Велев: Няма да правим реформи, а антикризисни мерки

"Продължаваме да потребяваме руски газ, но чрез посредници"
Обновена: 5 юни 2022 13:54 | 5 юни 2022 13:53, Елка Василева
6
Велев: Няма да правим реформи, а антикризисни мерки
Снимка: архив, БГНЕС

"Предложеното в актуализацията на бюджета не ни удовлетворява. ... Планът за реформи, които да бъдат заложени в актуализацията на бюджета, се преформатира в антикризисни мерки, т.е. няма да правим реформи, а ще има антикризисни мерки. Въпросът е каква е кризата". Това заяви пред БНР председателят на АИКБ Васил Велев.

Според него кризата се състои в огромната инфлация.

Още по темата
Велев беше категоричен, че основната мярка за бизнеса трябва да е компенсиране на високите цени на електроенергията.

"Това е първата, втората и третата мярка. И още - пак същото, три пъти, за да стане ясно колко важно е това. Това ще доведе до спиране на обедняването, защото тази висока инфлация води до това, че със същите пари хората могат да си купят по-малко неща - както с текущите заплати, така и със спестените в банките 100 млрд. лева, които вече са 85 млрд. лева. 15 млрд. лева са заминали, инфлацията ги е изтрила. Ако не вземем тези мерки, за които ние настояваме, ще стане така, че след още няколко месеца ще изтрие още 10-ина млрд. лева“, каза Велев.   

"В актуализацията на бюджета няма заложен механизъм и средства за продължаване на Фонда за сигурност на електроенергийната система. Не е разписано и по този начин не е гарантирано. Има внесен един проектозакон за изменение на Закона за енергетиката. Доста общи са текстовете там, така че да няма гаранции, че това ще се реализира. В същото време се изсипват едни 2 млрд. лева (за антикризисните мерки на правителството - б.р.), които са нефокусирани. Те не са насочени към най-нуждаещите се, а в почти всички случаи са насочени към всички. Има още скрити 5 млрд. лева, които са като субсидия за всички, а не само за нуждаещите се, в проекта за решение на КЕВР. Там с 1 млрд. лв. се субсидира парното на всички и с още 4,2 млрд. лв. се субсидира електроенергията - отново за всички. По този начин се минира възможността икономиката у нас да работи на конкурентни цени", коментира още председателят на АИКБ.

По думите му тази субсидия накрая я плащат работещите хора в заводите и предприятията, защото "техният ток е скъп и предприятията стават неконкурентоспособни и колкото повече пари се плащат за ток, толкова по-малко пари остават за заплати и за тяхното увеличение".

"Евтиният ток на хора с възможности и евтиното парно на софиянци го плащат работещите хора в заводите. Няма как с това да се съгласим", заяви председателят на АИКБ.

Васил Велев определи като "легенда" твърдението, че "Газпром" е прекратил доставките на газ за България.

"Защо не ги спря на Италия, Германия, Франция. Трябваше да направим плащанията по начина, по който те предложиха. Договорът не е прекратен, а в него има клауза "Вземи или плати", т.е. през декември може да се окаже, че трябва да плащаме стотици милиони, без да сме потребили този газ".

Според него България продължава да потребява руски газ, но чрез посредници, "вместо директно - на по-добра цена".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Този преди 1 година
е толкова безличен човечец. Ами частния бизнес да си плаща данъците и осигуровките, да излязат от сивия сектор, и тогава да реват.
5
3
 
2
 
! Отговори
Хаххаха преди 1 година
Защото вече посредници не сте вие. И това не са посредници. А търговци. Купуваме от тях. Не от рашунгери.
4
3
 
7
 
! Отговори
Нали затова преди 1 година
се натикахте във властта, за да правите реформи?!? То не беше съдебната система, не беше нулева корупция, то не беше вдигане на доходите до европейските, иновации, инвестиции,то не бяха 8 млрд годишно с които ще строител по 4 моста над Дунав и по 2 магистрали?!? И нямаше да вземате повече заеми от ЕС?!? Забравихте ли?!? Или заплатката върви, пълним чекмедженцата и се прегърнахте и целунахте с Гепи и ДъПъСъ, евроджендърията... Всичките сте Просто Продажници и унищожавахте България!
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата държава съществува единствено с цел гавра с българите! България изобщо не е държава на българите! Сигурно и Пакистан би се отнасял по-човешки с тях.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Частниците които масово осигуряват на минимална заплата сега реват най-много и все искат. Ами да бяха внасяли пари в държавата за да имат основание сега да реват, а те гонят само техния келепир. Никой частник не заслужава да му се помага Всички са мошеници и ощетяват и държава и работници.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Схоред мен първата антикризисна мярка е да престанете да плащате издръжка на бежанците. Очевидно е, че те са тук на ваканция. В първия ден в който им казаха, че не може повече да живеят в хотелите по курортите започнаха да правят сценки. Никой от българското простолюдие не е длъжен с нищо на Украйна. Друга антикризисна мярка е да спрете да давате 25ст на литър бензин, а да ги дадете за нещо, от което да има полза целия народ, а не само тия с автомобилите - например тока и водата.