Три поредни години "Пирогов" е на загуба, МЗ започва проверка

Над 16 млн. лв. са просрочените задължения към края на март
3 юни 2022 12:37, Анисия Иванова
30
Три поредни години "Пирогов" е на загуба, МЗ започва проверка
Снимка: БГНЕС

Просрочените задължения на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, натрупани към 31 март тази година, надхвърлят 16 млн. лв. В края на 2021 г. финансовият резултат на лечебното заведение е загуба в размер на 24,5 млн. лв.

Дружеството е декапитализирано преди повече от пет години – като в края на финансовата 2017 г. е отчетена отрицателна стойност на собствения капитал. Въпреки това, в продължение на години не са предприети адекватни действия и болницата продължава да задлъжнява. За финансовите 2017 г., 2018 г. и 2019 г. дружеството отчита текущи загуби – съответно: - 3 416 хил. лв., - 1 194 хил. лв. и - 108 хил. лв., съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Лошото финансово управление през годините и големият размер натрупани загуби възпрепятстват лечебното заведение да акумулира финансов ресурс, за да модернизира клиниките (някои от които единствени в страната).

Независимо че през последните две финансови години (2020 г. и 2021 г.) УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов“ отчита текущи печалби, средствата не са достатъчни за покриване на загубите, натрупани през годините на лошо управление.

За финансовите 2020 г. и 2021 г. просрочените задължения към доставчици на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ също са в обезпокоителни размери – над 9 млн. лв., съответно 9 189 хил. лв. и 9 701 хил. лв.

По представените от лечебното заведение данни към 31.03.2022 г. е налице текуща загуба в размер на - 2 907 хил. лв., като размерът на просрочията достига 16 450 хил. лв.

Към днешна дата, за да стабилизира дружеството, ръководството на болницата, съвместно с МЗ, предприе спешни краткосрочни и дългосрочни мерки. С цел подобряване на финансовата дисциплина в лечебното заведение ще бъде назначен прокурист, който да преразгледа всички договори и да представи оздравителен план.

Една от основните задачи на прокуриста ще бъде да предоговори дълговете на болницата с кредиторите, както и да оптимизира приходите и разходите на болницата. Осигуряването на допълнителни средства, необходими за модернизация на клиниките и за кадрово обезпечаване на болницата, също са сред основните задачи на прокуриста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не иска да работи всеки иска да прави РЕВИЗИЯ за да рекетира . Видяхме П.П. Д Б. и ИТН ,че са най корумпираните крадци в България.
22
0
 
10
 
! Отговори
Неутрален преди 1 година
След полунощ Пирогов е пълен със синявци - естествено, никой от тях няма здравни осигуровки. И тъй като прегледът и необходимата здравна помощ и/или болнично лечение струват пари, а НЗОК не плаща за неосигурени, то е нормално задълженията да се трупат. А злоупотребите са само допълнителен "бонус".
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как няма да е на загуба, като спешната помощ в България е безплатна? От какво да е на печалба?
20
3
 
10
 
! Отговори
Ганчо преди 1 година
Ама това не пречи на проф. Поромански да си вкара цялата рода да смуче от болницата и да притежава имоти в цялата страна плюс хотел в Австрия. Само стойността на автопарка му е достатъчна да покрие загубите. Но вие си вярвайте, че ПП прави промяна.
19
2
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
До Аз/ ВЪПРОСА ПРИКЛЮЧИ ! ПО ЕДНА ЛОПАТА В ГЛАВАТА ЗА ВСЕКИ КОЙТО ИСКА ДА КРАДЕ НАРОДА КАТО ТЕБЕ! ВСИЧКИ РАЗХОДИ НА БОЛНИЦАТА ДЪРЖАВНА ЩЕ ГИ ПОЕМА ДЪРЖАВАТА АМА АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ АКО ЩЕ ТЯ ДА ОПРЕДЕЛЯ ДОСТАВЧИЦИТЕ И КАКВОТО И ДА БИЛО ДРУГО ТАМ! И КОМИСИИ ЗА РЕМОНТИТЕ ОДОБРЯВАНЕ! НО ВСИЧКО ЩЕ ПЛАЩА ДЪРЖАВАТА ДОКАТО НАРОДА ПЛАЩА ЗДРАВНИ ВНОСКИ!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз тоя объркан хибрид не мога да го разбера... Хем държавно, хем бизнес... Хем всичко на загуба :))
17
1
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ДОКАТО НАРОДА ВНАСЯ ЗДРАВНИ ВНОСКИ! НОМЕРА , ЧЕ ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ ТРЯБВА ДА СЕ САМОИЗДЪРЖАТ НЯМА ДА МИНЕ!!! НЕЗАБАВНА РЕВИЗИЯ ЗА КАКВО ОТИВАТ ПАРИТЕ ОТ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ И ПО ЕДНА ЛОПАТА В КРАДЛИВАТА ГЛАВА НА ВСЕКИ ПОЛИТИК КОЙТО КАЖЕ, ЧЕ ПАРИТЕ ОТ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ НЯМА ДА СЕ ХАРЧАТ ЗА ЗДРАВЕ ,А ХОРАТА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЩЕ СИ ПЛАЩАТ !
16
5
 
2
 
! Отговори
Аз преди 1 година
До АнонименЗапознай се поне с един отчет на държавна болница. Ако можеш да четеш, че като гледам как пишеш само с главни букви ставаш за посмешище. Хайде кажи нещо професионално за какво са предназначени здравните вноски.Правя ти отстъпка, защото явно трябва да ти увеличат дозата - здравните вноски са предимно за доболничната помощ, болниците са предимно на бюджет. Една болница има средно 40% разходи за заплати (средна заплата 1100 лв. месечно, вкл. лекарите) и 50% за доставчици на лекарства
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова какво ще каже по въпроса за търговския статут на държавните болници??? Беше се заканила по време на изборите да го премахне! Лекарите станаха бездушни търговци, които те гледат само в ръцете. За 10 дни баща ми, лежащо болен, не го нахраниха. Прибрах го като скелет. Липса на човешко отношение навсякъде. А и в държавните болници е същото, освен ако не си вип пациент. После да не се чудим защо се топим.
14
3
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПАРИТЕ ОТ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ ЩЕ ОТИВАТ ЗА ЗДРАВЕ И НИЩО ДРУГО!) АКО НА НЯКОЙ НЕ МУ Е ЯСНО ТОВА НЕЩО ЩЕ МУ СЕ ИЗЯСНИ АКО ТРЯБВА И С ЕДНА ЛОПАТА ПО КРАДЛИВАТА МУ ГЛАВА!
13
3
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПРЕСТЪПНИКА БОЙКО БОРИСОВ СЪСИПА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ! И ЩЕ ОТНЕМЕ ВРЕМЕ ТО ДА СЕ ОПРАВИ! ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ ВИНАГИ ЩЕ БЪДАТ НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА , ЗАЩОТО ТЕ СА СЪС СТАТУТ КАТО ОБЩИНАТА КОЯТО СЪЩО Е ДЪРЖАВНА И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ САМОИЗДЪРЖА! ИЛИ СЕ СПИРА СЪС ВЗИМАНЕТО НА ЗДРАВНИ ВНОСКИ ОТ ГРАЖДАНИТЕ!
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 До АнонимеН! ПОСМЕШИЩЕ , ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НЯМА НИЩО ОБЩО С КРЕМИКОВЦИ , БАЛКАН И БУЛГАРТАБАК! ЗА ТЯХ НЕ СЕ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИ ВНОСКИ!
11
3
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
До10 До АнонимеН КОГО ЛЪЖЕШ ТИ БЕ ПОСМЕШИЩЕ!!! ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ СА ЗА ЗДРАВЕ ! ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ СА ИЗЦЯЛО НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА ЩОМ ДЪРЖАВАТА СЪБИРА ЗДРАВНИ ВНОСКИ! ПАРИТЕ ОТ ЗДРАВНИ ВНОСКИ СА ЗА ЗДРАВЕ А НЕ ЗА ЗАПЪЛВАНЕ НА ДУПКИ В БЮДЖЕТА!
10
0
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Тия не разбраха ли до сега, че здравеопазването не е кръчма!?
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кунчев?
8
4
 
6
 
! Отговори
До АнонимеН преди 1 година
До АнонимеНОт десетина година германците въведоха изискване всички държавни дружества да не вземат от бюджета, независимо че например болниците имат социална цел. Освен здраве болниците трябва да произвеждат финансова стабилност. Така е за всички държавни дружества. Иначе расте вътрешния дълг, инфлация, хаос,... Нали така "спасихме" Кремиковци, Булгартабат, Балкан...
7
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ПЛАЩА И ПАРНОТО И ЗАПЛАТИТЕ И РАЗХОДИТЕ ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ОТ ДЪРЖАВАТА! А НЕ ТЕ ДА СЕ САМОИЗДЪРЖАТ! ЗА ТОВА СА ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ А НЕ ПАРЛАМЕНТА ДА КРАДЕ ПОЛОВИНАТА ПАРИ ОТ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ ДА ЗАПЪЛВА ДУПКИ В БЮДЖЕТА С ТЯХ!
6
0
 
7
 
! Отговори
Здравноосигурен преди 1 година
Само Сметната палата ще ги оправи, прокуристът има други функции.
5
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОЙ КАЗА, ЧЕ БОЛНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА СА НА ПЕЧАЛБА!!!!! КОЙ ИЗЛЪГА , ЧЕ БОЛНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА СА НА ПЕЧАЛБА! ТРЯБВА ДА СЕ СЛЕДИ ДА НЕ СЕ КРАДЕ! НО БОЛНИЦИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СА НА ПЕЧАЛБА!
4
0
 
8
 
! Отговори
(*§678 преди 1 година
От цяла България посещават ,,Пирогов". На доста места в страната болниците са ,като конюшни.Мина цяла година и.....нищо за това здравеопазване. Една електронна карта в държавата няма . Голяма ,,промяна ни се случи.