Tрети ден цари хаос с е-направленията, МЗ плаши със санкции

Системата праща на мъже направления за гинеколог
3 юни 2022 19:54, Йоана Цонева
15
Tрети ден цари хаос с е-направленията, МЗ плаши със санкции

Пациенти чакат пред кабинетите с дни, а някои лекари пишат номерата на направленията на лист, след като вече трети ден цари хаос със системата за електронни направления. Здравният министър се закани, че ще санкционира софтуерната фирма, ако до понеделник проблемите не бъдат отстранени.

Вече втори ден Маргарита Тодорова чака за направление пред кабинета на личния си лекар.

"Искам направление, но няма как да го направят. Казаха вчера, че системата не работи. Аз трябваше да отида на ушен лекар", каза Маргарита Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

А още при старта на издаването на електронни направления, личните лекари се сблъскват със сериозни проблеми.

"Софтуерът беше пригоден на първи така, че всички мъже автоматично получаваха направления за гинеколог. При нас се вижда, че ние ги изпращаме, на регистратурата се оказва, че човек е получил направление за гинеколог", обясни личният лекар д-р Гергана Николова.

Налага се номерата на направленията да се пишат на ръка. Министърът на здравеопазването коментира лаконично казуса като препрати въпросите към фирмата разработчик на софтуера.

По-късно от Министерството разпространиха позиция, че здравният министър търси начин да санкционира софтуерната фирма, ако до понеделник проблемите не бъдат отстранени. А от фирмата, въвела медицинския софтуер, поднесоха извинения към личните лекари.

"Не на последно място искаме отново да поставим въпроса с липсата на финансиране от страна на държавата в лицето на МЗ и НЗОК за развитие на софтуерните продукти за здравните служители за сметка на централните системи на здравните ведомства. Това принуждава компаниите разработчици самостоятелно да финансират развитието на медицинските софтуери", пише в позицията на фирмата.

Според личните лекари причината за проблемите със системата са кратките срокове за въвеждането ѝ в рамките на две седмици.

"Нямаше и тестови период. Обикновено това изисква може би около месец. Тази връзка между нас, софтуерната фирма и Информационно обслужване, където се изгражда в момента електронното здравно досие на всеки един от нас, ние ще трябва да я изградим. И всъщност изграждането на електронни досиета започна едва вчера", уточни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София  д-р Георги Миндов.

А пациентите като Красимир се надяват скоро електронното ни здравеопазване да заработи. Самият той от дни обикаля по лекари и институции заради сгрешен номер на протокол за изписан инсулин по здравната каса.

"Един код е сбъркан. Заради него ме върнаха. Затова, защото някой не си гледа работата, защо аз трябва да тичам като ненормален от кабинет на кабинет, от Здравната каса, от болницата?", пита мъжът.

Отговори от фирмите за грешките в електронните направления здравното министерство очаква до 6 юни.

"За мен като министър на здравеопазването фактът, че законодателят не е предвидил никакъв механизъм за санкции спрямо тези, които саботират процеса на електронизация, е неприемлив. Затова ще настоявам и ще намерим тези законови механизми, които да санкционират подобна безотговорност", пише в позицията на МЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сербезова отдавна трябваше да си подаде оставката. Изключително некадърна. Пълен хаос и безхаберие в здравеопазването. Никаква мисъл и стратегия.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това го е направил белия хакер на ръбала.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубава работа, ама българска.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И хакерите им некадърници като правителството.
9
0
 
5
 
! Отговори
АСАН преди 1 година
Нема а носите маскарлъците! И ниа требе да живеаме! Треба да ва копаме! Никфи вирусе нема беееееееее! Те у нашио блок умреа пулувината! Язе им кавах да са не ванцинирвът! После ми плаштаа дъ ги копам! Те тва са ора! Виа сте шашови бе! Никви ванцине! Добре че доде маймунския грип!
8
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ами така е когато постът на министърката й е бил даден само заради конфликта й с предишните управляващи. Кого го интересува дали притежава управленски опит и капацитет да ръководи такава тежка система,важното е че мрази Борисов.
7
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Кирчу ще пира жена си и ще реши проблемата, а Кокорчо ще пита Кирчу! Тиа са гулема работъ!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА КВО седи с дрипата на лицето, така или иначе е под носа! СВАЛЯЙТЕ БУТАФОРНИТЕ ДРИПИ ВЕЧЕ БЕ!
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво мислят Пинокио и Бирлибан?
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще видите как тия, дето толкова години (скоро ще станат ПАК 45) пречеха на електронната система, сега ще я саботират пак. ТЪРСЕТЕ ПАРИТЕ!!!
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е фарма-мафията да се противопоставя. Ще има и други тъъъъпотиии.
2
3
 
20
 
! Отговори
София преди 1 година
Много поздрави на Божо, министърчето на ИТ-то. Толкова се тупа в гърдите, че ги може и разбира нещата, накрая един елементарен софтуер за едни направления не могат да направят като хората. Не ми се мисли каква какафония ще е с личните карти и всякаквите други глупости, които плануват от про(Да)й България чрез тяхното министърче.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алиса в дигиталния свят. Или как програмистите от частните аутсорси оакаха поредния ресор. Те досега много министерства и други държавни служби зацапаха, но всичко минаваше тихо, защото шефовете натискаха работещите с безценните програмни продукти да си мълчат. Обаче като опряха нещата до другите частници и се размириса:)