземе възможно най-адекватното решение." - изтъкна той.

Според Станислав Тодоров е съвсем реалистично през новия отоплителен сезон да влязат в сила блокови цени за тока, парното и водата. Идеята е да има ниво на консумация, което да се плаща по регулирана по-евтина тарифа, а надвишаването му да струва по-скъпо. За да се случи това, е необходимо решение на парламентът. Станислав Тодоров обаче изтъкна, че тази идея е срещнала подкрепа от финансовото министерство и някои народни представители.

"Това се прилага в много европейски държави - нормалната консумация на едно домакинство да е покрита от регулирана тарифа на справедлива цена. А който разходва над тази консумация, например, за да напълни басейна си или да отопли големия си мезонет, да плаща малко по-висока цена, така че хората, които са максимално засегнати от високите цени, да са с гаранитрана консумация на гарантирана цена. Всеки, който може да си позволи по-големи нужди и по-добро качество на живот, да плаща повече." - обясни Тодоров.

Според него ситуацията на енергийния пазар ще се нормализира за между 6 и 12 месеца след приключването на активната фаза на войната в Украйна. Председателят на КЕВР, обаче, е скептичен, че някога цените ще се върнат на старите си нива.

"Аз лично не вярвам някога да се върнат на нивата отпреди войната, защото има набрана инерция и очаквания в сектора. Трябва да се разделим с илюзията, че енергията е евтина, а да мислим как да спестим енергия и призовавам всички български граждани да помислят какво трябва да направят през лятото, за да намалят консумацията си през зимата." - заяви Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тодоров, не говори глупости! Сигурно си завършил някакво виШО образование и можеш да съобразиш: втечняване на шистовия газ, транспорт 3 седмици на танкера, ревапоризация с 15-20% загуби,транспорт от Гърция до Бг - загубите ще бъдат 45-50% минимум. Ама газът не е руски, а американски! С такава надценка газ може да си купиш само с мърдане на пръста, но Киро и Кокорчо няма да станат кравари! Те двамата, Лорер, Лена Б., Нинова, тези от ИТН и ДБ знаят, че друг път власт няма да помиришат и се държат
16
0
 
4
 
! Отговори
смях преди 1 година
колко да е по ниска , четири пъти или повече ?
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече няма да плащам на топлофикация.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** ***, да пестели енергия хората, ако искаш на свещи да караме.
13
4
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Ще се оправим и без фашистка газ.Свободата няма цена.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да лято е юни,юли, август няма търсене и цената пада въпросът е каква ще бъде октомври, ноември
11
0
 
8
 
! Отговори
L. преди 1 година
Не минават вече тия простотии. Парното скочи.
10
0
 
5
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
Ще има да чака като лисицата чакаща да паднат топките на коча че се люлеели
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Всеки, който може да си позволи по-големи нужди и по-добро качество на живот, да плаща повече."..... Ама преди да стане мин.председател Кирил ни обеща съвсем друго! Нали ни каза,че българинът заслужава по-хубав живот,но като че ли веднага ни забрави! Е , нали той трябва да е добре,а има и мноого хора около него,на които трябва да помогне,а пък ние-излъганите ще чакаме някой по-добър живот! Това-ЛЪЖАТА е нищо,нали,Кириле?
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много некадърна пасмина налази държавата напоследък.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Председателят на КЕВР, обаче, е скептичен, че някога цените ще се върнат на старите си нива." Уточнете за кои стари нива говорите! Цените хвръкнаха нагоре през лятото на 2021 г.откакто ни ръководят новите,а войната е от 02.2022 г.!!!!! Таа,за кои нива на цените говорим ??? Кажете лъжливи ....Нещо за доходи да кажете,да излъжете...?
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само герб ще ни измъкнат от блатото на протестърите.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Всеки, който може да си позволи по-големи нужди и по-добро качество на живот, да плаща повече." - обясни Тодоров."- В кое време ни връщате? ГЕНОЦИД ! И ПОРЕДНА ЛЪЖА !
4
0
 
20
 
! Отговори
Борисчо преди 1 година
Демек да се готвим за Киро-Кокорчовата зима?
3
0
 
17
 
! Отговори
мале мила преди 1 година
Лъжец до лъжеца , крадец до кра деца .
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз нещо не разбирам. Цената щяла да е по-ниска от цената на която купувахме преди да спрат плащанията към Газпром, но пък парното ще скача. Не схващам, след като е по-евтина американската газ обогатена с демократични молекули на свободата тогава и парното трябва да поевтинее.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я, тоз е праил неква магия за евтиния