Oт 1 юли се очаква поскъпване на топлото средно с 39%

КЕВР обясняват, че причината е поскъпването на природния газ
2 юни 2022 15:20, Йоана Цонева
62
Oт 1 юли се очаква поскъпване на топлото средно с 39%
Снимка: БГНЕС

Увеличението на топлинната енергия от 1 юли ще бъде средно с 39,26 процента за страната, съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) .

"Това са цените, които сме публикували предварително", каза председателят КЕВР Станислав Тодоров пред журналисти след края на откритото заседание на регулатора по повод прогнозните цени за топлинната енергия от 1 юли, посочени в доклад на регулатора.

Всички топлофикационни дружества подадоха заявления с искане за ръст на цените между 150 и 300 процента. КЕВР разгледа и намери за основателно едно увеличение между 100 и 120 процента поради четирикратното повишаване на цената на природния газ. За да няма такъв "шок" на цените за битовите потребители, намери резерви в системата и по-скоро чрез Фонда за енергийна сигурност да компенсира това увеличение и да го сведе до 39 процента, посочи Тодоров. По думите му управителите на топлофикационните дружества са изразили загриженост, но в същото време са приели разчетите, които КЕВР е направила.

Председателят на КЕВР обърна внимание, че всяко едно топлофикационно дружество може да въведе и по-ниски цени от тези, които е определила Комисията. Тодоров изтъкна, че КЕВР определя пределни цени, но всяка топлофикация може да приеме търговска политика, която е съобразена с нейните интереси и със социалната поносимост.
КЕВР ще вземе предвид всички предложения на топлофикационните дружества, но Тодоров каза, че не е чул по-добър метод на ценообразуване, предаде БТА.

След извършения регулаторен преглед и прилагане на ценообразуващия модел за всяко от дружествата КЕВР изчисли годишна индивидуална прогнозна цена на топлинната енергия за регулаторния период от 1 юли 2022 - 30 юни 2023 г.  

За битовите потребители на "Топлофикация София" ЕАД цената ще бъде 136,82 лева за мегаватчас, при сегашна цена 98,48 лева за мегаватчас, което е повишение с 38,93 процента.

Потребителите на "ЕВН България Топлофикация" ЕАД ще заплащат цена от 122,80 лева за мегаватчас, при сегашна цена 99,55 лева за мегаватчас, което е ръст с 23,26 на сто.

Още по темата
Цената на "Веолия Енерджи Варна" ЕАД се увеличава с 30,66 процента и става 128,43 лева за мегаватчас, при сегашна цена 98,29 лева за мегаватчас.

Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойният ръст на въглеродните емисии, обясняват от КЕВР. Тези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени. За дружествата в цялата страна тези два компонента представляват средно 80 на сто от техните разходи за производство на топлинна енергия. Така например за "Топлофикация София" природният газ и емисиите формират 87,61 процента от цената на топлофикационната услуга, при "Топлофикация Плевен" този дял е 85,52 на сто, за "Топлофикация Враца" - 83,08 процента, за "Топлофикация Перник" - 81,68 на сто. Сходна е ситуацията и с останалите дружества, където природният газ и въглеродните емисии също са определящи фактори за формиране на крайната цена - от 64,36 процента до 79,34 на сто.

В резултат на рязко нарасналото търсене на природен газ в световен мащаб, а през последните месеци и поради военния конфликт в Украйна, цените на природния газ за нуждите на топлофикациите се увеличиха почти четирикратно - от 45 лева за мегаватчас до над 160 лева за мегаватчас. През този период цените на топлинната енергия за потребителите останаха без промяна, което доведе до увеличаване на разходите на дружествата и акумулиране на дефицит. През новия период този дефицит ще се компенсира, тъй като в противен случай дружествата могат да фалират, допълват от КЕВР.

Цените на въглеродните емисии през изминалия едногодишен период от 1 юли 2021 г. също нараснаха  със 79,02 процента - от 51 евро/тон на 1 юли 2021 г. до 91,30 евро/тон към 1 юли 2022 г. Това допълнително увеличава разходите на дружествата, което следва бъде отчетено в цените на топлинната енергия, допълват от регулатора.

Въпреки предоставените от правителството компенсации за природен газ в общ размер над 220 млн. лв. за периода декември 2021-април 2022 г., топлофикацията са натрупали допълнителен дефицит от разходи за газ над 500 млн. лв. Само за "Топлофикация София" натрупаният дефицит през изминалия период е в размер на около 350 млн. лв., посочиха от КЕВР.

Независимо от тези обективни фактори, които обосновават и исканията на енергийните дружества за увеличение средно със 123,58 процента, КЕВР намери регулаторни механизми за покриване на част от разходите на топлофикациите през Фонда за сигурност на енергийната система, който досега служеше за компенсации на производителите на зелена енергия - от вятър, вода и слънце.

Допълнително, след извършени анализи, регулаторът коригира редица ценообразуващи елементи на дружествата, върху които може пряко да влияе – разходи за амортизации, ремонти, възнаграждения и др. По този начин КЕВР ограничи максимално нарастването на цените на топлинната енергия.  

По отношение на "Топлофикация София" Комисията намали двойно технологичните разходи на топлинна енергия за преноса -  от 947 963 мегаватчаса на 457 963 мегаватчаса, или с 490 000 мегаватчаса. С тази корекция цената за потребителите на топлинната енергия реално се намалява от 155,02 лева на мегаватчас на 136,82. В резултат на това вместо да бъде увеличена с 57,41 на сто, цената за столичните абонати се предвижда да нарасне с 38,93 процента.

Общественото обсъждане ще бъде на 7 юни, обяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров по време на днешното открито заседание. Окончателните цени за новия ценови период ще бъдат приети на закрито заседание на КЕВР на 1 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Да,идва лятото,ще преди 1 година
става по-топло,ще трябва да го плащаме.Дали нашите мъдри властници не обмислят въвеждането на нови мерки срещу безплатната злоупотреба от страна на народа с някои природни дадености-данък слънце,данък дъжд,глоба градушка,глоба наводнение...
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм,защо не дадат данни,колко ще струва един радиатор да е включен непрекъснато,да го сравнят хората с разход за духалка,радиатор и климатик и да си направят сметката
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще си купя на старо скафандър от НАСА и ще се отоплявам безплатно, ще накълцам и предам на вторични суровини всички радиатори.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българи станете свободни. Вие издържате държавата и в частност правителството. Данъкът, който пълни хазната е данък потребление или ДДС, който го плащаме ние. Защо никога не изнасят статистика колко са приходи от ДДС и приходите от корпоративен данък, който плащат фирмите. Ами защото ще стане ясно, че точно бедните издържат държавата. Затова трябва да искаме, защото сме данъкоплатци, плащаме защото ядем, защото се топлим и в крайна сметка защото живеем.
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо така? Нали Киро уреди по-евтин газ... :) ... Значи КЕВР увеличават цената на топлото, а получават по-евтин газ. Сигурно искат по-големи бонуси за шефовете. Кое е вярното, че Киро лъже за по-евтината газ или че КЕВР искат да захлебят? Вероятно и двете са верни, но първото май е по-вярно хаха
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да свалим правителството на Просто Киро с камъни.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да разсъждаваме- приготвиш 1000лв за храна на семейството, в края на месеца разбираш че 350/400лв си метнал през прозореца защото инфлацията при храните е много висока и ние сме вече с цени като в Германия и в Англия- справка KAUFLAND.de и цени на храни в Англия за май 2022г, но там мин заплата е в пъти по висока.
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газът е руски за да ни е по евтино минава през САЩ
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля шефът на КЕВР да обясни ама така, че наистина да го разберем, защо Топлофикация София поиска 29 % увеличение, а те й гласуваха 38,93 %.
41
0
 
12
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Някой знае ли изобщо откъди България купува в момента газ и та каква цена? Всеки ден чета нещо различно..
40
0
 
6
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Друго си е да ни купи - столипиновеца евтин газ от сащ
39
0
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Как бе ,нали във Велико Търново трябваше да скочи топлото само с 330% ?
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама газа поевтиня 4 пътииии! Как ще е поскъпнал?
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо лъже сега, все едно не знаем че Киро Манекена купи от Камала много ама много по-евтин газ. Трябва да поевтинее даже. Освен ако... нещо ни лъжат?
36
0
 
10
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Този господин със сините "честни" очи всеки ден различно казва. Вчера - 20% , днес +! Ясно е , че на киКоркови въобще не им дреме. Те са там да се снимат зад гърба на макрон с шампанско в ръка. Кимат на английски и се хилят. Иначе никой не може да каже колко ще са сметките на топлоФекация. Каквото напишат.( отдавна не им робувам) .
35
1
 
16
 
! Отговори
БУНТАРКА преди 1 година
СТАЧКА, СТАЧКА
34
1
 
16
 
! Отговори
плащам на крадци преди 1 година
На какви въглища да минем? Панелите нямат комини.
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В сайта стара София има снимки от 30-те години на 20-ти век. Ако не сте виждали мъгла от пушек там ще видите. Точно към онова време ни върнха фашистите еврогейци. Имам една печка произведена в Перник с нея са се отоплявали дядо баба с нея са отоплявали децата си след това е отоплявала и майка и баша ми и дойде времето да ми отоплява и мойто семейство. Малко е Екологична пуши като строшен комин но пък топли по добре от хладката водичка в радиаторите.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27"Сега всички ще минат на дърва и въглища в софия..." - е и? ЕС обяви въглищата за зелени!
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на Газта по договора с Газпром е една и съща величина! Защо трябва да скача цената от 45лв на 98......Защо?Сега цената на Про100 киро е 4 пъти под цената от Газпром....значи под 45лв трябва да е!