Украинци в шок от палатковите лагери: Няма да отида, да не съм луд!

Част от хотелиерите ги задържат като персонал
31 май 2022 16:38, Анисия Иванова
357

Новият план на правителството за украинските бежанци предвижда те временно да бъдат настанявани в палаткови лагери и фургони в Сарафово и Елхово, но само тези, които няма къде да отидат след 31 май.

В 15 ч. днес с извънреден влак бежанците трябва да бъдат превозени до Сливен, а оттам със специализиран транспорт да бъдат извозени до буферния център в Елхово. Този център може да приеме до 1750 души и е на принципа на фургонен тип, но с климатизация.

Преди да се качат на влака, Червеният кръст предоставя на бежанците вода. Има и кът, в който децата могат да си играят, докато чакат влака.

Още по темата

"В Сарафово в момента можем да приемем 250 души. От утре бройката ще е над 1000, след като бъдат опънати и палатковите лагери. Условията са над тези, които се изискват от Европейския съюз - има подслон, вода , храна, тоалетни", заяви зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев.

В палатковия лагер в Сарафово и базата на Министерството на отбраната ще бъдат настанени предимно майки с малки деца и възрастни хора. Днес пристигнаха първите три автобуса от хотели в Слънчев бряг със 120 души.

Все още няма яснота кога и колко бежанци ще бъдат настанени в Елхово. Очаква се първите автобуси с бежанци да пристигнат по-късно днес.

Новината, че ще спят в контейнери или палатков лагер шокира украинците, които днес напускат хотелите в Слънчев бряг.

"В палатков лагер няма да отида, какво говорите, да не съм луд!", категоричен е Александър.  

"На нас ни казаха, че не попадаме в групата на нуждаещите, затова сами трябва да си намерим квартира", посочи Анастасия.

"Казаха ни, че няма смисъл да се записваме в списъка с желанията, защото не попадаме в групата на родители с деца и инвалиди, излизаме на квартира", каза Татяна.  

Част от хотелиерите в Слънчев бряг заявиха, че ще задържат украинците по новата програма или като персонал.

"Неизвестността ги плаши и не мога да изведа хората. Затова ще взема участие по новата програма, като при мен ще има допълнително доплащане за допълнителни услуги", заяви хотелиерът Елена Андонова.  

"Аз никого няма да изгоня на улицата, да стане ясно! Ще търсим варианти. Изявлението на вицепремиера вчера породи повече въпроси у мен, отколкото яснота, така че ще чакам указания от Агенцията по бежанците", каза хотелиерът Веселин Данев.   

Украинските бежанци ще бъдат настанявани в буферните центрове за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева от Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама това е бежански лагер -чисто нов неизползван,с чисто нови завивки и бели чаршафи,е не е хотела с климатик и столова с посуда,там е за туристи,тук е за бежанци,който допусна грешката за хотелското настаняване да носи отговорност.ама хотелиерите наши хора,добре захлебиха нали.
300
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да си ходят в Украйна!
299
0
 
2
 
! Отговори
kirasirrav преди 1 година
Еми да, нали отдавна вече го обсъждахме че има най-различни видове украински ,,бежанци". Една част си идват тук с парите и колите даже в собствени имоти или под наем, други са някакви варианти на туристи - те са си платили на техни туроператори и т.н. така че трябва различен подход към разните категории. Други пък са истински бежанци. Съвсем друг е въпроса какъв статут получават и/или искат.
298
3
 
2
 
! Отговори
Кака мара преди 1 година
Едно нещо не разбирате. Повечето от тези хора до преди няколко месеца имаха много по висок стандарт на живот от тези които в бг казват че имат добър стандарт. В Украйна е напълно нормално мъжа да работи за да издържа семейството си а жена му да си седи в къщи да се грижи за дома децата и себе си. Това не е от сега. Те са свикнали на друг стандарт и повярвайте ако имат възможност биха се прибрали у дома. Тези които са тръгнали да търсят по добър живот не са в България.
297
3
 
4
 
! Отговори
разбира се преди 1 година
Да не са луди да отиват в лоши условия. Войната я поддържат държавите от НАТО, затова и продължава. Иначе войната отдавна щеше да е свършила и нямаше да има причии за бежанци. Така че, всички тези държави сега са длъжни да приемат украинците и да им създадат хубави условия, а не да дават парите за оръжия
296
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като имат къде другаде да отидат - да отиват там! Не е много сложно..... В БГ поне визови проблеми не им правим, за разлика от Зап.Европа, откъдето ги гонят и по тоя показател
295
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Требва да си малко луд за да си булгарин, ама ние ги глезихме по курортите, сега горките урки изпадат в шок, когато се сблъскат с реалността :)))
294
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В палатков лагер няма да отида, какво говорите, да не съм луд!", категоричен е Александър.................... Ами очевидно не си луд, а просто дезертньор и авантаджия. Щом, здрав прав мъж, подлежащ на задължителна мобилизация, си на морето, а не на фронта, значи си излезал с рушвет през границата ви. А, да, освен това си и най-обикновен наглец.
293
2
 
5
 
! Отговори
Евроатлант преди 1 година
Който не ще в палатков лагер е путинист и антидемократ!
292
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не иска в Елхово ще му се наложи да бъде настанен в Белене. Киро не си поплюва. Ентусиазмът му се изпари много бързо. Парите за бежанците свършиха.
291
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оо, кремлеботчето изрева, искат да му ограничат правата. Смешни сте и жалки
290
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 303Ти пък откъде реши кой какво и как ще пише. да не си нещо от новата цензура. Аз по тая логика искам такива гъзолизачи като тебе изобщо да не се допускат до коментар. Виждаш ли колко е смешно. Гледай си работата възхвалявай когото искаш но остави и другите да го правят. Такава е некриворазбраната демокрация.
289
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не е луд, да се връща там откъдето е дошъл или да отиде да реве пред американското посолство да му осигурят виза със статута му на бежанец. Толкоз. Аз изобщо не съм склонна да приема че украинците са за окайване.Съвсем не е така. даже днес чух че украинец е измамил някаква жена и й е откраднал парите.Омръзна ми някой да си плете кошницата а пък да ми натриса бежанци които сам е създал.Щатите да си ги прибират, нямам нищо против. Ама нали като има *** има и тарикати
288
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една страна, която не зачита, не цени и не се грижи за елементарни човешки права, дори на собствения си народ...на чужденците ли да ги зачита? Тази морална деградация е следствие от десетките години престъпен комунистически и проруски режим, в който бедността и репресиите са основния стандарт на населението...
287
2
 
38
 
! Отговори
Де преди 1 година
Ще идеш и песен ще пейш! Не ти е припарило под краката още. На каквото дередже ти е държавата, ще има да сънуваш белите чаршафи в България.
286
5
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Да отидат при Киро Харвардската лакърдия....
285
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и Украйна са един народ. Водят гражданска война в момента. Точно като гражданската война между севера и юга в Америка. Там Севера победи и анексира Юга. В резултат на което се родиха Съединените Американски Щати!! Които станаха световна сила заедно. Защо пък не и Русия с Украйна да не станат световна сила, след като се обединят в една държава
284
47
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало, редакцията. Тук има един два развихрили се руски кремлебота коитоцъкат яко минуси и к..нзат по 20-30 коментара наведнъж. Все пак от кумова срама, ограничете ги бе, това не е рамблер.ру
283
50
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обърнете внимание какво правят руските ботове тук. Само като видите коментар с 20 плюсчета значи е поредното ..овно от кремлебот. Всяко нормално мнение е подавяно. Много са активни матрьшките на Копейкин
282
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те получават указания по интернет от Киев.да не мислите,че са спонтанно тук?